10 inspiratiebronnen van Moneybird

Dat kleine stappen en keuzes tot een succesvol bedrijf hebben geleid, hebben Joost en Edwin al regelmatig gedeeld in hun blogs.

Als nieuwe vogel in het nest werd ik positief verrast over de inspiratiebronnen van Moneybird. Voor bijvoorbeeld het sollicitatieproces, de manier van werken, big projects, enzovoort. Collega’s lezen veel, offline en online, en praten elkaar vervolgens bij in een vrijdagmiddagborrel. Zo worden keuzes niet alleen op onderbuikgevoel gemaakt, maar ook op best practices, succesvolle implementaties van modellen of technieken en identiteit.

In dit blog delen we graag tien inspiratiebronnen van Moneybird.

De toekomst van werk – Laszlo Bock #

Joost: “Een succesvol bedrijf begint bij een succesvolle organisatie. Dit boek, geschreven door de HR-manager van Google, heeft me veel inspiratie gegeven voor HR-zaken en het bouwen aan een gezonde organisatie. Bijvoorbeeld hoe we ons sollicitatietraject hebben ingericht, welke vragen we stellen tijdens een gesprek en hoe je dit als team aanvliegt.”

Jorieke: “Wat ik interessant vond om over te lezen is hun visie op recruitment. Het belangrijkste punt wat ik meeneem in onze eigen strategie is de juiste mensen aannemen. Je kan beter iets langer zoeken, meer aandacht besteden aan het voortraject en de selectie, om daarna de juiste keuze te maken. Dat kost vooraf meer, maar levert je daarna veel meer op.”

Jorieke leest een boek

Badass: Making Users Awesome – Kathy Sierra #

Yvonne: “Een veel gelezen boek binnen Moneybird. Het heeft ons bewust gemaakt van het feit dat als we Moneybird zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken, de ondernemers er zelf ook beter van gaan worden.”

Marieke: “Het is vooral een goed boek dat inzicht geeft in hoe we gebruikers verder kunnen helpen, in ons geval: ondernemers zo plezierig mogelijk hun boekhouding kunnen doen.”

Henrik Kniberg #

Ivo: “Als het gaat over hoe je het proces van software maken organiseert, kom je al snel om in de buzzwords Agile, Lean, Scrum, et cetera. Kniberg laat in zijn presentaties en filmpjes (opent in nieuw tabblad) zien dat het eigenlijk gewoon een simpele mindset is, die je net zo goed kunt toepassen op je vakantie of de afwas."

Getting Real – 37signals #

Edwin: “Ik heb dit boek in een avond uitgelezen, fijn geschreven en erg herkenbaar. Het gaat over de manier waarop je een bedrijf opzet; welke keuzes je moet maken om een overzichtelijk bedrijf te krijgen. Maar ook hoe een bedrijf goed schaalt en waar iedereen prettig werkt.”

“There is no way to happiness. Happiness is the way.” #

Loes: “Het is eigenlijk de realisatie dat je niet gelukkig kunt worden om iets of kunt denken: als ik dit bereik dan ben ik gelukkig. Er is geen manier om gelukkig te worden, behalve door gelukkig te zijn. En gelukkig zijn, dat straalt uit naar je werk, naar je omgeving, naar je alles.”

Clean code - Robert C. Martin #

Robbin: “Dit boek heeft me een betere programmeur gemaakt. Het heeft me laten inzien hoe belangrijk het is om goed leesbare code te schrijven. Er staan heel veel handige tips in en het is wat mij betreft een must read voor iedere softwareontwikkelaar.”

Een laptop en opengeslagen boek

“Everything in this world was created by people no smarter than you.” #

Tim: “Deze quote motiveert me meer dan dat het me inspireert. Alles wat je om je heen ziet lijkt complex om eigenhandig te realiseren. Stel: je hebt een idee voor een specifiek probleem. Al snel zul je denken dat je dat idee nooit op de markt zou kunnen krijgen. Deze quote doorbreekt dat idee in mijn beleving. Het laat je realiseren dat echt alles om je heen door mensen zoals jij is gemaakt.”

Enspiral #

Ivo: “Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe dit bedrijf alle conventies overboord gooit en hoe goed dat voor hen werkt. Het heeft me wel geleerd dat “zo hoort dit nou eenmaal” nooit de enige reden moet zijn om het dan ook maar zo te doen. Een aantal dingen bij Moneybird zijn geïnspireerd op wat zij doen, bijvoorbeeld de manier waarop we samen beslissingen nemen.”

Are your lights on – Gerald Weinberg #

Joost: “Dit boek geldt voor mij als een heel mooi handvat om op een slanke manier complexe zaken op te lossen. Het leert je op een andere manier naar een probleem te kijken dat je wilt oplossen.”

Zero to One – Peter Thiel #

Edwin: “Een filosofie over hoe je naar innovatie moet kijken. Ik vond het inspirerend om daar ontwikkelingen binnen Moneybird aan te toetsen.”

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.