Personeel aannemen doen we samen

Vorige week postte rtlz.nl een artikel over nieuwe vormen van het aannemen van sollicitanten en ook ónze hiring strategie werd hierin toegelicht.

In de afgelopen twee jaar zijn tien nieuwe Moneybirders ons team komen versterken. Voor een kleine organisatie die drie jaar geleden nog slechts uit zeven mensen bestond is dat een hele klus. We hebben veel geëxperimenteerd met ons 'hiring traject' en geven je daarom graag een kijkje achter de schermen.

Samen op zoek naar versterking #

De beslissing om versterking voor ons team te zoeken nemen we samen, daar zijn we heel open in. Natuurlijk vragen we ons eerst af waarom we versterking zoeken? Welk type persoon moet het zijn, met hoeveel ervaring? Welke taken moet hij of zij vervullen die mogelijk bij andere collega’s komen te vervallen? Daaruit volgt een vacature die we met de collega’s kritisch beoordelen voordat we de vacature online plaatsen.

Samen op zoek naar versterking

Om sollicitaties te beoordelen vormen we een 'hiring team' in Homerun (opent in nieuw tabblad) waarin iedereen kan meekijken en de sollicitanten kan beoordelen. Daar worden de beste kandidaten uit geselecteerd die we uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Een open sollicitatiegesprek waarin we appels met appels vergelijken #

Google heeft veel onderzoek gedaan naar de ideale werkomgeving door het geven van vrijheid en invloed op besluitvorming. In het boek 'De toekomst van werk' lees je hoe Google er achter kwam dat het niet uitmaakt of het management of werknemers de sollicitatiegesprekken voeren. Nieuwe mensen neem je aan op rationele wijze en daarom is het van belang dat we aan alle kandidaten dezelfde vragen stellen. In een steeds wisselend team stellen we deze vragen, daarnaast proberen we gevoel te krijgen bij de persoonlijkheid van de sollicitant. De antwoorden op de vragen verwerken we in een samenvatting zodat iedereen inzicht heeft in hoe het gesprek is verlopen.

Afhankelijk van de vacature kan het zijn dat we de top sollicitanten vragen om een opdracht vanuit huis voor ons uit te werken. Deze opdracht wordt blind door ons beoordeeld en de beste hiervan in combinatie met het sollicitatiegesprek wordt gevraagd een dag mee te lopen.

Elkaar op een ontspannen manier leren kennen tijdens een meeloopdag #

We willen dat mensen gelukkig worden binnen onze organisatie. Het is daarom belangrijk dat we tijdens een meeloopdag een situatie creëren die zo dicht mogelijk bij de dagelijkse realiteit van de functie ligt. Daarnaast willen wij als team ook een goed beeld krijgen van de kandidaat als persoon en zijn vaardigheden.

Tijdens de meeloopdag krijgt de kandidaat een opdracht die veel verschillende vaardigheden vraagt. Zo zijn er individuele taken gedurende de dag, maar ook sessies waarin de kandidaat met zijn toekomstige collega’s moet samenwerken.

Dit is de opdracht die Jelle kreeg toen hij bijna een jaar geleden bij ons solliciteerde:

Beste Jelle,

Welkom bij Moneybird, vandaag maken we heel graag kennis met je. We hebben een programma voor je gemaakt waarmee je met verschillende onderdelen van ons bedrijf kennis kunt maken, en ervaart hoe het is om bij ons te werken.

Van 10u tot ongeveer 12u ga je samen met Elsbeth support doen, je maakt kennis met het klantcontact dat we hebben en mag zelf klantvragen beantwoorden. We overleggen binnen het team voornamelijk via de chat (via Slack), maak hier gerust gebruik van. Let op: Tussen 12u en 12:30 lunchen we samen.

Van 12:30 tot 16u: Persuasive help artikel: We zijn bezig met een geheel nieuwe website voor moneybird.nl waarin we in een nieuwe stijl help artikelen willen schrijven. Help pagina’s die informeren over een onderwerp en vervolgens laten zien hoe je het kunt toepassen in Moneybird.

De opdracht: Leg uit wat het voordeel is van iDeal als betaalmethode voor een ondernemer, hoe je het kunt toepassen als betaalmethode op een factuur en als laatst hoe je de uitbetalingen van Mollie (onze PSP) verwerkt in je administratie. Discussieer met het team over de aanpak en maak een opzet (uitleg volgt).

Van 16u tot 16:30 vertel je aan de bar hoe jij je dag hebt ervaren.

Een fijne dag!

Moneybird Team

Aan het einde van de meeloopdag sluiten we af met een korte presentatie door de sollicitant, het hele team heeft dan de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast krijgt de sollicitant de mogelijkheid om te vertellen hoe hij de dag heeft ervaren. Als de sollicitant is vertrokken nemen we vervolgens gezamenlijk de beslissing of we de kandidaat wel of niet een aanbod doen. Wij vinden het belangrijk dat het hele team een goed gevoel heeft bij de nieuwe collega.

Een open en transparant aanbod #

Niet alleen het sollicitatieproces is misschien iets anders dan gebruikelijk. Ook hebben we een open salarisformule en vinden we het belangrijk dat het werk en privé leven in balans zijn. Daarom kun je bij ons zelf je werktijden kiezen en bepalen waar jij het liefst werkt. Lees meer over het werken bij Moneybird!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.