Support vanuit Thailand

Langzaam varen de boten de baai binnen. Ze brengen de toeristen terug van hun snorkeltochten. Ik zet mezelf even op mute en bestel een iced coffee. Het is het einde van de middag en mijn werkdag begint net. Mijn collega's werken vanuit huis in Nederland en ik werk op het strand in Thailand. Dat kan bij Moneybird. Mijn naam is Boyke en ik werk alweer vijf maanden voor Moneybird.

Het verschil #

De afgelopen twee jaar heeft iedereen door Covid ‘remote gewerkt’. Ik nu ook, vanuit Thailand dus. Is het werken in het buitenland nou echt zo anders? Ik kan na een maand zeggen: Ja en nee! Bij Moneybird is werken op afstand en je eigen tijden bepalen niets nieuws. Het grote verschil tussen thuis remote werken en in Thailand is dat ik nu in een andere tijdzone zit. Daardoor is mijn dagelijkse ritme anders dan “normaal”.

Ik werk namelijk niet overdag, maar in de middag en avond. In mijn werk als support specialist heb ik veel contact met gebruikers. Daarom begin ik later op de dag met werken. Want anders krijgt een gebruiker in het holst van de nacht een bericht van Moneybird.

Mijn werkritme in Thailand #

In de ochtend word ik meestal tussen 8.00 en 9.00 uur wakker en begin ik mijn dag rustig met een ontbijtje. Ik ga een gedeelte van het eiland verkennen of ik pak de snorkel en ga lekker de zee in. Na de lunch begin ik met werken en rond 21.30 uur in de avond ben ik klaar. Deze indeling bevalt mij erg goed. Ik heb in de ochtend tijd om rustig op te starten, van Thailand te genieten én ik hoef niet meteen aan het werk. Doordat ik eerst wat tijd voor mezelf heb kan ik later op de dag goed de focus op mijn werk houden.

Boyke staat in Thailand voor een mooi uitzicht in zijn Moneybird shirt

Wat heb je nodig als je werkt in het buitenland? #

Een belangrijke voorwaarde voor remote werken is een (werkende) internetverbinding en goede communicatie met je team. Dit is de basis om goed te kunnen functioneren als je remote werkt. Dat geeft het team het vertrouwen dat het niet uitmaakt waar ik werk. Omdat ze weten wat ik doe en wanneer ik er ben. Daarom geef ik, in mijn agenda, altijd aan wanneer ik beschikbaar ben en waaraan ik aan werk.

Welke tools heb je nodig? #

Toen ik mijn reis plande vroeg ik me af wat ik nou allemaal echt nodig had om remote te werken. Maar dat bleek erg simpel te zijn. Bij Moneybird werken we alleen met een laptop. Het is dus heel makkelijk om ergens te gaan zitten en even mijn laptop erbij te pakken om te werken. Of ik nou in Nederland werk of in Thailand, het maakt niet uit.

Belangrijke voorwaarde is dat alle informatie waarmee ik werk veilig gebruikt wordt. Omdat ik in Thailand zit werk ik met een beveiligde VPN verbinding. Daardoor staat mijn werk altijd op extra beveiligde servers. Ook werken wij met Slack (business communication platform) waardoor ik snel en makkelijk met mijn team in contact sta. Als we iets nodig hebben van elkaar kunnen we snel schakelen. Daardoor kan ik, zelfs vanuit Thailand, altijd gebruikers snel verder helpen.

Boyke werkt achter zijn laptop met een mooi uitzicht

Dingen om op te letten als je werkt in het buitenland #

Ik denk dat je overal ter wereld kan werken maar of dit altijd verstandig is vraag ik me nu af. Ik vind het fijn om op dezelfde tijden als mijn directe collega’s te werken. Mijn tijdzone is 6 uur verder dan Nederland en dat is nog goed te combineren. Maar als ik bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika zou gaan wordt het een stuk lastiger. Het tijdsverschil is dan alweer 8 uur. Dan zou ik mijn collega’s nauwelijks nog spreken of zien. Daarom is dat voor mij persoonlijk nu geen optie.

Ik zorg dat ik altijd op plekken ben waar ik stabiel internet heb. Het lijkt wel heel mooi om in de jungle te werken. Maar als je internet steeds wegvalt heb je er niet zoveel aan. Voor mijn collega’s is dit ook erg onprettig, ze kunnen dan niet van mij op aan. Het internet in Thailand is zo goed dat ik vaak via mijn telefoon een hotspot aanzet en dan gewoon een goede en snelle verbinding heb. In heel veel landen is het internet niet zo stabiel. Voor mij is dat nu de grootste valkuil van remote werken. Ik vlieg binnenkort naar Sri Lanka en dat land staat erom bekend dat het minder stabiel internet heeft dan Thailand. Ik let erop bij het boeken van een hotel dat ze een router hebben op de kamer bijvoorbeeld. Zo weet ik zeker dat ik een goede internetverbinding heb.

Iets wat me ook is opgevallen tijdens het werken in Thailand is de uitdaging om een goede werkplek te vinden. Als je een paar uur achter elkaar zit achter je scherm krijg je snel last van je rug en nek als je de verkeerde houding hebt. Ik neem er de tijd voor om een goede plek te vinden want een goede houding tijdens het werken is op de lange termijn echt veel beter.

Werk je wel net zo hard als in Nederland? #

Soms vragen mensen mij: doe je dan niet veel minder nu je daar in Thailand zit? Het antwoord is simpel: nee. Wij krijgen veel vertrouwen en vrijheid bij Moneybird en ik merk dat iedereen daarom juist een stap extra wil zetten voor elkaar. We willen het vertrouwen wat ons is gegeven niet schenden. En door deze denkwijze staan we als team ook sterk. We zijn natuurlijk niet voor niets genomineerd voor een ‘Great place to work’ award.

Boyke werkt vanuit de strandtent in Thailand

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.