Stilte op de werkvloer, het werkt heerlijk!

Bijna drie jaar geleden nam ik de stap om te solliciteren bij Moneybird. Een super goede beslissing… maar dat wist ik toen nog niet helemaal zeker. Ik kan mij nog goed de reactie van een van mijn collega’s herinneren. ‘Ga je daar werken? Daar werken ze helemaal in stilte!’. Ik had ook zo mijn bedenkingen of die rust bij mij zou passen, maar ik vertel graag wat het mij heeft gebracht.

Bij mijn vorige werkgever had ik een baan als office manager. Alle telefoontjes van de hele organisatie kwamen bij mij binnen, ik ontving alle gasten en mijn werkdag stond vaak in het teken van ‘acute’ problemen oplossen. De radio stond altijd aan en het was heel gebruikelijk om naar iemand toe te lopen als je een vraag of probleem had. Begrijp mij niet verkeerd, ik had het daar enorm naar mijn zin, altijd gezellig en de sfeer was top. Maar of ik toen heel effectief en efficiënt bezig was, daar twijfel ik nu wel eens aan.

De indeling van ons kantoor #

Ons kantoor bij Moneybird is ingericht van rust naar dynamiek (links naar rechts). Ons Kwetternest (kantine) is de plek voor gezelligheid, het is bijvoorbeeld de enige plek waar je bij ons koffie of thee kan halen. Dus geen lawaai op je werkplek als de koffiebonen worden gemalen. Van daaruit loop je door naar onze huiskamer, waar je op de bank kan ploffen of plaats kan nemen aan de gezellige grote werktafel. In de huiskamer staat ook onze voetbaltafel. Voorbij de huiskamer vind je onze werkplekken, en helemaal achteraan is de zogenoemde bibliotheek. De plek waar het helemaal stil en rustig is.

de plattegrond van het Moneybird kantoor

We werken flexibel, iedereen heeft een eigen laptop die je eenvoudig in kunt pluggen op je werkplek met een extern beeldscherm. Je kan dus bijvoorbeeld je dag rustig beginnen op een werkplek achter in het kantoor en aan het eind van de dag de gezelligheid opzoeken in de huiskamer. Heel fijn als je van afwisseling houdt!

Geen telefoon #

Wat veel mensen ook ‘gek’ vinden is dat we geen telefoons hebben. We werken vooral veel samen via Slack chat, voor korte conversaties en Phabricator (opent in nieuw tabblad) (projectmanagement, voor vraagstukken waar je rustig de tijd voor kunt nemen om te antwoorden). De meeste collega's gebruiken ook bijna geen e-mail, ik HR maak hier natuurlijk wel regelmatig gebruik van. Ik heb een app Voys op mijn telefoon waarmee ik zakelijk kan bellen, maar deze gebruik ik vrij weinig. Wat het niet gebruiken van telefoons prettig maakt is dat je de dag kan indelen zoals jij het zelf wilt. Ik word niet of nauwelijks tussendoor gestoord, waardoor ik regelmatig rustig twee uur achter elkaar kan werken. Dan ben ik wel weer toe aan een kop koffie, dat dan weer wel : Doordat ik weinig gestoord word, kan ik mij makkelijker over complexere vraagstukken buigen, maak ik minder fouten en heb ik minder contextwissels.

Schrik niet, hierbij de feiten (opent in nieuw tabblad) op een rij:

  • Gemiddeld spenderen we 12 minuten en 40 seconden aan een taak, voordat we gestoord worden.
  • Het kost na een onderbreking 25 minuten en 26 seconden om weer terug in onze focus-modus te komen.
  • Een onderbreking van 2,8 seconden is al genoeg om 2x zoveel fouten te maken in je werk.
  • 63% van onze werktaken wordt onderbroken in een kantoortuin. Als je werkt in een privé-ruimte is dat nog altijd 49%.

Hoe vraag je hulp aan een collega? #

Samenwerken doen wij dus voornamelijk via Slack en Phabricator. Als ik iets wil overleggen, dan doe ik dat eerst via Slack. Waardoor ik de ander de kans geef om te reageren op het moment dat hem of haar dit uitkomt. Ik doe dit zelf ook, na een tijdje ergens aan gewerkt te hebben open ik Slack en handel direct alle berichtjes achter elkaar af, waarna ik weer verder ga met waar ik mee bezig ben. Dit geeft rust! Lange discussies voeren we op Phabricator. Slack is voor de korte vragen en mededelingen. En willen we even persoonlijk sparren, dan zoeken we op dat moment een ruimte op. Door deze manier van werken hebben we namelijk ook geen agenda vol met afspraken, maar de ruimte om iets snel af te stemmen. Dat houdt ons flexibel en wendbaar.

Edwin Vlieg (mede-eigenaar Moneybird): ‘Deze werkwijze is ontstaan doordat Moneybird opgericht is door mensen die veel belang hebben bij ononderbroken werk. Een product bouwen en software schrijven zijn taken waar je je af en toe goed in moet kunnen verdiepen. Als je continu gestoord wordt, kom je niet vooruit. Doordat we dit zelf nodig hadden in de beginjaren, is het in het DNA van Moneybird geslopen en doen we het nu nog steeds op die manier.’

Iemand werkt aan een tafel

Saai? Echt niet! #

Geen radio aan op de werkvloer en communicatie via de chat in plaats van persoonlijk. Hoe leuk is dat? Dat was mijn grootste twijfelpunt toen ik hier kwam werken. Maar ik merk dat dat eigenlijk helemaal geen issue is. Ik ben productiever als ik achter mijn laptop zit en zoek de gezelligheid op als ik daar behoefte aan heb. Even wat fruit eten in het Kwetternest of samenwerken in de huiskamer. Daarnaast zorgen onze gezamenlijke lunch, vrijdagmiddagborrel (iedere week om 16:00 uur) en persoonlijke initiatieven voor een hoop gezelligheid en lol. Onlangs zijn we, op initiatief van onze Friese collega Sybe, samen gaan schaatsen. Wie zin heeft sluit aan, zonder verplichtingen. Kortom mijn ‘angst’ was voor niets en ik zou het nu niet meer anders willen!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.