Samenwerken boekhouder: Ik krijg geen energie van boekhouding

“Ik zou in paniek raken als ik het zelf moest doen. Het enige fijne moment is dat het klaar is, dan is het lekker op orde. Verder loop ik er qua energie op leeg.” Zoveel energie ze uit het ondernemen en haar werk haalt, zo weinig energie krijgt Manda Gritter van haar boekhouding. Dé reden voor haar om een boekhouder het grootste gedeelte van haar administratie te laten doen. “Laten we vooral bezig zijn waar je wel blij van wordt.”

In de serie “Samenwerken met een boekhouder" interviewen we ondernemers over hun samenwerking met een boekhouder. Lees hier de andere ervaringen

Bij de start van je bedrijf heb je meteen een boekhouder ingeschakeld, kun je daar iets over vertellen? #

“Ik wil me focussen op m’n werk. Ik wil in de basis weten hoe m’n boekhouding ervoor staat. Maar ik hoef niet precies alle regels te weten. Bijvoorbeeld: wat doe je met je factuur als je met een collega-ondernemer iets hebt gedronken en ondertussen een brainstorm hebt gehad? Hoe zit dat als je dat met een klant doet? Mag je de btw dan wel of niet aftrekken? Het is wel fijn om de basis te weten en te snappen waar het om gaat. Ik wil niet teveel tijd aan mijn boekhouding besteden omdat ik daar geen energie van krijg.”

Wat doe je zelf en wat doet je boekhouder? #

“Ik maak en verstuur m’n facturen zelf en check met de bankkoppeling of alles in Moneybird staat. Dat is een klusje van een uur in de maand, maar die schuif ik al snel door naar morgen, dat zegt al iets hoe blij ik ervan word. De rest laat ik aan mijn boekhouder Suzan de Wit over. Je kunt het niet 100% overboord gooien, want het is belangrijk om te weten hoe je bedrijf ervoor staat.”

Schematische weergave getekend

In een eerder interview vertelde je al hoe je jouw boekhouder hebt gevonden. Hoe ging het kennismakingsgesprek? #

“Ik had een kennismakingsgesprek en daar ging ik met niet veel energie naar toe. Ik dacht: dit moet gewoon, als ik het niet zelf wil doen moet ik een boekhouder zoeken. Maar ik kwam met goede energie terug. Het ging helemaal niet alleen maar over cijfers. Zij haalde het stoffige beeld wat ik van boekhouders had weg. Suzan liet zien dat ze niet alleen in cijfers denkt en met een cijfermatige en theoretische blik naar een onderneming kijkt. Want dat is het tegenovergestelde van wat ik ben en wat ik doe. Bij Suzan merkte ik dat ze dingen goed kan uitleggen en dat ze hier de tijd voor neemt. En dat ze ook breder meedenkt dan cijfers: wat is nu slim om te doen als je wilt groeien? Het gaat niet direct over de cijfers, maar ze stelt ook andere vragen om je te prikkelen.”

Waar ga je naar toe als je een vraag hebt? #

“Soms google ik even, maar heel vaak leg ik het rechtstreeks bij Suzan neer. Je wordt er ook wel een beetje lui van. Eigenlijk wil ik zelf nog iets meer weten wat ik uit Moneybird kan halen en hoe ik m’n boekhouding nog beter kan inzetten voor de keuzes die ik maak voor m’n bedrijf. Dat is m’n doel voor volgend jaar. Ik ben met een businesscoach aan het kijken naar mijn doelen voor volgend jaar. We gaan samen finetunen waar de behoefte ligt en samen met Suzan kijken hoe we dat uit Moneybird halen. Als je bedrijf snel groeit neem je niet de tijd om het uit te zoeken. En dan komt ergens het moment dat je beseft dat je voor de volgende stap dingen efficiënter of beter in beeld moeten komen. Daar ben ik nu.”

Manda tekent op haar tablet

Wat zou je andere startende ondernemers adviseren? #

“Je boekhouding is iets makkelijks geworden, het is op de achtergrond maar het is altijd up to date. Het geeft ook een soort van rust. Ik adviseer iedereen om niet zelf te beginnen in Excel, zorg dan dat je het in ieder geval in een systeem als Moneybird doet. Ik denk dat een boekhouder je uiteindelijk geld oplevert. Dat klinkt gek, maar een boekhouder zorgt dat de regels die er zijn goed worden toegepast. Oók de regels die in jouw voordeel mogen werken. Er zijn zoveel meer regels dan je je realiseert. Het is zonde dat je geld misloopt als je geen gebruik maakt van de mogelijkheden die er zijn.”

Hoe zou je het vinden als je jouw volledige boekhouding zelf moest doen? #

“Ik heb geen ervaring met zelf m’n boekhouding doen. Maar ik zou denk ik in paniek raken. Het enige fijne moment is wanneer het klaar is, dan is het lekker op orde. Verder loop ik er qua energie op leeg. Dan denk ik: er zijn andere mensen die het wel leuk vinden. Laten we vooral bezig gaan met waar je wel blij van wordt.”

Doe jij je boekhouding nu zonder boekhouder of zoek je een nieuwe boekhouder? Onze Moneybird-Experts helpen je graag.