Evert-Jan Harmsen

Evert Jan kijkt in de camera

Evert-Jan is de Burgemeester van Buiten. Hij organiseert van alles om kinderen en volwassenen naar buiten te krijgen. Van winterbarbecues tot vlaggenroof.

Evert-Jan Harmsen wilde al een tijdje voor zichzelf beginnen. “Ik had een ondernemersplan geschreven, maar die werd afgekraakt. Er werd me verteld dat met mijn plan geen geld te verdienen was, dus dat ik er beter mee kon stoppen. Maar ik ben het toch gaan doen.” En met succes, Evert-Jan onderneemt al 4,5 jaar onder de naam ‘Burgemeester van Buiten’.

Evert-Jan is de Burgemeester van Buiten. En dat klinkt even cool als dat het is. De burgemeester organiseert van alles om kinderen en volwassen naar buiten te krijgen. In de zomer organiseert hij wildexcursies op de Veluwe en geeft hij zakmesles aan kinderen. Ook staat hij veel op festivals waar hij bijvoorbeeld een pop-up natuurspeeltuin bouwt, waar kinderen kunnen slingeren als een aap en waar ze in modder kunnen spelen. “Het is heel divers werk en leuk voor alle leeftijden”. Zo organiseerde ik afgelopen jaar enkele keren het spel ‘vlaggenroof’ voor volwassenen. Dat spelletje deden mensen vaak op de basisschool en vond iedereen wel leuk. Toch vinden veel mensen het geen spelletje meer voor volwassenen. Maar waarom niet? De eerste keer had ik vijf deelnemers, maar we hebben ook één avond gehad dat er zestig mensen voor mijn neus stonden. Ook over zakmesgebruik wordt soms negatief gedacht, maar leren omgaan met messen is juist heel pedagogisch verantwoord. Kinderen leren risico’s inschatten en ze leren om te gaan met scherpe dingen. De messen die ik gebruik hebben we speciaal ontwikkeld voor kleine kinderhanden.

Evert-Jan pakt iets op uit het zand

Belevingswereld #

Het leuke aan met kinderen werken vindt Evert-Jan hun belevingswereld. “Kinderen zien de wereld zo anders. Ik was laatst met een groep op wildexcursie toen we een edelhert tegen kwamen. Iedereen had de verrekijkers in de aanslag en de groep was doodstil. Hoor ik achter me ineens een meisje fluisteren: “Kijk papa, een kever.” Geweldig hoe een kinderhoofd denkt! Ik heb in 2016 een social media campagne gehouden; “Door de ogen van een kind”. De opdracht was simpel; Ga de natuur in en geef jouw kleine achtertuinavonturier een oude camera of wegwerpcamera. Je krijgt hele bijzondere resultaten terug! Probeer het maar eens.”

“In de winter houd ik me bezig met buitenkoken als teambuilding opdracht, het ontwikkelen van nieuwe buitenspeelconcepten en trainingen. De belevingswereld van kinderen is hierbij leidend. Mijn opdrachtgevers zijn onder andere festivals, vakantieparken, tuincentra, kinderopvang, gemeenten en beurzen. Ik vind deze periode van het jaar ook erg leuk. Na een zomer buiten spelen en in touwen hangen is het ook wel lekker om wat anders te doen.”

Evert-Jan wijst iets aan in het zand

Goed voorbereid #

Een half jaar voordat Evert-Jan zich inschreef bij de KvK is hij Moneybird al gaan gebruiken. “Ik ben echt een uilskuiken als het op adminstratie aankomt. Daar wil ik niet graag aan toegeven; Ik wil het weten en snappen, dus ben rustig begonnen met uitpluizen hoe het werkt en hoe het moest. De aanloopkosten voor je je inschrijft bij de KvK kon ik toen al verwerken. Moneybird is één van de eerste dingen die ik heb aangeschaft. Ik voer alles zelf in, en één keer in de maand drink ik een kop koffie met mijn boekhouder en checken we alles. Ik vind het prettig dat hij een vinger aan de pols heeft. De belastingaangifte doe ik soms zelf en soms doet hij het. Hij doet de jaarafsluiting ook voor me.”

Evert-Jan heeft een tak in zijn hand

Bank #

“Ik vind het jammer dat er geen koppeling is met de Triodos Bank” aldus Evert-Jan. ”Ik heb nu de neiging om over te stappen naar een andere bank. Dat scheelt mij veel tijd, doordat ik dan niet meer alle MT40 bestand hoef te downloaden bij de bank en toe hoef te voegen aan Moneybird. Alle andere functies binnen Moneybird gebruik ik veel. Offertes kan ik direct overzetten naar facturen en bonnetjes verstuur ik per mail naar mijn Moneybird-account. Dat scheelt veel tijd. Mijn boekhouder loopt af en toe tegen wat dingetjes aan, maar Moneybird is ook niet geschreven voor boekhouders. Moneybird gebruiken is een keuze van mij. Ik kan ook elke maand met m`n klappers en bonnetjes naar mijn boekhouder zodat hij alles kan inboeken. Maar ik doe het liever zelf. Dat moet ook kunnen. Ik heb liever dat iemand met me meekijkt dan dat ik mijn handen ervan af trek.”

Moneybird is één van de eerste dingen die ik heb aangeschaft als ondernemer.