Waarom fotograaf Nathalie Excel inruilt voor online boekhouden

Als ondernemer wil je kosten besparen. We zien vaak dat vooral startende ondernemers voorzichtig zijn en de kosten bij het opstarten van hun bedrijf laag willen houden. Dat is heel begrijpelijk! Om die reden koos fotografe Nathalie den Besten bij de opstart van haar bedrijf voor Excel. Drie jaar later besluit ze om over te stappen naar Moneybird. Wij mogen haar overstapproces volgen, waarbij ze begeleid wordt door boekhouder Bertha Baas.

Lees ook: Maak de overstap vanuit boekhouden in Excel

Je doet je boekhouding in Excel. Hoe gaat dat?

Nathalie (opent in nieuw tabblad): “Ik ben tweeëneenhalf jaar geleden gestart als ondernemer, zonder startkapitaal. Mijn eerste klantenkring was klein, ik had een baan naast mijn werk als fotografe. Voor mijn administratie ging ik op zoek naar een goedkope oplossing, dan kom je bij Excel uit. Ik ben op zich vrij goed met computers, dus Excel vond ik een makkelijke manier. Niet veel later stapte ik over op de Kleineondernemersregeling en bleef ik Excel gebruiken.”

Waarom wil je naar een online boekhoudpakket?

“Nu ik meer klanten heb merk ik dat Excel niet meer zo handig is. Het is veel werk om mijn administratie in Excel te doen. Ik denk dat het makkelijker, overzichtelijker en professioneler kan. Het invoeren is veel werk. Ik maak nu zelf facturen (opent in nieuw tabblad) en zet dit in een map. Aan het einde van het jaar voer ik alles in. Boekhouden vind ik niet de leukste kant van ondernemen. Een goed moment om naar een online boekhoudpakket te kijken dus.”

Wat verwacht je van Moneybird?

“Ik hoop dat het me meer rust en overzicht gaat geven. Ook richting mijn klanten mag het er professioneler uitzien. Mijn bedrijf groeit, ik groei en ik vind dat daar een pakket bij hoort wat aansluit op mijn bedrijf. Ik hoop dat mijn administratie hierdoor gestructureerder en makkelijker voor me wordt.”

Wat verwacht je van komend jaar waarin je voor het eerst online gaat boekhouden?

“Ik hoop gewoon dat ik er veel over leer en dat ik alles correct doe.”

Lees ook: Administratie voor jou als fotograaf in Moneybird? Zo doe je dat!

Je hebt Moneybird Expert Bertha Baas gekozen om jou te begeleiden. Hoe kwam je tot die keuze?

“Ik heb alle verhalen van Moneybird Experts gelezen die mee wilden werken aan dit traject. Het verhaal van Bertha sprak me aan. We komen ook uit dezelfde omgeving, misschien zorgde dat voor een extra klik. Haar verhaal en de mensen waarmee ze werkt spraken me aan.”

Bertha, waarom is het zo belangrijk om een online boekhoudpakket te gebruiken?

Bertha: “De rust en overzicht wat je mist bij Excel, dat creëer je echt door je boekhouding online te doen. Neem bijvoorbeeld het gemak van Scan en Herken. Je hebt je hele boekhouding altijd bij elkaar en bij de hand. Als je meer klanten krijgt is het belangrijk om overzicht te houden, zo zie je bijvoorbeeld eenvoudig welke verkoopfacturen nog niet betaald zijn en kun je automatische herinneringen (opent in nieuw tabblad) sturen. Het bespaart je geld en geeft je rust omdat er minder kans is op fouten. Die kans is in Excel aanzienlijk groter.”

Wat is het lastigste stuk als je Excel gewend bent?

“Je moet er wel voor gaan zitten om het te gaan boeken, bijvoorbeeld om je bank leeg te boeken. Je kunt je bank koppelen (opent in nieuw tabblad), al je inkomsten en uitgaven komen in beeld en koppel je vervolgens aan factuur of bon. Je moet een keer in de zoveel tijd dit wel wegwerken, maar daarmee weet je wel of het compleet is. Dat overzicht kun je verliezen in Excel.

Lees ook: 10 tips bij het overstappen naar Moneybird

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.