Werner Velthuis

Adviseur Werner lacht in de camera

“Mijn klanten doen de boekhouding zelf, maar niet alleen. Dat is mijn motto. Het begeleiden van ondernemers is fantastisch om te doen. Je bouwt een band met ze op. Ik ben zelfs gevraagd als getuige op het huwelijk van een van mijn klanten. Als je zo’n klantwaardering en vertrouwen hebt gewekt, is dat enorm leuk.”

Startende ondernemers #

Betrokken zijn bij ondernemerschap, dat vat de kern van de werkzaamheden van Werner Velthuis samen. Met zijn bedrijf PoenPino helpt hij ondernemers in Drenthe om een goede financiële start te maken en zoveel mogelijk hun boekhouding zelf te doen. “Ik werk met een opstartdienst met de overtuiging dat iedereen zijn boekhouding zelf kan doen. Maar ik vertel ze ook over het nut van een goed bedrijfsplan, een maandplanning en uitdenken hoe je cash gaat lopen.”

Ondernemersbroedplaats #

Vanuit zijn kantoor in ondernemersbroedplaats Growing Emmen verbindt hij nieuwe ondernemers ook met andere specialisten die werkzaam zijn in het verzamelpand. “Het is een fantastische plek waar juristen, marketeers, IT'ers en creatieven werken die startende ondernemers en elkaar goed kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van algemene voorwaarden (opent in nieuw tabblad) of het maken van een website. Zo bevorderen we samen ook het ondernemersklimaat in Drenthe.”

Zelfstandig #

Waar een startende ondernemer mee te maken heeft, weet Werner als geen ander. In 2016 begon hij voor zichzelf. Hij richtte naast PoenPino ook NoviMotus op, een bedrijf wat zich richt op grote organisaties die te maken hebben met leiderschaps- en organisatievraagstukken. “In de kern gelden uitdagingen die bedrijven met 30 miljoen euro omzet hebben ook voor bedrijven met 50.000 euro omzet. Ik vertaal de mechanismen van grote bedrijven naar kleine organisaties. Waar ik bij de grote organisaties vaak een passant ben, kan ik bij MKB’ers meeleven en aandacht hebben voor de mens.”

Aandacht #

“Als een startende ondernemer het bijvoorbeeld eng vindt om de belastingaangifte te doen, laat ik iemand zien hoe je dat doet. De volgende keer doet de ondernemer het zelf en zit ik er naast. Daarna ben ik er niet meer en kan de ondernemer het zelf. Je ziet vaak dat alles wat mensen voor de eerste keer doen, ze eng vinden. De een durft meer dan de ander. Maar als je daar naast gaat staan, bereik je wat. Je geeft ze vertrouwen, maar laat ook weten dat ze op je terug kunnen vallen. Dat is waardevol. Op die manier maak je mensen sterk.”

Boekhouding #

“Om veel zelf te kunnen doen, moet je altijd kijken naar hoe ver je kunt gaan met automatisering. Bijvoorbeeld Peppol aanzetten, de automatische bankkoppeling instellen, via Zapier koppelen met de andere applicaties die je gebruikt. Kijk daar eerst naar voordat je iemand anders je werk laat doen.”

Moneybird #

“Via een relatie kwam ik Moneybird tegen en ik vond dit zo prettig werken. Er zit zoveel slimmigheid in waardoor je weinig energie hoeft te stoppen in een goede administratie. Het is bijvoorbeeld heel fijn om omzet en inkoop te kunnen periodiseren. Maar ook als je een nieuw contact aanmaakt en zoekt op naam en plaats en dan direct suggesties ziet, is heel fraai. Ik zou het heel fijn vinden als er naast de urenadministratie ook een kilometer- en voorraadadministratie wordt toegevoegd.”

Moneybird Expert #

Om Moneybird Expert te worden volgde Werner een kennismakingstraining. “Omdat ik al veel administraties in Moneybird had, was het afronden vrij eenvoudig. Ik kijk er naar uit om kennis te delen met andere Moneybird Experts en samen meer gebruikers met Moneybird te laten werken.”

Lees ook: Zo vind je een Moneybird Expert die bij je past