Achter de schermen: Werken als DevOps engineer bij Moneybird

Ik wilde een baan met afwisseling bij een kleinschalig bedrijf. Doordat we bij Moneybird, een online boekhoudpakket, in projecten werken kan ik elke acht weken aan een ander onderdeel van ons product werken. Naast de projecten werk ik ook als DevOps engineer aan het pakket. Die afwisseling heb ik gevonden dus!

Aan het woord is Remco de Man. Na zijn opleiding praatte hij met verschillende bedrijven. Hij koos voor Moneybird voor de afwisseling in werkzaamheden, de technische uitdagingen en de platte organisatie. In dit interview vertelt hij meer over zijn werk.

Remco thuis aan het werk voor Moneybird

Welke opleiding heb je gevolgd? #

"Ik heb de opleiding Computer Science aan de Universiteit Twente gevolgd. Mijn specialisatie was Software Technology."

Hoe kwam je bij Moneybird terecht? #

"Tijdens mijn studie werkte ik aan een project bij Moneybird. We hebben onderzoek gedaan naar hoe een chatbot support zou kunnen helpen en hebben hier een prototype voor gebouwd. Toen kreeg ik twee dagen na mijn afstuderen een e-mail van Jorieke (HR bij Moneybird) of ik in gesprek wilde over een mogelijke baan. De timing was precies goed. In die periode ben ik bij meerdere bedrijven op gesprek gegaan. Moneybird was voor mij de beste keuze!"

Wat maakte voor jou het verschil bij Moneybird? #

"Ik wilde een baan met afwisseling bij een kleinschalig bedrijf. Doordat we bij Moneybird in projecten werken kan ik elke acht weken aan een ander onderdeel van ons product werken. Naast de projecten werk ik ook als DevOps engineer aan Moneybird. Die afwisseling vind ik erg fijn. Bij de bedrijven waar ik op gesprek was kreeg je maar één taak en daar blijft het bij. Dat paste niet bij mij.

Ook is er veel ruimte voor eigen inbreng bij Moneybird. Als ik een verbetering of kans zie kan ik een pitch schrijven. Erg uitdagend en je staat er nooit alleen voor. Toen Apple kwam met een processor met geheel nieuwe architectuur ben ik direct gaan testen. Het werkt en nu draait Moneybird op een multi-processor architectuur. Er is ruimte voor een experiment. Maar dat moet je dan wel durven. Dan kun je echt impact hebben.

Ook technisch was Moneybird de beste keuze. Uniek is dat we alles in de cloud doen. Niet veel bedrijven werken volledig in de cloud. Vaak is de overstap op de cloud ook niet eenvoudig. Juist omdat we volledig in de cloud zitten kunnen we wegen inslaan die anders ondenkbaar zijn. Daardoor kunnen we ideeën laagdrempelig, snel en goedkoop testen. Zo zochten we naar een manier om onze CI (Continuous Integration) omgeving meer schaalbaar te maken. Een wild idee was om dit als losse jobs in een cluster op te nemen. In de cloud is een cluster zo opgezet, dus konden we dit in enkele dagen opzetten als test. De resultaten waren verrassend goed, waardoor we de techniek nog steeds dagelijks gebruiken."

Hoe ziet de week er voor jou uit? #

"Elke dag is voor mij anders en er is veel afwisseling in het werk wat ik doe. Bij Moneybird bepaal ik zelf de indeling van mijn uren. Al zijn er natuurlijk altijd terugkerende taken. Als ik ben ingedeeld als support engineer werk ik samen met onze supportafdeling aan technische vragen van onze gebruikers. Op andere dagen werk ik samen met collega software engineers aan een lopend project, elke acht weken is dat weer iets anders. Verder houd ik samen met mijn DevOps collega's de productiesystemen in topconditie. Storingen hebben daarbij voorrang op de rest van het werk, wanneer nodig dag en nacht."

Remco achter zijn laptop

Waar ligt voor jou de grootste uitdaging in je werk? #

"De infrastructuur achter Moneybird onderhouden met minimale middelen is de uitdaging in mijn werk. Wij zoeken naar manieren om meer met minder te doen zonder dat dit nadelig is voor ons boekhoudpakket. Het moet snel en gemakkelijk te gebruiken zijn zonder dat het langzaam wordt of dat er storingen zijn. We bedienen elke dag duizenden gebruikers die voor hun boekhouding afhankelijk zijn van Moneybird. Dat is een grote verantwoording.

Bij Moneybird is er ook een uitdaging in de manier waarop we werken. Er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Je krijgt veel ruimte en vrijheid. Ik moet mezelf laten zien in het team, vragen stellen, samenwerken en mijn eigen werk afkaderen. Er wordt van je verwacht dat je zelf op zoek gaat naar je eigen volgende uitdaging."

Waar liggen kansen voor Moneybird voor de komende periode? #

"De multi-processor architectuur waar we nu mee werken geeft veel kansen en nieuwe functionaliteiten. We krijgen nu de kans om slimmer, efficiënter en met nog minder resources de bestaande infrastructuur in stand te houden. We kunnen dan ook duurzamer werken. Minder resources is minder opslagruimte wat een mindere belasting voor het milieu is.

Er loopt nu bijvoorbeeld een onderzoeksproject voor de vervanging van Phabricator, onze project management tool. De overstap naar een nieuwe tool gaat ruimte geven voor veel nieuwe werkwijzen waar we nu nog niet aan gedacht hebben. Dat perspectief geeft veel kansen! Het is interessant om hierin te mogen meedenken en dit vorm te mogen geven."

Ook werken als DevOps engineer bij Moneybird? #

Wij zijn op zoek naar extra versterking van ons software ontwikkelteam. Ben je geïnteresseerd? Wij gaan graag met je in gesprek. Op onze website vind je een overzicht van de openstaande vacatures.

Heb je vragen? Neem contact op met Jorieke. Zij kan je bijvoorbeeld in contact brengen met een van onze ontwikkelaars. In een persoonlijk gesprek kom je er snel achter of we bij elkaar passen.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.