Het nut van banktransacties verwerken in Moneybird

Om je boekhouding compleet te maken, is het van belang dat je je banktransacties ook verwerkt in je boekhoudpakket. Dit zorgt voor een compleet en duidelijk overzicht in jouw financiële situatie en je hebt alles op één plek. Je weet altijd precies hoe je ervoor staat en of het nodig is aanpassingen te maken.

Moneybird is een compleet boekhoudpakket, maar toch kiezen sommige ondernemers ervoor om alleen de facturen via Moneybird te versturen. Ze laten bijvoorbeeld hun adviseur de rest doen, of houden de complete boekhouding in een ander pakket bij. Prima natuurlijk! Iedereen moet zelf bepalen hoe hij of zij Moneybird wil gebruiken, maar we willen toch nog even het belang van een complete boekhouding benadrukken. :-)

Lees ook: Tips bij het inrichten van je administratie - deel 1

Verwerk je alles in Moneybird? #

  • Je gebruikt de transacties als controlemiddel om te zien of je administratie compleet is. Door alle transacties op je zakelijke rekeningen te verwerken kun je alle inkomsten en uitgaven verantwoorden. Houd je bijvoorbeeld een banktransactie over tijdens het verwerken? Dan is dat een signaal dat je wellicht nog een bonnetje bent vergeten in te voeren. Betaal of ontvang je ook wel eens bedragen privé? Lees dan ons kennisbankartikel eens over privébetalingen.
  • Is je administratie compleet, dan kun je ook eenvoudig vanuit Moneybird btw-aangifte doen. (opent in nieuw tabblad)
  • Door je complete administratie bij te houden, kun je beslissingen nemen op basis van je rapportages (opent in nieuw tabblad).

Wat zijn de nadelen als je geen banktransacties verwerkt? #

Als je Moneybird alleen gebruikt voor het sturen van facturen en je markeert facturen als betaald zonder bewijs, dan loop je tegen de volgende punten aan:

Je balans klopt niet #

Je vindt op de balans de hulpcategorieën ‘Te rubriceren betalingen’ en ‘Te rubriceren ontvangen betalingen’ terug. Te rubriceren betalingen zijn betalingen die rechtstreeks bij inkoopfacturen of bonnen (opent in nieuw tabblad)zijn geregistreerd, ze zijn niet gekoppeld aan een transactie op het tabblad Bank. Te rubriceren ontvangen betalingen zijn betalingen die rechtstreeks bij verkoopfacturen zijn geregistreerd, ook deze zijn niet gekoppeld aan een transactie op het tabblad Bank. Je weet daardoor niet zeker of het bedrag daadwerkelijk ontvangen of betaald is.

Je banksaldo klopt niet #

Als je geen banktransacties verwerkt kan Moneybird het saldo van je bankrekeningen niet goed berekenen. Moneybird berekent je banksaldo namelijk aan de hand van de transacties die op het tabblad `Bank` staan (en eventuele memoriaalboekingen waarmee het banksaldo wordt aangepast). Je weet zo niet of je wel alle ontvangsten en uitgaven hebt verwerkt.

Je werkkapitaal klopt niet #

Het werkkapitaal wordt berekend aan de hand van de balans. De bedragen van ‘Te rubriceren betalingen’ en ‘Te rubriceren ontvangen betalingen’ worden echter ook meegenomen in de berekening van het werkkapitaal. Hierdoor zijn de bedragen anders dan je ze verwacht. Een kloppend werkkapitaal geeft je een goed inzicht in hoe jouw onderneming er financieel gezien voor staat.

Meer kosten #

Je maakt geen gebruik van alle mogelijkheden van Moneybird. Maar je maakt daarnaast gebruik van een boekhouder of een ander pakket waar ook kosten aan verbonden zitten. Als je alles in Moneybird verwerkt, kun je dus kosten besparen op je andere pakket. Of je hoeft minder taken aan je boekhouder over te laten.

Overtuigd? #

Begin dan nu nog met het toevoegen van de banktransacties (opent in nieuw tabblad) en maak je administratie compleet!

Wil je met terugwerkende kracht je volledige administratie compleet maken? #

Voeg dan al je oude banktransacties toe. Koppel deze vervolgens aan de bijbehorende inkoopfactuur of bon, dan zal de eerdere handmatige registratie worden vervangen. Bestond je administratie al voordat je met Moneybird begon? Vergeet dan niet een beginbalans (opent in nieuw tabblad) toe te voegen.

Wil je vanaf nu beginnen met een volledige administratie? #

Voeg dan vanaf nu je banktransacties toe aan je administratie. Om te zorgen dat ook de balans (opent in nieuw tabblad), het werkkapitaal en het saldo van je bankrekeningen kloppend zijn kun je een correctieboeking maken.

Saldo corrigeren #

Verwerk je wel je banktransacties, maar klopt je saldo nog niet, Lees dan het artikel over je banksaldo in je administratie. (opent in nieuw tabblad)

Lees ook: 50 tips die je helpen bij je online boekhouding

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.