Simon van de Beek

Simon kijkt vanachter zijn laptop in de camera
Simon kijkt vanachter zijn laptop in de camera

Zelfs als je geen social media hebt en het nieuws niet leest, kun je niet om de termen klimaat en duurzaamheid heen. Van klimaatverandering tot duurzaamheidssubsidie tot klimaatontkenning, het is overal om ons heen. Simon van de Beek noemt zichzelf ‘ecopreneur’ en is één van de mensen die dagelijks met het klimaat en duurzaamheid bezig is.

“Een entrepreneur is iemand die zijn kost verdient met zijn of haar bedrijf. Een ecopreneur probeert te verdienen aan mooie duurzaamheidsoplossingen. Ik werk als adviseur voor provincies, gemeenten en groeiende bedrijven. Afwisselend werk ik voor overheidsorganisaties en commerciële bedrijven. Bij een opdracht kun je denken aan het maken van een aardgasvrijplan voor een wijk of enkel bedrijfspand. Of, zoals nu, het verduurzamen van de industrie. De industrie kent veel uitstoot van broeikasgassen. Als je samen een fabriek weet te verduurzamen, maak je grote stappen. Ik heb mij inmiddels gespecialiseerd op het snijvlak van duurzaamheid en politiek-bestuurlijke wensen.”

Simon leest iets op een scherm

Samen vooruit #

Simon draagt duurzame oplossingen aan. “Ik ben vooral veel bezig met energie en emissies (zoals koolstofdioxide en methaan, red.) en oplossingen om deze te reduceren. Ik volg de ontwikkelingen zorgvuldig, denk aan het klimaatakkoord en regionale akkoorden. Ik zie dat iedereen aan het rennen is, maar soms vergeten we dat we dit samen doen. Ik probeer daarbij een weg te vinden tussen de verschillende belangen en behoeften. Een continue balanceeract. In mijn werk heb ik nauw contact met alle betrokkenen. Ik adviseer bijvoorbeeld het team waarin ik werk en heb contact met Gedeputeerden en Wethouders.”

“Een supermooi vak,” vertelt Simon verder. “Het is spannend waar het heen gaat. Echt een enorme kans. Mijn bedrijf heet Courage. En het heet zo om een goede reden. De aanpak van klimaatverandering eist nog altijd moed. Van iedereen. Echt de ballen hebben om iets te doen in plaats van naar elkaar te kijken omdat het spannend is. In mijn werk zie je veel vooruitgang, dat vind ik bemoedigend. Zowel op klimaatgebied als op het gebied van technologie. Een simpel voorbeeld is de elektrische auto; nog maar een aantal jaar geleden kocht ik een auto die 120 praktijkkilometers kon afleggen. Nu rijd ik in één die 420 kan rijden!”

Netwerken #

“Ik ben een netwerker. Dat komt omdat ik mensen fascinerend vind. Mijn basisnetwerk heb ik te danken aan mijn werk bij een gemeente in Zuid-Holland. Ik zie dit als een springplank en daar ben ik dankbaar voor. Overigens vond ik mijn rol daar fijn, maar in vaste aanstelling werken voor een gemeente past niet bij mij. Later merkte ik: ook voordat ik een KVK-nummer had was ik eigenlijk ondernemer. Ik dacht vaak: dit kan sneller, slimmer en servicegerichter. Ik werk nu nog veel voor overheidsorganisaties. Mits het project een helder begin- en eindpunt heeft en een duidelijk doel kent vind ik dat prima!”

Simon achter zijn laptop

Boekhoudpakket #

”Ik ben begonnen met een boekhoudpakket omdat ik als ondernemer behoefte aan overzicht heb.” aldus Simon. “Mijn omgeving zei: ach, begin toch in een Excelletje. Daar zag ik niets in. Want als je groeit raak je zo echt het overzicht kwijt. Ik dacht, laat ik gelijk goed beginnen, ik begin meteen met een degelijk boekhoudpakket.”

Simon heeft dat pakket maar heel kort gebruikt. “Dat beviel niet zo. Ik kon de data gelukkig goed naar jullie migreren. Om Moneybird te leren kennen volgde ik een aantal livesessies, dat was erg nuttig. Ik werk nu samen met een Moneybird Expert, Floris Hage, die ik op jullie website vond. Goeie vent!”