Een 40-urige werkweek is genoeg om je successen te behalen

Ben je druk? Ondernemers zijn vaak druk, er is altijd wel iets waar je mee bezig kunt zijn. De afgelopen jaren heb ik geleerd om mijn werk zo in te delen dat ik een goede work-life balance heb en gelukkig ben met mijn gezin.

Het is ruim negen jaar geleden dat ik samen met mijn co-founders het avontuur Moneybird begon. Moneybird is ontstaan uit de frustratie die we zelf hadden met de boekhouding van onze eenmanszaak. Ik bouwde net als Edwin websites en webapplicaties in opdracht van MKB bedrijven.

Ik herinner me de stress die mijn werk me soms opleverde nog goed. Vlak voordat ik op vakantie ging was ik tot in de late uurtjes met mijn bedrijf bezig. Alles moest natuurlijk nog voor m'n vakantie af zijn om mijn klanten tevreden te houden.

Het was vaak lastig om privé, studie en werk te combineren. Daarom zocht ik al snel naar meer stabiliteit en continuïteit in het bestaan als ondernemer.

We zijn met Moneybird de afgelopen negen jaar alleen maar gegroeid, jaar in jaar uit. Dat geeft natuurlijk een stuk financiële rust. Maar er schuilt ook een gevaar in, om steeds harder te willen gaan. Ik kan zoveel uren steken in Moneybird als ik zelf zou willen. Er zijn altijd wel zaken die Moneybird net iets beter kunnen maken. Toch heb ik geleerd om ongeveer 40 uur per week te werken en gelukkig te zijn met wat we hebben bereikt. "Dan ga je er toch niet maximaal voor?" Nou, juist wel.

In 1926, best al een tijdje geleden, was Ford het eerst Amerikaanse bedrijf dat een vijfdaagse werkweek van 40 uur introduceerde in de automotive industrie. De beslissing om de werkweek in te korten van zes naar vijf dagen was al in 1922 gemaakt. Een artikel in de New York Times (opent in nieuw tabblad) uit die tijd citeert:

“Every man needs more than one day a week for rest and recreation….The Ford Company always has sought to promote [an] ideal home life for its employees. We believe that in order to live properly every man should have more time to spend with his family.”

Juist door deze keuze werd Ford productiever dan ooit. Werknemers waren gemotiveerd als nooit tevoren. En waarom zou het voor werknemers anders zijn dan voor ondernemers?

Jammer, had niet gehoeven #

Marten van Blendle nam onlangs afscheid, in zijn laatste blogpost schreef hij het volgende:

Ik heb altijd 80 uur per week gewerkt, en dat is dan niet meer vol te houden, maar ik zie ook niet hoe ik parttime een goede baas kan zijn.

Ik was oprecht verdrietig toen ik het las. Wat Blendle (en zeker Marten) in korte tijd heeft neergezet is een prestatie van formaat. Toch is er de angst dat je met minder werken geen prestaties kunt leveren.

Een uitgangspunt bij de start van Moneybird was om juist een optimale work-life balans te creëren, zelfstandig te zijn en met een fantastisch team mooie dingen te bouwen. Ik denk juist dat ik geen goede <strike>baas</strike> werkgever kan zijn als ik meer dan 40 uur ga werken. Om goed te presteren en gelukkig te zijn is het voor mij juist belangrijk bij mijn kinderen te zijn, een boek te lezen, een wandeling te maken in het bos, te wielrennen, een hengel uit te werpen of lekker uit eten te gaan. Ontspanning hoort bij je professionele werk. Tijdens al deze activiteiten worden er andere hersenfuncties actief die je lichaam meer in balans brengt. Als je teveel werkt, verlies je de scherpte, ga je minder goede beslissingen nemen en lever je dus geen optimale prestaties.

Werk je dan nooit meer dan 40 uur? Natuurlijk wel, ook Moneybird kent drukkere periodes. Zoals het begin van het jaar waarin we heel veel ondernemers de overstap zien maken naar Moneybird die we moeten ondersteunen met support. Onlangs hebben we een nieuw kantoor betrokken na een ingrijpende verbouwing waarbij heel veel beslissingen in korte tijd genomen moesten worden. Natuurlijk komt het dan voor dat je af en toe een uurtje langer werkt. Maar ik voorkom dat het structureel is. Aan het einde van een drukke periode neem ik iets meer tijd om te relaxen.

Durf keuzes te maken en te experimenteren met tijd #

Het klinkt allemaal misschien wat makkelijk, want in de waan van de dag is er altijd genoeg te doen. Tijdens een training met ons team werd ik geattendeerd op het verschil tussen "urgent" en "belangrijk". Doe je iets omdat het haast heeft? Of omdat het echt van belang is voor de toekomst van je bedrijf? Vaak gaan urgente dingen voor zaken die écht belangrijk zijn. Het is de kunst, ook voor mij, om het belang van belangrijke zaken goed in te zien. Waarom doe je iets? Is het écht belangrijk of lost het zichzelf wel op? Bemoei ik me teveel en trek ik daarom teveel werk naar me toe? Kan het ook op een slimmere manier die me minder tijd kost?

Een paar tips die ik de afgelopen periode heb toegepast:

  1. Voorkom dat je teveel afspraken hebt in je agenda verspreid over de week. Probeer bij voorkeur wat vaker via Skype of Hangouts te meeten. Het is me te vaak overkomen dat ik er bij een eerste kennismaking achter kwam dat ik bij de verkeerde persoon aan tafel zat. Nadat ik een tijd in de file had gestaan.
  2. Probeer asynchroon te werken. Woensdagochtend zorg ik altijd voor de kinderen. Meestal gaan we lekker wandelen of naar de kinderboerderij. Ik werk daarom regelmatig 's avonds, waardoor ik me echt goed kan focussen omdat ik niet word afgeleid.
  3. Geef focus aan je bedrijf en maak de scope niet te breed. Besluit om in één ding goed te willen worden. Over veel verschillende dingen nadenken kost onnodig veel energie.
  4. Vertel je collega's dat je wilt proberen om je werkweek anders in te delen! Geef daarom ook anderen de ruimte wanneer zij dat willen.

Heb jij ook tips of ervaringen? Dan hoor we ze natuurlijk graag. Bij Moneybird staat een goede work-life balance centraal voor iedereen, zodat we een goede tijd hebben met elkaar!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.