Sjoerd Wesselink

Sjoerd kijkt in de camera

Sjoerd Wesselink werkt op filmsets als art assistent. Uiteindelijk wil hij fulltime zelfstandig documentairemaker worden.

“Met de wieken van de helikopter nog boven me, manoeuvreer ik een weg door de verse sneeuw. Mijn horloge geeft aan dat we op 4800 meter hoogte zitten. Mijn camera gaat aan. In de verte worden één voor één de extreme snowboarders uit een andere helikopter gedropt. Ze scheuren de berg af. Het duurt niet lang voordat ze hier zijn. Dan ga ik er op mn ski’s achteraan. De beelden moeten in één keer goed zijn. De eerste sneeuwsporen kun je namelijk maar één keer maken. De adrenaline giert door me heen. Vandaag staan er twee droppings op de planning. Vanavond als de zon ver onder de bergen is gezakt, plof ik op de bank om te kijken of de beelden zijn gelukt. Dat is wat ik zie als ik aan de toekomst denk.” Sjoerd Wesselink is videomaker, over een tijdje hoopt hij al zijn geld te verdienen met het maken van documentaires en korte films. Wanneer dit gebeurt maakt voor Sjoerd niet uit: “Ik ga gewoon en zie wel waar het schip strandt. Tot die tijd verdien ik mijn geld op filmsets. Ook vet!”

Gelijk na het MBO is Sjoerd gaan werken. “Ik heb veel gereisd en een beetje gechild aan de kust. Ik wist nog niet wat ik wilde doen. Ik heb veel in marketing gedaan, maakte veel foto’s en video’s. Dat vind ik het leukst, om zelf rond te rennen met de camera. Op dit moment zit er alleen nog geen doel achter, geen doel voor de beelden. Daar ben ik naar toe aan het werken. Ik werk nu veel op filmsets als art assistent. Echt tof! Met name commercial sets omdat je daar heel veel leert. Je werkt met hele creatieve mensen. Hele inspirerende mensen en erg leuk om op deze manier geld te verdienen.”

Sjoerd moet zijn brood op de filmsets verdienen: “In mijn vrije tijd maak ik YouTube-video’s. Ook heb ik drie documentaires uitgeschreven over een aantal interessante mensen die ik ken. Door de documentaires te maken hoop ik naam te maken in de filmwereld. De kosten betaal ik uit eigen zak. Je moet je naam zelf uitbouwen. Je kunt nergens vinden hoe je dat doet en hoe je het maakt in de filmwereld. Ook dat is een interessant leertraject. Ik probeer het gewoon, houd het doel voor ogen en ik zie wel hoe ver ik kom!”

Sjoerd is aan het werk op zijn computer

Vrijheid #

De ene week heeft Sjoerd meer werk dan de andere week. “De afgelopen paar weken heb ik dik zestig uur per week gewerkt. Veertien dagen achter elkaar van vroeg tot laat. Nu heb ik even geen werk in het vooruitzicht. Maar dat kan ineens veranderen. Ik heb veel vrijheid en vanwege de lange werkdagen kan ik een goede buffer opbouwen voor de tussenstops. Zo’n periode zonder werk geeft me de tijd om aan mijn eigen dingetjes te werken, documentaires uit te schrijven, te filmen of YouTube-video’s maken. En voor je het weet, wordt er weer werk aangeboden!”

“Veel van mijn vrienden lijkt het niets om freelancer te zijn. Ik vind het juist erg chill.” aldus Sjoerd. “Een fulltime contract, dat is nou echt niets voor mij. Ik vind het heerlijk om de ene week bij klus A te werken en de andere week bij klus B. Niets is mooier dan dat het allemaal lekker loopt op de set, creatief met dingen om te gaan en onder gelijkgestemden te zijn. Dan zit er een goede flow in!”

Sjoerd houdt zijn camera vast

Excel-master #

“Voordat ik begon met online boekhouding hield ik mijn administratie bij in Excel. Een kennis van me is een echte Excel-master. Hij had een complete boekhouding voor zichzelf in Excel gebouwd en die nam ik over. Ik wist toen eigenlijk al van Moneybird, maar was iets te gierig om te betalen” grapt Sjoerd. “Ik ben uiteindelijk toch maar Moneybird gaan gebruiken. Wel zo makkelijk.”

“Dit klinkt misschien gek, maar Moneybird maakt mijn leven zoveel makkelijker. Wel in combinatie met een boekhouder. Mijn pa is ook ondernemer, die zei altijd dat een boekhouder zich altijd terugverdient. Dat is wel waar.” Sjoerd vond zijn boekhouder via de website van Moneybird. “Mijn boekhouder Jos helpt me met het globale, maar ook met de kleine dingetjes. Ook mijn domme vragen beantwoordt hij netjes!”

“Gelukkig ben ik niet veel tijd kwijt aan mijn administratie. Hooguit een uurtje of twee per week. Komt denk ik vooral door het gemak van de app. Ik knap er een foto in en aan het eind van de week verwerk ik alles.” Volgens Sjoerd was hij voorheen echt een boekhoudleek. “Toch heb ik nu wel het idee dat ik het een en ander onder de knie heb. Komt toch wel door de gemakjes die een boekhoudpakket te bieden heeft!”