Wat is het beste boekhoudprogramma voor jou?

Een boekhoudprogramma is een tool om jouw financiële administratie in bij te houden. Tegenwoordig zijn de meeste boekhoudprogramma’s online. Naast dat een boekhoudprogramma erg handig is voor het bijhouden van je administratie, kun je uit de meeste boekhoudpakketten ook informatie halen over je bedrijf.

Welk boekhoudprogramma het beste voor jou is, kun je het beste zelf beslissen. Wij kennen de ins en outs van alle online programma’s niet helemaal. Wat we wel weten is voor wie Moneybird het beste boekhoudprogramma is. Moneybird is het boekhoudpakket voor eigentijdse ondernemers en moderne boekhouders. Ondernemers die veel zelf willen doen en die het liefst zo min mogelijk tijd kwijt willen zijn aan hun boekhouding. 

Wat heb jij aan dit artikel dan? In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een boekhoudprogramma. We zullen dat natuurlijk zo veel mogelijk als een onzijdige partij doen.

Boekhoudprogramma voor zzpers #

Je hebt grofweg twee verschillende soorten boekhoudpakketten, de traditionele en de moderne. Het moderne zit hem in het taalgebruik, interface, automatiseringsmogelijkheden en continue ontwikkeling. 

Begin je net met ondernemen? Dan is een modern boekhoudpakket meer iets voor jou. Je groeit mee met het pakket en als je iets buiten het pakket nodig hebt, kun je een koppeling maken (zoals salarisadministratie). Het beste boekhoudprogramma voor zzpers is een online boekhoudprogramma met de focus op startende ondernemers. Moneybird is daar een voorbeeld van, maar je hebt meerdere pakketten die zich daar op focussen. 

Moneybird denkt vanuit de kleine ondernemer. Wat kunnen wij doen, zodat jij zo min mogelijk tijd met je onderneming bezig bent? Wat kunnen wij automatiseren, optimaliseren of integreren? Ons doel is dat ondernemers zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan hun boekhouding.

Heb je een heel groot bedrijf? Dan is een traditioneel pakket ook geschikt. Deze pakketten zijn voor niet-boekhouders soms wel wat lastiger te begrijpen. Groei gaat als ondernemer vaak geleidelijk of in stappen. Een boekhoudprogramma gericht op startende ondernemers, groeit met je mee. Je kunt steeds meer mogelijkheden gebruiken of koppelingen maken.

Boekhoudprogramma's vergelijken #

Je kunt op verschillende websites boekhoudprogramma’s met elkaar vergelijken. Je kunt Moneybird op de meeste van deze websites niet vinden. Waarom niet? Omdat de meeste van deze websites niet onafhankelijk zijn en kosten vragen voor een plekje in de lijst. Kosten die we liever steken in de ontwikkeling van ons boekhoudpakket. 

Toch kun je wel een vergelijkingswebsite gebruiken om te zoeken naar een geschikt boekhoudpakket. Let er op dat je een onafhankelijke vergelijkingswebsite gebruikt. Wij kunnen zo geen onafhankelijke partij benoemen. Een alternatief is zelf boekhoudprogramma’s vergelijken op basis van mogelijkheden. 

Zelf boekhoudprogramma's vergelijken #

Wil je zelf boekhoudprogramma’s vergelijken? Maak dan een lijstje van features die jij belangrijk vindt. Zoals:

  • Automatisch incasseren
  • Ideal op je facturen
  • Qr-code op je facturen
  • Btw-aangifte doen vanuit je boekhoudprogramma en dit bedrag gelijk betalen
  • (gratis) scan en herken
  • Een mobiele app

Kijk ook naar de manier van support die je prettig vindt. Bij Moneybird hebben we, heel bewust, geen telefonische ondersteuning. We hebben wel livesessies voor beginnende Moneybird-gebruikers.

Moneybird heeft bewust geen telefonische ondersteuning. We zijn oprecht van mening dat we je via mail beter kunnen helpen. De belangrijkste drie redenen: Je hoeft niet in de wacht te staan, je kunt je email rustig nalezen of doorsturen en wij kunnen het probleem rustig voor je onderzoeken. We mailen altijd binnen Ă©Ă©n werkdag terug met een inhoudelijk en zorgvuldig antwoord op maat. 

Boekhoudprogramma en je boekhouder #

Het wil nog wel eens voorkomen dat je boekhouder gewend is aan een bepaald boekhoudprogramma en geen ander programma wil gebruiken. Wat kun je hier aan doen? Stel je de vraag waar je meer waarde aan hecht: Een boekhoudprogramma waar jij in wilt en kunt werken of je boekhouder. 

Is je boekhouder een bekende of werkt deze persoon ontzettend fijn en kent hij of zij je bedrijf heel goed? Dan blijf je bij je boekhouder. Je kunt dan kiezen om alsnog het boekhoudprogramma van jouw keuze te gebruiken en de informatie te exporteren. Jouw boekhouder kan dan deze export uploaden in zijn boekhoudprogramma. Of je gaat ook werken in het boekhoudpakket dat je boekhouder gebruikt.

Wil je graag samen met jouw adviseur in een gebruiksvriendelijke boekhoudpakket werken? Dan vraag je of je adviseur tĂłch met je mee gaat en geef je hem toegang tot je administratie. Overigens zijn sommige boekhouders ook niet op de hoogte van alle mogelijkheden in een boekhoudprogramma. Dan kun je ook vragen of je boekhouder zich toch eens in het programma wil verdiepen. Je kunt ook op zoek naar een andere boekhouder

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.