Wat zijn kruisposten

Als ondernemer zul je op een bepaald moment geld van je ene rekening naar je andere rekening verschuiven. Wanneer dit gebeurt, kom je in aanraking met kruisposten. Een kruispost is een grootboekrekening doe je gebruikt wanneer je geld binnen je boekhouding verplaatst van de ene rekening naar de andere. 

Wanneer gebruik je kruisposten? #

Je gebruikt een kruispost waarin je geld verplaatst van de ene plek naar de andere binnen je boekhouding. Het is dus een interne overboeking. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een spaarrekening hebt, een potjessysteem als Profit First gebruikt of geld uit je kas op de bank stort. 

Wat zet je op kruisposten? #

Wanneer je gebruik maakt van een boekhoudpakket kun je beide transacties koppelen aan de grootboekrekening (of zoals wij het noemen: categorie) kruisposten. Verder hoef je niets te doen. Het boekhoudpakket registreert de benodigde informatie op basis van de informatie uit de transacties.

Maak je nog gebruik van een papieren boekhouding of een boekhouding in Excel? Dan zorg je er voor dat je de volgende dingen vermeldt:

  1. Datum
  2. Bronrekening
  3. Bestemmingsrekening
  4. Bedrag
  5. Omschrijving

Hoe zie je kruisposten terug op de balans? #

Een kruispost heeft geen directe invloed op de balans. Ze veranderen wel de bedragen op de rekeningen die op de balans worden weergegeven. 

Op een balans wordt aangegeven wat het totale bedrag is op elke rekening. Wanneer een kruispost wordt gemaakt, wordt het bedrag verplaatst van de bronrekening naar de bestemmingsrekening. Dit betekent dat het bedrag op de bronrekening vermindert en het bedrag op de bestemmingsrekening toeneemt. Hierdoor veranderen de totale bedragen op beide rekeningen op de balans.

Stort je bijvoorbeeld € 1000,- van rekening X naar rekening Y? Dan vermindert het totale bedrag van rekening X met € 1000,- en het totale bedrag van rekening Y verhoogt met € 1000,-. De balans is hetzelfde gebleven, de bedragen op de twee rekeningen zijn veranderd.

Kruisposten zijn dus interne overboekingen binnen je administraties. Ze hebben geen invloed op je balans, wel op de bedragen op je rekeningen die op de balans worden weergegeven.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.