Werken op afstand en je eigen tijden bepalen, hoe werkt dat?

Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat medewerkers van bedrijven remote werken. Collega’s die niet naar kantoor komen maar sporadisch of een vast aantal dagen per week op een andere locatie werken. Dit gebeurt ook bij Moneybird.

We hebben de mogelijkheid om te werken op welke locatie we maar willen, zolang er maar een internet verbinding is. Alles is zo ingericht, dat waar je ook aan het werk gaat, je altijd bij alle benodigde bestanden en programma’s kunt. Via Slack of Skype kun je direct contact hebben met je collega’s.

Op het moment dat ik dit blog schrijf, zit ik bijvoorbeeld thuis aan mijn keukentafel in Deventer. Via Slack heb ik contact met mijn collega Tim, die deze week aan het werk is vanuit Finland. Zijn vriendin woont en studeert daar een half jaar en Tim zoekt haar deze week op.

Tim zit buiten te werken in Finland

Maar nu is het niet zo dat alleen collega’s die ver weg wonen (of tijdelijk in het buitenland zitten) hier gebruik van maken. Ook collega’s die in Enschede wonen (sommige zelfs op loopafstand van kantoor) werken regelmatig een dagje thuis. Altijd handig als er een pakje bezorgd wordt of als er bijvoorbeeld een monteur langskomt.

De één heeft thuis een volledig ingericht kantoor, de ander werkt liever aan de eettafel of zit graag op de bank. Dit verschilt trouwens niet van werken op kantoor. Hier heeft iedereen een eigen zit/sta bureau, maar is er ook een bar, lounge stoelen en andere plekken waar gretig gebruik van gemaakt wordt.

Thuiswerkplekken van collega's

De thuiswerkplekken van Moneybirders

Betere work-life balance #

Er zijn ook collega’s die af en toe wat schuiven met werktijden, omdat ze bijvoorbeeld in de avonduren productiever zijn. Of er worden af en toe werktijden aangehouden van partners die in de zorg werken. Dan is het ook fijn om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat thuis aan de slag te gaan en niet naar kantoor te hoeven.

Remote werken en het kunnen verschuiven van werktijden zorgt bij ons voor een uitstekende work-life balance. We kunnen zelf onze dag optimaal indelen en dit brengt ons vooral heel veel rust. Zo scheelt een dag thuiswerken mij bijvoorbeeld bijna 2 uur reistijd. Ook kunnen collega's zelf hun kinderen naar school brengen en tussen de middag samen met ze lunchen of mee naar de zwemles. Ook tussendoor even de boodschappen of een wasje doen is geen uitzondering. Regelmatig komt er een melding dat thuiswerkende collega's er even tussenuit zijn voor een boodschap.

Slack berichtje van een collega

Ook je werkdag op kantoor iets eerder afsluiten om met je gezin te kunnen eten is geen uitzondering. ‘s Avonds vanuit huis wordt het werk dan nog even afgemaakt. Of wat langer op vakantie kunnen omdat je ook daar in de avonduren even wat op kunt pakken gebeurt weleens. Natuurlijk gebeurt dit altijd in overleg met collega's, zodat de bezetting tijdens kantoortijden altijd goed is.

Vertrouwen #

Dit klinkt allemaal heel fijn, en dat is het ook! Maar vertrouwen is hierin natuurlijk wel een belangrijk aandachtspunt. Je moet er wel op kunnen vertrouwen dat iedereen zijn uren maakt en zijn werk goed doet. De angst is vaak dat werknemers thuis teveel afgeleid zijn en dus minder uur werken dan waarvoor ze betaald worden. Uit ervaring kan ik zeggen dat, doordat dit vertrouwen je gegeven wordt, je dit ook niet wil schenden. Er wordt dus altijd gezorgd dat de uren gemaakt worden, al is het midden in de nacht. ;-)

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.