Suzan de Wit

Adviseur Suzan lacht langs de camera

In gesprek met boekhouder Suzan de Wit. Ze vertelt over de reïntegratieplek, haar klanten en de toekomst van boekhouden.

Suzan de Wit is al jaren actief als boekhouder. Ze heeft haar eigen bedrijf: ZZPerfect. Bij haar bedrijf heeft ze twee mensen in dienst en daarnaast is er ruimte voor één werkervaringsplaats. We gaan met haar in gesprek over de reïntegratieplek, haar klanten en de toekomst van boekhouden.

Adviesrol #

“Gelukkig hoef ik niet alles in te boeken voor een klant, dat doen ze zelf,” aldus Suzan. “Dat scheelt tijd en geld. En ik kan me als boekhouder ook echt bezig houden met advies. Gelukkig kun je ook veel aan je klanten leren. Ik doe veel met Teamviewer, ik kijk even mee naar het inboeken. Dan geef ik tips en tricks en leg ik uit waarom je dingen op een bepaalde manier moet doen. Soms doen we dat ook live. Even een bakje koffie zodat we samen de administratie kunnen instellen. Dan kijken we bijvoorbeeld of de juiste categorieën en rekeningen zijn toegevoegd.

Mailen over bellen #

“Ook mail ik veel. Dat doet Moneybird ook veel. Ik snapte die keuze in het begin niet zo goed. Als je de blogs van Moneybird leest is alles wel goed onderbouwd en dan zijn de keuzes ook goed te begrijpen. Ik vind het zelf ook fijn om te mailen, vooral wanneer iemand een specifieke vraag heeft over bijvoorbeeld rapporten, bepaalde categorieën of de jaarafsluiting. Dan kan hij of zij het antwoord in alle rust doorlezen. En hebben ze het antwoord ook op papier, mochten ze het nog een keer nodig hebben.”

Moneybird #

Suzan vindt het fijn wanneer klanten Moneybird gebruiken en een bankkoppeling hebben. “Hoewel niet iedereen gelijk is overtuigd van Moneybird. Vaak vertel ik ze gewoon hoe het pakket ontstaan is. Dan zeg ik dat het is geschreven door twee jongens die zelf een hekel hadden aan de boekhouding. Die dachten, dat moet makkelijker kunnen. En toen zijn ze dat maar gewoon gaan bouwen. Ze zijn dus eigenlijk groot geworden met iets dat ze in eerste instantie niet leuk vinden. Dan heb je de meeste mensen gelukkig al om.”

Verandering #

Hoe zit dat met de toekomst van boekhouden? “Over een paar jaar zijn boekhouders alleen nog maar de controlerende factor en niet de verwerkende. Die controle blijft, mensen weten nou eenmaal niet hoe het zit met de btw. In Nederland zijn op elke regel wel zo’n beetje twee uitzonderingen. Ja, ieder zijn vak!”

Integratie #

“Ik vind het fijn dat ik ook een plek kan bieden aan een dame die aan het reïntegreren is,” aldus Suzan. “Ze doet het ook hartstikke goed! Wegens omstandigheden laat ze zich omscholen tot boekhouder. Ze wil straks gaan werken in de financiële wereld, het probleem is alleen dat overal om ervaring wordt gevraagd. Via via kwam ze bij ons terecht. Ze groeit echt mee met ons en met het bedrijf! Mooi om te zien.”

Lees ook: Zo vind je een boekhouder die bij je past