- Ondernemersverhaal
- 11 augustus 2022
- Leestijd: 2 minuten
Pepijn Verburg
“Een schip op woeste zee. Flink heen en weer deinend op de golven. Je vraagt je wel eens af hoe je kunt blijven staan op zo’n schip. Laat staan dat er een helikopter op zo’n schip moet landen. Dat is op z’n minst een uitdaging.“
”Daarvoor hebben we samen met een start-up een systeem ontwikkeld om het juiste moment van landen te bepalen. Dat doen we met een algoritme die voorspelt hoe het schip op zee beweegt aan de hand van radar en golfbewegingen.” Moeilijk project, zou je zeggen. En dat is precies waar Pepijn Verburg met zijn bedrijf Bureau Moeilijke Dingen warm voor loopt. “Met technologie impact hebben, dat is geweldig.”
Beginnen met ondernemen #
Pepijn vertelt dat zowel het bedrijf als de naam hun oorsprong vinden tijdens de studie van de drie compagnons. “Tijdens onze studie Industrial Design zaten we in een commissie die projecten oppakte. Dat werd al snel ‘De moeilijke dingen commissie’. We konden goed samenwerken in deze commissie en we hadden al een opdracht lopen. Toen dachten we: misschien kunnen het wel meer opdrachten worden. Maar ook: kunnen we dit wel? We zijn aan de slag gegaan als ontwikkelpartij voor opdrachtgevers. En parallel daaraan werken we aan onze eigen innovatieprojecten om dat hopelijk in de markt te zetten.”
Groeien #
Nog geen zes jaar later hebben de mannen in Eindhoven tien mensen in dienst. “Dat voelt soms nog een beetje onwerkelijk. We zijn organisch gegroeid. Elke keer was de twijfel: kunnen we iemand aannemen? Een spannende stap, maar ik denk dat elke ondernemer dat heeft. We merken dat de projecten ook veranderen naar de mensen die we aannemen. Meer technische mensen trekken meer technische projecten aan.”
Met technologie impact hebben, dat is geweldig.
Voor ondernemerschap gaan #
Pepijn en zijn compagnons willen met een groeiend bedrijf ook zelf blijven werken aan projecten. “Elke werknemer heeft hier nu de combinatie van ontwerper en ontwikkelaar. We gaan kijken of we andere rollen als business developer aan ons team kunnen toevoegen. Het is niet onze achtergrond en wij willen zelf in de stof blijven zitten. Streven naar de best mogelijke combinatie van het bedrijf leiden en in projecten blijven werken.”
Ondernemerstip #
“Je hoeft niet 80 uur te werken om een succesvolle ondernemer te zijn. Tuurlijk is dat in het begin prima, ook om de flow op gang te krijgen. Maar ik merk dat wanneer je na 40 uur werken in een week zegt: dit is waar het stopt, de werkzaamheden opschuiven. Het werk is oneindig. Over het algemeen, zonder crisis of iets dergelijks, geldt: als je meer gaat werken, komt er ook meer werk.” De combinatie van zijn boekhouding in Moneybird en zijn urenregistratie gaf inzicht in de hoeveelheid uren die Pepijn in zijn week stopte. “We konden goed zien hoeveel uren er daadwerkelijk werden gemaakt en hoeveel het werk oplevert. De confrontatie met de data zorgde ervoor dat ik dacht: wat ben ik hier aan het doen? Deze hoeveelheid uren is niet vol te houden. 40 uur werken geeft rust.”