Marieke de Oude

Adviseur Marieke lacht in de camera

Zo nu en dan zetten we een Moneybird expert in het zonnetje. Deze keer Marieke de Oude. Marieke is na het verdwijnen van haar vorige baan gaan kijken wat ze nu eigenlijk echt wilde doen. Eén ding wist ze zeker, niet meer werken onder een baas of op kantoor.

Marieke de Oude is financieel adviseur. “Ik vind cijfers en excel-sheets geweldig. Bij mijn vorige baan hield ik de financiële situatie in de gaten. Ik was verantwoordelijk voor de prognoses, hield de schulden en de bezittingen in de gaten en keek naar de inkomsten en uitgaven. Ook toen het bedrijf werd verkocht heb ik meegeholpen om het financieel klaar te maken.” Toen haar baan kwam te vervallen, wist Marieke één ding zeker: “Ik wilde geen baan in loondienst meer, ik wilde iets voor mezelf gaan doen. Omdat ik nog niet precies wist wat, ben ik een cursus gestart om virtual assistent te worden. Tijdens de cursus leer je veel over jezelf; wie ben ik, wat vind ik leuk om te doen, maar vooral ook wat vind ik niet leuk om te doen. Het werd al snel duidelijk dat ik toch de financiële administratie wilde blijven doen.”

Inmiddels is ze een jaar verder en begeleidt ze tussen de tien en twintig ondernemers. “Het begon met een oproepje in mijn netwerk. Iemand zei me: Oh dan kun je ook mijn administratie binnen Moneybird wel bijhouden! Ik had al van Moneybird gehoord en was er zelf ook al in aan de slag gegaan, maar dit was wel de doorslag.”

Samen verder #

“Ik vind gepuzzel leuk. Ergens word ik heel blij van een chaos in Moneybird. Dan maken we daar weer structuur in. Heerlijk. Maar ook een goed gestructureerde administratie vind ik fijn. Juist die afwisseling is leuk. Meestal loop ik met nieuwe klanten eerst samen door Moneybird. Facturen, inkoopfacturen, dat soort dingen. Uiteindelijk kom je dan bij de winst en verliesrekening en balans en dat leg ik zo simpel mogelijk uit. We kunnen wel met z’n allen in boekhoudersjargon blijven, maar dan komen we ook niet verder."

Ergens word ik heel blij van een chaos in Moneybird.

Uiteindelijk wil Marieke dat iedereen zelf zijn of haar administratie kan doen. “Veel zzp’ers hebben vaak niet heel veel boekhoudkennis. En dat is oké! Daar is een adviseur voor. We kunnen helpen met de kwartaal- en jaaraangiften, de specifieke vragen, de ib-aangifte enzovoort. Voor mij is het wel belangrijk dat ondernemers snappen hoe het een beetje reilt en zeilt in hun administratie en weten hoe ze ervoor staan. Mijn doel is dat ik uiteindelijk alleen de check en de aangiftes hoef te doen of financieel advies kan geven. Ik merk dat de meeste zzp’ers het fijn vinden dat er wel iemand meekijkt.”

Virtual Assistant #

Als virtual assistant heeft Marieke klanten over heel Nederland. “Wat mij vooral aantrok aan virtual assistant zijn is dat je niet de hele dag op kantoor hoeft te zitten. Ik werk voornamelijk thuis. Toch merk ik wel dat sommige mensen het prettig vinden zo nu en dan af te spreken. Dat is bij klanten in Zeeland wel wat lastiger. Mijn klanten zitten verspreid over heel Nederland. Wat opvallend is, is dat ik veel klanten heb in de spirituele sector. Die weten mij toch goed te vinden!”

Toekomst van boekhouden #

Zoals veel boekhouders is ook Marieke het eens dat het boekhouderlandschap erg aan het veranderen is. “Mensen zijn steeds meer online en doen steeds vaker zelf hun boekhouding. Ik denk dat je daar als bedrijf en zeker als zzp’er goed op kan besparen. Ook hebben ze meer inzicht en dat op elk moment van de dag. Ik denk dat boekhouders mee moeten met deze verandering. Niet meer bonnetjes inscannen en alles overzetten naar je eigen administratie. Een ondersteunende en adviserende rol; dat is de nieuwe rol die weg is gelegd voor boekhouders. Dit is voor iedereen ook veel overzichtelijker.”