Boekhouder vertelt: de overstap van Excel naar Moneybird

“Marit deed haar boekhouding goed in Excel. Maar ik merkte dat Moneybird goed paste bij de ambities die ze heeft als fotograaf. Ze had het snel onder de knie. Bijna iedereen zegt: dit is zoveel makkelijker dan Excel!” Aan het woord is Sandra Breure, de boekhouder en Moneybird Expert die fotograaf Marit begeleidde in haar overstap van Excel naar Moneybird. Sandra vertelt: “We zijn er samen online voor gaan zitten. We liepen het hele programma door. Ik liet alles zien en vervolgens ging Marit zelf aan de slag. Ze kon dan meteen vragen aan mij stellen als het niet duidelijk was.”

Lees ook: Maak de overstap vanuit boekhouden in Excel

Coach #

Sandra heeft als boekhouder een coachende rol. “Ik vind het belangrijk dat ondernemers boekhoudkennis hebben. Ik wil ze graag leren waarom je bepaalde dingen moet doen, ook belastingtechnisch en hoe je je boekhouding moet lezen. Dat vertel ik tijdens zo’n training.”

Kosten boekhouder #

“Over het algemeen zijn er drie online sessies nodig om het boekhouden onder de knie te krijgen.” Tussendoor stellen de ondernemers dan vragen per mail aan Sandra. “Het is het fijnst als je snel antwoord hebt als je met iets bezig bent en niet hoeft te wachten tot een volgende sessie.” In het geval van Marit kostte dit € 398,-. Daarnaast biedt Sandra ook memberships aan waarin je een keer per kwartaal een check krijgt. “Ik geef dan alleen feedback, zodat je weet wat je de volgende keer dan kunt doen.”

Sandra lacht in de camera

Facebook-community voor klanten #

Sandra heeft een eigen besloten Facebook-groep waar ze iedere week een live Q&A-sessie houdt, tips geeft en het laatste nieuws op belastinggebied deelt met haar klanten. “Ik wil bewaken dat het klopt in zo’n community, met de goede antwoorden. Soms is de groep heel actief en in andere periodes wat minder.”

Boekhouden = belangrijk #

Sandra hamert op zelf doen en zelf inzicht hebben en houden. “Veel ondernemers doen braaf hun inkoop- en verkoopfacturen, maar kijken weinig naar de balans en de rapporten. Die geven belangrijke informatie. Het is belangrijk dat je nadenkt waarom je je boekhouding doet. Je doet het niet voor de Belastingdienst, maar voor jezelf. Omdat het inzicht geeft in je bedrijf.”

Lees ook: 50 boekhoudtips

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.