• 3 november 2023
  • Leestijd: 4 minuten

Boekhouden voor dummies

Ik weet nog goed dat ik de vacature las voor supportmedewerker bij Moneybird. De vacature leek voor mij geschreven, want alles sloot perfect aan. Alles behalve het gedeelte ‘Boekhoudkundige kennis’. Ach, dat komt wel goed, dacht ik. Ik kan alles leren.

Ik werd aangenomen en leerde meer en meer over boekhouden. En vooral meer en meer over Moneybird. Moneybird was mijn boekhouden. Ik had geen idee wat er allemaal precies op de achtergrond gebeurde, Moneybird doet gewoon dingen en ineens is daar een kloppende balans. Kreeg ik een vraag over journaalposten? Dan kreeg ik het altijd een beetje warm. We hadden een stoomcursus gehad en ik had erover gehoord, maar echt snappen deed ik het niet, het gaat in Moneybird immers allemaal automatisch. Gelukkig hebben we in ons support-team meerdere collega’s met echte boekhoudkundige kennis, dus kon ik de moeilijke vragen doorspelen naar mijn collega’s.

Om gebruikers zo snel mogelijk van een antwoord op maat te kunnen voorzien, kregen we op support het idee om de vragen onder te verdelen in verschillende expertises. We moesten invullen waar onze interesses lagen. Best bijzonder was dat bijna iedereen het onderdeel ‘boekhoudkundig’ op de laatste plek had staan. Mijn collega Anne had deze als een van de weinige op de eerste plek staan. Ze vroeg waarom we die op de laatste plek hadden staan en bij bijna iedereen was de onderliggende reden dat het soms gewoon te ingewikkeld is. Er miste kennis. Er was een kloof tussen basisvragen die iedereen kon beantwoorden en de hele ingewikkelde vragen. De oplossing: een boekhoudcursus.

Wietse met zijn telefoon en boek boekhoudcursus Bedrijfsadministratie in Excel

Mijn collega Soner is afgestudeerd in Accountancy en was de aangewezen persoon om een juiste cursus uit te zoeken. Hij koos voor een cursus van het Saxion. Toen hij vroeg of er naast support nog meer animo was, waren er ook developers en marketeers geïnteresseerd. De cursus werd tien weken lang elke vrijdagochtend door André Niewzwaag op het kantoor van Moneybird gegeven, superfijn dat dat zo kon. Huiswerk deden we in onze eigen tijd. Weer leren boekouden in Excel, beginnen bij het begin. Voor mij voelde het net als vroeger, back to school.

Dat back to school was toch ook best wel pittig. Ik was ineens in mijn vrije avonden een boekhoudcursus aan het doen. Maar hallo, ik werk voor een boekhoudpakket, dus hoe nuttig is het. Inmiddels werk ik als marketeer en schrijf ik veel content over boekhouden. Uiteraard wordt alle content gedubbelcheckt door collega’s met echte boekhoudkundige kennis. Maar hoe gemakkelijk is het als ik zelf wat meer kennis heb! Even doorbuffelen dus dacht ik. 

Het ging veel van mijn collega’s goed af. Ze maakten tijdens of na de les de opdrachten al foutloos af. Voor de meeste engineers was het koek en ei, cijfertjes, codes, alsof het allemaal even logisch is. Ik merkte dat mijn concentratievermogen zowel in de les als tijdens de zelfstudie weer als vanouds was. Snel afgeleid, kijk een vogel, ach toch even naar buiten. Ah toe, mijn favoriete tv programma kijken mag toch wel? Gezellig, er is bezoek! 

hand bij boek boekhoudcursus Bedrijfsadministratie in Excel

Ik raakte achter en was het spoor een beetje bijster. Gelukkig deelt Soner graag zijn kennis en stond hij open voor een paar avonden bijles. Met een groot kladblok legde hij met verschillende kleurtjes in tekeningen alles nog een keer uit. We maakten een aantal opdrachten samen en langzaam viel alles op zijn plek: hoe dubbel boekhouden werkt, hoe de balans en resultatenrekening samenvallen, wat een kolommenbalans is en wat journaalposten zijn. En vooral hoe je eerst met journaliseren begint. 

Dat laatste gebeurt dus allemaal achter de schermen in Moneybird. Het is pas sinds kort dat dit überhaupt inzichtelijk is via het weegschaal icoontje. Journaliseren wordt in Moneybird voor je gedaan. Er wordt heel veel voor je gedaan. Daarom boekhouden wij niet in Excel. Ik was me daar nooit echt bewust van, maar na de boekhoudcursus zag ik het: Moneybird zit écht goed in elkaar.

diploma uitreiking saxion boekhoudcursus

Ik ben geslaagd. Net als veel van mijn collega’s. Ik ben trots op hun en trots op mezelf. Ik heb de cursus gehaald, maar ik reken me niet te rijk. Ik ben zeker geen boekhouder, dat is echt een vak. Ik snap dankzij de cursus van het Saxion in ieder geval een stuk meer van boekhouden. En ik weet nu vooral hoeveel Moneybird allemaal doet en dat Moneybird het ondernemers echt een stuk gemakkelijker maakt.