Diana Vermeij

Ondernemersverhaal
· 23-12-2019
“We worden ‘s ochtends wakker door de brulapen naast ons huis. Nadat we de kinderen hebben weggebracht, zoeken we een co-working space of een open koffietentje met een tuin of terras op. Maar ook liggend in een hangmat met de laptop op schoot is een plek waar we veel te vinden zijn. Het leven in de natuur in Costa Rica is fantastisch. Ruimtelijkheid, de vrijheid en het avontuur zijn voorwaarden die we voor onszelf hebben opgeschreven. We stellen onszelf elk jaar de vraag: wat zijn de omstandigheden waarin wij als mens het beste tot onze recht komen?”

Dit is het verhaal van Steven en Diana. Ze werken voor een groot deel van het jaar vanuit de jungle in Latijns Amerika met hun bedrijf Wonderlijk Werken. Op afstand en in Zuid-Amerika coachen zij ondernemers. De vragen die zij zichzelf stellen, zijn ook de vragen waarmee zij ondernemers coachen: Hoe kun je leven en werken op jouw voorwaarden?

Start #

“In 2012 werden we gevraagd om een webinar te organiseren voor de Week van het Nieuwe Werken. We noemden deze sessie ‘Wonderlijk Werken’. We hebben direct de merknaam geregistreerd en zo is het begonnen.” vertellen Steven en Diana via Skype. Sindsdien coachen de twee andere ondernemers op het gebied van ondernemen, leefstijl en gezondheid.

Diana en Steven werkend vanuit de hangmat

Online programma’s en coaching #

“We hebben een aantal online programma’s. Op afstand coachen we ondernemers die digital nomad willen worden of een idee willen uitwerken tot een kansrijk bedrijf. Steven helpt mensen in korte intensieve trainingen bij alle aspecten van het ondernemen.” Een webinar, online training of een business bootcamp in Costa Rica; de steeds terugkerende vragen die door Steven en Diana worden gesteld: Wat is jouw winst uit onderneming? Wat is je grote droom? “Als dat een boek schrijven is, meer tijd hebben voor yoga of de wereld rondreizen, dan zorgen we dat daar een business model bijkomt dat het nu mogelijk maakt. En niet pas over vijf jaar.”

Werk-privébalans #

Steven en Diana draaien de basisversie van hun bedrijf, zoals ze het zelf noemen. Het geeft hen de mogelijkheid om vier tot vijf uur per dag te werken als de kinderen op school of bij de opvang zijn. “We willen deze jaren nemen om er zoveel mogelijk voor de kinderen te kunnen zijn. Dat is onze winst uit onderneming.” Focus en een strakke structuur helpen hen bij een succesvol bedrijf.

Werken voor een camperbusje

Geen social media #

Bij focus hoort ook keuzes maken. “We zijn gestopt met social media. De tijd die we beschikbaar hebben, ging te veel zitten in het bijhouden van social media. We geloven dat je op veel andere manieren contact kunt maken met mensen. Dat komt ook terug in onze trainingen: als ondernemer moet je van waarde zijn en je moet herrie maken. We hebben in het begin veel ‘herrie gemaakt’ door veel blogs te schrijven en veel te delen op social media. Nu is de balans beter en zijn we terug gegaan naar e-mail. Zo hebben we de nieuwsbrief diepgaander gemaakt en van betere kwaliteit. Meer energie geven aan je klanten.” En zo zorgen bestaande klanten weer voor nieuwe klanten.

Moneybird #

In 2008 was Steven al bezig met internet. Nog steeds maakt hij, vanuit een ander bedrijf, WordPress websites en adviseert hij over website conversie. Steven: “Ik kwam Edwin en Joost tegen bij een Meet Up in Enschede. Ik werkte nog niet voor mezelf. Maar toen ik mijn eenmanszaak begon, had ik al snel genoeg van Excel en ben Moneybird gaan gebruiken.” Diana is inmiddels de Moneybird-kenner van de twee en doet de meeste administratie. Ze vertelt dat ze daarbij ondersteund wordt door een virtual assistant: “Bonnetjes verwerken (opent in nieuw tabblad) kost mij te veel tijd en besteed ik daarom uit.” Dat is de enige hulp die ze krijgen. “We doen het al jaren zelf met tips en trucs van andere ondernemers. Als je de tijd neemt om je administratie goed in te richten, dan helpt dat voor alle jaren erna. De videos van Moneybird (opent in nieuw tabblad) helpen daar goed bij.”

Werken in het zonnetje

Ondernemerstip #

Wat is dé ondernemerstip van Steven en Diana aan collega-ondernemers? “Een goed idee is mooi. Trouw blijven aan jezelf en altijd terugkomen bij je waarde is de enige manier om er voor langere tijd lol in te houden. Blijf jezelf de vraag stellen: waarom wil ik ondernemen? Het geld volgt vanzelf.” Neem bijvoorbeeld Rob. Hij kwam met zijn vrouw mee naar de sessies van Steven en Diana. Als ondersteuning voor zijn vrouw, maar ging uiteindelijk ook zelf aan de slag. “Tijdens een sessie ‘Lifestyle Design Canvas’ ging Rob werken met het ontwerpen van zijn ideale dag. Bij deze knip en plak opdracht knipte Rob een vrachtwagen uit: “Dát is mijn droom. Vrachtwagenchauffeur worden. Al sinds ik een kleine jongen ben.” We kregen er kippenvel van, zo mooi en oprecht. Inmiddels heeft Rob zijn C- en E-rijbewijs en is hij in dienst bij een transportbedrijf. Wij weten wel zeker dat Rob nog regelmatig terugdenkt aan die uitgeknipte oranje vrachtwagen op dat grote witte vel die dag in Mexico. ”