Grootboekrekening

Een grootboekrekening, het woord kan wat vragen oproepen. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat een grootboek is en waarom je deze nodig hebt in je financiële administratie.

Wat staat in het grootboek? #

Het woord ‘grootboek’ staat voor de verzameling grootboekrekeningen. Dit komt uit de tijd dat alle boekhouding nog op papier werd gedaan en er voor elke kostencategorie (bijv crediteuren, inventaris of afschrijvingskosten) een apart groot boek was om deze in bij te houden. Dat is nu niet meer zo. Alle grootboekrekeningen vind je nu terug in de instellingen van jouw digitale administratie. De meeste boekhoudpakketten hebben een standaard set grootboekrekeningen, maar je kunt in overleg met je boekhouder ook samen nieuwe grootboekrekeningen toevoegen om het helemaal naar jouw wens aan te passen. 

Wat is een grootboekrekening? #

Alle inkomsten en uitgaven in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld je vervoerskosten, koppel je aan een grootboekrekening. Dit zorgt ervoor dat je alle informatie, facturen en transacties, bij elkaar hebt. Dit geeft jou overzicht en inzicht in je administratie. Dat kun je weer gebruiken om verder te bouwen aan je onderneming. 

Is een grootboek verplicht? #

Het is niet verplicht, maar op basis van jouw grootboek worden de balans en resultatenrekening opgemaakt. Deze balans en resultatenrekening worden weer gebruikt voor het opmaken van de jaarrekening. Met een eenmanszaak is een jaarrekening niet verplicht, maar elke ondernemer moet een balans en resultatenrekening opleveren aan het einde van het jaar. Het is je verantwoording naar de Belastingdienst. 

Een grootboek zorgt bovendien ook voor overzicht. Als jouw kosten en uitgaven niet verdeeld zouden zijn in categorieën, zal jouw financiële administratie heel onoverzichtelijk zijn. Dat kan frustratie, tijd en geld kosten omdat je niet zeker weet of je daarmee je financiën en dus je onderneming op orde hebt. 

Waarom gebruik je het grootboek in de boekhouding? #

Met grootboekrekeningen maak je categorieën aan in je administratie. Door jouw inkomsten en uitgaven te verdelen over deze categorieën krijg je overzicht. Vergelijk het met de besteklade in je keuken. Zonder een verdeling zou het onoverzichtelijk zijn en zou je steeds zoeken naar wat je nodig hebt. 

Welke grootboekrekeningen zijn er? #

Je kunt grootboekrekeningen opsplitsen in balansrekening en resultaatrekeningen. Een grootboekrekening valt altijd in één van deze twee opties. 

Balansrekening
Op de balansrekening staan de bezittingen en schulden. Grootboekrekeningen die onder balans vallen zijn bijvoorbeeld de inventaris (je laptop, kantoormeubilair, etc), btw, privéonttrekkingen. 

Resultatenrekening
Op de resultatenrekening staan de opbrengsten en kosten. Grootboekrekeningen die onder de resultatenrekening vallen zijn bijvoorbeeld omzet, verzekeringskosten, bankkosten en verkoopkosten.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.