André Vellekoop

Adviseur Andre kijkt glimlachend in de camera

Boekhouder André Vellekoop geeft zzp'ers advies, begeleidt dove ondernemers en houdt zich bezig met grotere bedrijven die een bedrijfsverandering doorgaan.

Je hebt tal van manieren om samen te werken met een Moneybird-adviseur. Van helemaal geen samenwerking tot hier heb je al mijn bonnetjes. Moneybird-adviseur André Vellekoop zit vooral op het adviseren van ondernemers. Hij geeft zzp’ers advies, begeleidt dove ondernemers en hij houdt zich bezig met grotere bedrijven die een bedrijfsverandering doorgaan. “Mijn werk is zo veelzijdig. Elke dag is anders. Heerlijk om het ene moment ondernemers te helpen met hun administratie en onderneming en de volgende dag bezig te zijn met crisismanagement bij een groot bedrijf.” Wij spraken met hem over de rol en waarde van adviseurs.

Fouten maken kan #

“Een foutje is zo gemaakt, gelukkig pik je als adviseur de fouten snel uit een administratie,” aldus André. “Vaak gebeurt zo’n foutje dan niet meer. Heel af en toe zie je iemand die wel erg veel foutjes maakt rondom creditfacturen. Als adviseur hebben we een meldplicht rondom fraude. Als ik het vermoeden heb dat mensen fraude plegen dan wijs ik ze daar wel op. Zowel op de gemaakte fouten als mijn meldplicht. Je hebt uiteindelijk alleen jezelf ermee. Gelukkig gebeurt dit zelden. Maar het gebeurt.”

Van Excel naar Moneybird #

Ongeveer tachtig procent van Andrés klanten werkt in Moneybird. “We hebben onlangs veel klanten overgezet naar Moneybird. Je hebt ondernemers die nog in excel werken en hun facturen maken in word. Een boekhoudprogramma kan dan veel tijd schelen en geld opleveren. Sommige mensen werken heel secuur, dan is Excel geen probleem. Als wij aan het corrigeren komen ben je aan het eind van de streep echter veel meer geld en tijd kwijt dan wat een boekhoudpakket kost.”

Toekomst van boekhouden #

Tijdens mijn opleiding, alweer jaren geleden, zeiden ze dat je als boekhouder na vijf tot tien jaar geen werk meer zou hebben,” vertelt André. “Dat het allemaal geautomatiseerd zou zijn. Maar boekhouders zijn nog steeds nodig. Met online boekhoudprogramma’s is inderdaad steeds meer geautomatiseerd. Maar een adviseur met verstand van boekhouden zul je altijd nodig hebben. Waar laat je als ondernemer kansen liggen? En welke inzichten kan ik uit mijn cijfers halen?”

Van zzp’er naar DGA #

André heeft zelf ook onlangs een bedrijfsverandering doorgemaakt. Hij ging van zzp’er naar DGA. “Ik ben gaan samenwerken met Floris Finance. Samen zijn we nu een bv. We hebben een heel team onder ons. Ik wilde een hele poos geen eigen bedrijf, maar nu denk ik: Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? In het begin voelde ik me nog verantwoordelijk. Zo van, nu ben ik een baas. Maar het voelt nu helemaal niet zo. Ik heb het gevoel dat we allemaal medewerkers onder elkaar zijn.”

Lees ook: Zo vind je een adviseur die bij je past