Zo vind je een boekhouder die bij je past

Een goede samenwerking met een boekhouder of accountant is belangrijk; hij of zij helpt je immers om beter te ondernemen. Of jouw boekhouder nu alles uit handen neemt of alleen een controlerende functie heeft. Maar hoe vind je een boekhouder die bij je past?

Waar vind je een goede boekhouder? #

Wil je graag aan de slag met een boekhouder? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen?<br> Hier vind je een boekhouder of accountant:

Via je netwerk

Misschien heb je vrienden of familie die ook ondernemer zijn en online boekhouden. Of ben je lid van een businessclub waar ondernemers werken met een boekhouder. Het rondvragen in je netwerk kan aanvullende informatie geven over een boekhouder of accountant en geeft je ook inzicht in hoe andere ondernemers samenwerken met hun boekhouder.

Via moneybird.nl/experts

Op deze pagina vind je meer dan 300 boekhouders, virtual assistants en accountants die verbonden zijn aan Moneybird. Zij zijn Erkend Moneybird Expert. Ze kennen ons boekhoudpakket goed doordat ze een kennismakingstraining gevolgd hebben. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de boekhouder, reviews lezen en tarieven bekijken.

Zoekmachine

Met name als je zoekt op locatie of specifieke kennis, kan het zoeken naar een boekhouder via internet goed werken.

Vergelijkingssites

Er bestaan verschillende vergelijkingssites waar je boekhouders kunt vergelijken en reviews kunt lezen. Ook handig als je een aantal boekhouders met elkaar wilt vergelijken.

Overzicht van experts in Nederland

Waar let je op bij de keuze? #

Als je een aantal boekhouders hebt gevonden die mogelijk bij je passen, kun je de onderstaande aspecten meenemen in je overweging:

Werkzaamheden

Dit is één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Wat wil je dat de boekhouder voor je doet? Verwacht je vooral advies? Wil je dat de boekhouder jou eerst op weg helpt en daarna alleen een controlerende functie heeft? Er zijn zoveel mogelijkheden. Bedenk goed wat bij jou als ondernemer en je budget past.

Ik verzamel gewoon alles in Moneybird, en mijn boekhouder doet de btw enzo. Dat laatste stukje wil ik gewoon niet doen. - Pim Veth, voice-over en stemacteur.

Locatie

Vind je het belangrijk dat jouw boekhouder dichtbij je woon- of werkplaats zit, zodat je live kunt overleggen? Of is het prima om vooral online contact te hebben?

Mijn werkwijze is altijd hetzelfde: ik controleer de boekhouding en geef feedback per mail. Dat werkt goed. - Deborah Querido, fiscaal jurist

Tarief

Welke kosten kun je verwachten? Werkt de boekhouder met een abonnement of betaal je per uur?

Briefgeld

Aantal jaren ervaring

Vind je het belangrijk dat de boekhouder veel ervaring heeft of zijn andere factoren voor jou belangrijker?

Ervaring met een online boekhoudpakket

Vind je het belangrijk dat de boekhouder veel administraties beheert in jouw boekhoudpakket of wil je dat hij er al een aantal jaren mee werkt?

Moneybird is het enige online boekhoudpakket waarmee ik werk. - Angeline Evers, boekhouder.

Kennis van een bepaalde branche of vakgebied

Er zijn boekhouders en accountants die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. Dat kan voor jou prettig werken als er kennis nodig is van een specifieke situatie. Denk aan fiscale adviseurs en boekhouders met een specialisme in de branche waarin jij werkzaam bent.

Netwerk

Vind je het belangrijk dat de boekhouder een groot netwerk heeft dat ingeschakeld kan worden bij complexe zaken? Bijvoorbeeld bij specifieke fiscale zaken en overnames.

Als ik een vraag krijg over de overname van een bedrijf, dan betrek ik een fiscalist hierbij. Die gaat het dan verder uitwerken. - Thomas de Jong, boekhouder.

Kwaliteitskeurmerk

Er zijn een aantal kwaliteitskeurmerken binnen het vakgebied van administratie en accountancy. Wanneer een boekhouder een keurmerk heeft, dan betekent dat over het algemeen dat de boekhouder zijn kennis up to date houdt door jaarlijks cursussen en trainingen te volgen. Dit wil overigens niet zeggen dat een boekhouder zonder keurmerk zijn kennis niet up to date houdt.

Grootte van het kantoor

Zoek je een boekhouder die alleen werkt of vind je het belangrijk dat er meerdere mensen werkzaam zijn bij het kantoor?

Ik heb twee medewerkers in dienst die beide ook Moneybird Expert zijn. - Stefan Jacobs, boekhouder.

Opleidingsniveau

Kies je voor een boekhouder die HBO of universitair geschoold is, of werk je samen met een boekhouder die zijn opleidingen op MBO-niveau heeft afgerond? Kies de partner die de werkzaamheden kan uitvoeren die jij in gedachten hebt.

Reviews

Vind je het belangrijk om te weten wat andere ondernemers vinden van de boekhouder of accountant die je op het oog hebt? Op moneybird.nl/experts/ vind je per Expert een review, maar ook op vergelijkingssites en de websites van de kantoren vind je vaak reviews van klanten die met deze boekhouder werken.

Twee handen doen de boks

Wat kun je vragen bij het eerste contact? #

Het is slim om meerdere boekhouders te benaderen, zo kun je goed vergelijken en tot een goede keuze komen. Onderstaande vragen kunnen helpen om een beter beeld te krijgen van de boekhouder:

Hoe pak je het opstarten van een boekhouding aan?

Wil je je boekhouding zelf opstarten en hulp inroepen als dat nodig is of vind je het prettig dat een boekhouder meekijkt bij het inrichten?

In één tot twee uur tijd kan ik ondernemers zonder boekhoudkundige achtergrond uitleg geven over de basis van boekhouden in Moneybird. Zo voorkom je fouten en bespaar je mogelijk kosten die je moet maken bij correctiewerk door een boekhouder. - Bernice ten Heuw, boekhouder

Hoe communiceer je met jouw klanten?

Hoe en op welke momenten kan ik jou bereiken? Kan ik bijvoorbeeld meteen antwoord verwachten? En op welke manieren ben je te bereiken?

Heb je met name offline of online contact met jouw klanten?

Veel boekhouders en accountants hebben grotendeels online contact met hun klanten. Wat vindt de boekhouder belangrijk?

Hoe vaak hebben we contact per jaar?

De intensiteit van het contact hangt vaak af van de werkzaamheden van jouw boekhouder. Maar ook buiten de werkzaamheden kun je contact hebben voor bijvoorbeeld advies over jouw bedrijf en keuzes.

Ik voer alles zelf in, en één keer in de maand drink ik een kop koffie met mijn boekhouder en checken we alles. Ik vind het prettig dat hij een vinger aan de pols heeft. - Evert-Jan Harmsen, Burgemeester van Buiten

Hoe is de taakverdeling?

Doe je bijvoorbeeld ook de btw-aangifte en de jaarafsluiting? Wat verwacht je van mij?

Geef je ook advies?

Voert de boekhouder alleen de gevraagde werkzaamheden uit of geeft hij ook advies over bijvoorbeeld de toekomst van je bedrijf?

Ik wil nog meer ondernemers opleiden om hun boekhouding zelf te kunnen doen en op de achtergrond helpen waar nodig. Een goede boekhouding is de basis om toekomstgericht te kunnen ondernemen en slim met geld om te gaan. - Daphne Lie, boekhouder

Waar zitten de kosten in?

Werk je met een abonnement of met een uurtarief? Hoe is dat tarief opgebouwd?

Waar kun je nog meer op letten? #

  • Je hoort het veel, heb je een ‘klik’ met iemand? Het is een aspect wat we veel horen van gebruikers en Moneybird Experts, volg dus vooral ook je eigen gevoel!
  • Je hebt een boekhouder gevonden die bij je past, maar hij of zij gebruikt nog geen Moneybird. Dat hoeft geen probleem te zijn! Ondernemer Karst Klein heeft bijvoorbeeld zijn boekhouder gevraagd om Moneybird te leren kennen, nu werken ze samen in Moneybird.
  • Veel boekhouders werken met één of meerdere softwarepakketten. Verdiep je voor die tijd in die softwarepakketten. Wat een boekhouder prettig vindt in een boekhoudpakket, hoef jij niet per definitie fijn te vinden.

Mijn man heeft wat onderzoek voor me gedaan om een goed boekhoudprogramma te vinden. Het moest vooral erg simpel zijn in gebruik. - Mariëlle Ziemerink, naaister

Lees ook: Hoe kies je het juiste boekhoudpakket?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.