Milene van Arendonk

Milene lacht in de camera

Milene is zzp'er naast haar baan in loondienst, ze werkt als documentaire en reportagefotograaf.

Trots bladert Milene door haar boek. Ik vraag of wij ook bij één van de koffietentjes uit het boek zitten. “Nee, typische haagse koffietenten vind je niet in het centrum, die zitten wat in de buitenwijken. Ze verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Ik zou het jammer vinden als straks geen van de tenten meer open is.” Milene van Arendonk is fotografe. Ze houdt zich voornamelijk bezig met documentaire en reportagefotografie. Dit jaar kwam haar boek Bakkie Pleuâh uit. Een fotoboek over Haagse koffietenten, één van haar projecten.

Loondienst #

Milene is zzp’er naast haar baan in loondienst. 36 uur in de week werkt ze bij ASN Bank als content specialist. “Ook op het werk schrijf en fotografeer ik veel. Ik heb overwogen om fulltime te gaan fotograferen, maar op dit moment vind ik het heerlijk zoals het is. Ik werk graag aan projecten. Door te fotograferen naast m’n baan, kan ik aan projecten werken die ik heel leuk vind. Ik hoef geen klussen aan te nemen waar ik wat minder interesse in heb.”

Milene maakt een foto van een plein

Bakkie Pleuâh #

Het boek van Milene heeft een mooi plekje in Haagse boekenwinkels in de sectie Boeken over Den Haag. “Echt gaaf zo’n boek met je naam erop. Ik heb het in eigen beheer uitgegeven. Het doel is om 350 boeken te verkopen. Dan speel ik quite. Ik zit nu al bijna aan dit aantal. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan gaan!” lacht Milene. “In het begin ging ik de koffietenten gewoon fotograferen. Ik dacht, dat is handig voor het gemeentearchief of iets. Maar toen zei iemand: Waarom geef je er geen boek mee uit? En toen dacht ik: Ja? Waarom eigenlijk niet? En zo gezegd, zo gedaan!”

Zo nu en dan heeft Milene exposities met haar werk. “Ik had een expositie met mijn foto’s die ik maakte in Papua New Guinea. En ik heb nu ook een aantal exposities over Bakkie Pleuâh gehad. Soms neem ik zelf contact op met een plek waar je kunt exposeren. Andere keren word ik gevraagd. Exposities zijn een mooie manier om je werk aan anderen te laten zien! Er zullen nog wel meer exposities volgen!”

Milene kijkt over een plein

Focussen #

Nieuwe ideeën komt Milene niet te kort. “Ik begin ergens aan voordat ik nadenk over wat ik er mee wil. Ik probeer iets meer structuur te krijgen op dit moment. Ik wil even focussen in plaats van project hier en project daar. Vaak begin ik met een project en heb ik geen idee wat het einddoel is. Daar wil ik nu aan gaan werken. Iets meer overzicht. Ik ga binnenkort in ieder geval naar Lesbos om daar een serie te maken over vluchtelingen en ik ga een documentaire maken over de zijderoute in Kazachstan en Oezbekistan.”

Livesessie #

Voordat Milene Moneybird ging gebruiken, gebruikte ze Excel. “Dat was erg onoverzichtelijk. Vriendinnen in mijn ondernemersclub begonnen eigenlijk over een boekhoudprogramma. Ik ben wat gaan zoeken en daar kwam Moneybird uit.”

“Ik ben Moneybird gaan gebruiken voor facturen en offertes. Maar ik heb onlangs een livesessie gekeken en daarna ben ik het meer gaan gebruiken. Ik hou bij of alles betaald is, en ik verstuur herinneringen.” Een boekhouder heeft Milene nog niet. “Binnenkort wil ik wel iemand inschakelen. Ik merk dat ik zo nu en dan vragen heb en wel wat hulp kan gebruiken. Ook ben ik wat minder bekend met ondernemerskortingen en belastingaftrek enzo. Ik denk dat een boekhouder daar wel mee kan helpen!”