Vraag 't Moneybird: Hoe kies je een naam voor je bedrijf?

Kay vraagt: “Waar komt de naam Moneybird vandaan?”

Ongeveer 3 jaar geleden ontstonden de eerste ideeën over een eenvoudig factuur programma. We waren de complexiteit van boekhoudpakketten beu en Excel deed niet wat het moest doen.

Al snel begonnen we prototypes te maken en kreeg het project intern de codenaam “InvoiceTool”. We hadden geen budget om een identiteit te laten bedenken door een communicatie- of marketingbureau, maar wel een prima productidee.

Kortom, het beestje had een naam nodig. Hier zijn enkele tips vooraf, die je kunt gebruiken bij kiezen van een naam voor je bedrijf.

Wie is je klant en welke eerste indruk wil je overbrengen? #

Ben je een statige notaris? Budget vliegtuigmaatschappij? Of ben je een creatieve kunstenaar? Hoe dan ook, je bedrijfsidentiteit is vaak het eerste contactmoment met de potentiële klant. Bedenk daarom welke eerste indruk je wilt achterlaten. In ons geval willen we vertrouwen, eenvoud, professioneel en laagdrempeligheid uitstralen voor een heel breed spectrum ZZP’ers, freelancers en MKB bedrijven.

Omvat de scope, maar leg geen beperkingen op #

Binnen onze sector zijn er veel bedrijven met “factuur” in de bedrijfs- en domeinnaam. De grootste reden voor ons om niet voor een dergelijke naam te kiezen is de beperking in scope die je jezelf oplegt. Vandaag de dag doet Moneybird veel meer dan alleen facturen versturen zoals offertes makeninkoopfacturen/bonnetjes verwerken, rapportages inzien, etc. Met de naam Moneybird kozen we voor een generieke scope.

Zorg dat iedereen het kan schrijven #

Het merendeel van de buzz gaat nog steeds offline. Wanneer mensen tevreden zijn over je product wordt er over je gesproken en geschreven.

Daarom raad ik je aan om tenminste 5 mensen die naam op te laten schrijven zodra je een suggestie voor naam hebt. Lukt het ze allemaal om de naam goed te schrijven? Dan is de kans groot dat groot dat het tevreden gebruikers ook lukt om je naam op een correcte manier door te vertellen aan anderen.

Controleer merknaam registraties #

Voordat je allerlei domeinen gaat registreren of geld gaat uitgeven aan visitekaartjes is het verstandig om te controleren of de naam al geregistreerd is door anderen. Dat kan onder andere door het merkenregister te doorzoeken. Verknoei geen tijd en geld aan een dure advocaat wanneer het niet nodig is, maar wees creatief.

Waar komt de naam Moneybird vandaan? #

De naam Moneybird vindt zijn oorsprong bij een postduif, die vroeger werd gebruikt om post te versturen. Moneybird verstuurt facturen en allerlei updates over je financiële zaken.

Om toekomstige internationalisering niet in de weg te zitten kozen we voor een Engelse naam. In deze stappen kwamen we tot de naam Moneybird:

  1. PostDuif
  2. GeldDuif
  3. MoneyPigeon
  4. Moneybird

Afbeeldingen van vogels op Google

Een eenvoudig Google Image search geeft duidelijk weer hoe we ons lieten inspireren voor het Moneybird logo.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.