Rens Leerkes

Rens leest een boek

Rens is zijn bedrijf gestart naast zijn studie. Eerst freelance naast het maken van muziek, tegenwoordig met een klein team en een flexibele schil van specialisten. Hij vertelt hoe zijn dagen eruit zien en hoe hij Moneybird gebruikt voor zijn facturatie.

De wereld en markt veranderen snel, nieuwe technologieën en vernieuwing van huidige verdien/businessmodellen spelen hierin een belangrijke rol. Veel bedrijven beschikken over onvoldoende flexibiliteit en aanpassingsvermogen om in te spelen op de veranderende omstandigheden. Nieuwe ideeën en innovaties worden met lange doorlooptijd groots uitgerold of er zijn helemaal geen vernieuwingen.

Rens leunt lachend tegen een muur

Rens startte naast zijn studie in 2011 zijn eigen ontwerpstudio. Al snel kwam hij in contact met zijn huidige business partner Egbert. Samen met Egbert maakte zijn ontwerpstudio een aantal jaar later de samenvoeging naar een nieuw bedrijf: Wordlenig. Rens en Egbert helpen bedrijven innoveren door ze weer te laten denken als een start-up. Rens: “We merkten een behoefte in de markt. Gevestigde bedrijven willen graag innoveren. Maar te vaak gebeurt het dat bedrijven met een idee aan de slag gaan zonder eerst de te toetsen aannames over haalbaarheid scherp te stellen. Er wordt veel geld in geïnvesteerd en er wordt voor een lange periode aan een idee gebouwd.” Wordlenig benadert vernieuwing anders, als een start-up: “Met minimale middelen en minimaal budget gaan we aan de slag. Door middel van brainstormsessies kijken wij naar de mogelijkheden in de markt. Waar zitten de kansen om toegevoegde waarde en marktaandeel te verhogen? En waar kunnen wij onze kracht optimaal benutten? Hier rolt een concept uit die we testen in de markt. Hoe benader je de markt? En hoe zet je een concept neer? We doen marktonderzoek, acquisities, toetsen de haalbaarheid en zetten op deze manier innovaties in de markt.”

Ook Wordlenig moet flexibel blijven. “We willen waarde leveren als bedrijf, en onze impact verhogen. We zien een toekomst waarin we young professionals gaan inzetten om bedrijven te helpen als een startup te innoveren. De young professional wordt probleemeigenaar van een nieuw concept en gaat in de benodigde tijd een levensvatbare business (start-up) neerzetten. Wij coachen, faciliteren en begeleiden deze professionals van start tot eind.”

Rens achter de laptop

Rens gebruikte niet meteen Moneybird. In het begin deed hij de financiële administratie in inDesign. “Ik gaf meer om het uiterlijk dan om de functionaliteiten. In excel kun je in ieder geval nog automatisch optellen. Dat kan in inDesign niet eens. Nadat ik het een paar keer verkeerd gedaan had, dacht ik: oké nu moet ik op zoek naar iets nieuws. Toen kwam ik bij Moneybird uit.”

Toen Wordlenig werd opgericht hebben Rens en Egbert samen gezeten met een financieel adviseur: “We hebben samen met een boekhouder onze administratie ingericht.” Nu gebruiken ze hun adviseur als controle: “Ik ben van mening dat het verstandig is om een adviseur in te schakelen bij de controle van je boekhouding en de aangifte. A als dubbelcheck en B omdat ik geloof dat onze tijd efficiënter besteed is om andere zaken te doen.”

Ik ben van mening dat het verstandig is om een adviseur in te schakelen bij de controle van je boekhouding en de aangifte.

“We hebben een e-mailadres voor facturen aan Moneybird gekoppeld. Zo komen facturen automatisch binnen. Dat werkt erg prettig! Eén van onze medewerkers houdt zich één dag in de week bezig met de administratie. Hij werkt de mutaties bij en checkt de bonnetjes en facturen die binnen zijn gekomen via het e-mailadres.”

Volgens Rens zit de kracht van Moneybird in haar no-nonsense aanpak. Maar mocht er nog wat veranderd worden dan graag de mogelijkheid tot het ontwerpen van facturen naar je huisstijl zonder code. “Ik blijf tenslotte ontwerper!”