“Mag je dan écht niet praten bij Moneybird!?”

Die vraag hoor ik vaak als ik vertel dat het bij Moneybird op kantoor stil is. Gelukkig zijn we niet de hele dag stil, dat zou natuurlijk heel saai zijn. Eigenlijk werkt ons kantoor zoals een bibliotheek. Kom je het een dag proberen?

“Goedemorgen!” #

Zodra ik ‘s ochtends het kantoor binnenloop, hoor ik uit alle hoeken een vrolijk “Goedemorgen!”. Ik zoek een leeg bureau in het kantoor. Deze week ga ik met eenvoudigere taken bezig. Daarom ga ik voorin zitten, daar is een beetje lawaai minder erg dan achterin het kantoor. Zo kies ik elke week welk niveau van concentratie ik nodig heb.

Met mijn eigen bureaustoel, toetsenbord en persoonlijke bakje heb ik het bureau snel eigen gemaakt. Elk bureau is in hoogte verstelbaar en overal staan dezelfde schermen. Behalve de buren, het uitzicht en de locatie in kantoor maakt het niets uit waar ik ga zitten.

Ik vraag aan de collega die naast me zit hoe haar weekend was. Dat doe ik op gedempte toon, want een andere collega zit geconcentreerd te werken. Iemand uit zijn concentratie halen voor een kletspraatje over het weekend is natuurlijk zonde!

Koffie #

Nadat ik mijn eerste taken in alle rust heb kunnen afronden, wandel ik naar de koffiemachine. Die staat in de kantine “Kwetternest” aan de andere kant van kantoor. Daar vind je altijd wel een collega om een praatje mee te maken. Hier kunnen we tenminste niemand storen.

Soms zit er een collega in het Kwetternest te werken. De vergaderruimtes naast het Kwetternest worden veel gebruikt. Rondom een afspraak is het gezellig om even aan de bar te hangen of een paar e-mails weg te werken. Praten en rumoer is in het Kwetternest normaal, dus niemand verwacht dat ze hier in volle concentratie kunnen werken.

Hulp #

Als ik na de koffie weer terug aan mijn bureau zit, vraagt een collega via Slack of ik mee kan denken over een probleem. Ik maak rustig af waar ik mee bezig ben en laat vervolgens weten dat ik tijd heb. Samen lopen we naar één van de vergaderruimtes. Daar kunnen we ongestoord overleggen en hebben we de beschikking over een whiteboard en tv.

Ik ben blij dat de collega mijn concentratie respecteert en niet naast mijn bureau stond. Dan had ik niet kunnen afronden waar ik mee bezig was.

Lunch! #

Om 12:00 uur loopt het hele kantoor leeg en lunchen we samen in het Kwetternest. De radio staat aan en we doen een potje tafelvoetbal. De stilte is nu ver te zoeken!

Na de lunch zoekt iedereen zijn werkplek weer op. Ik open mijn laptop op de stamtafel in de huiskamer. Soms is het handig om korte lijntjes te hebben en snel informatie uit te wisselen. De stamtafel is daar een ideale plek voor.

Concentratie en gezelligheid #

In de loop van de middag wissel ik de stamtafel in voor de bank in de huiskamer. Met de laptop op schoot schrijf ik dit verhaal. Ik denk dat het Moneybird-kantoor zo goed functioneert, omdat we een goede balans hebben tussen concentratie en gezelligheid.

Een kantoor waar iedereen continu geconcentreerd werkt is heel ongezellig. En daardoor ook niet effectief. Niemand kan acht uur achter elkaar in opperste concentratie werken.

In een kantoor waar gezelligheid de baas is, zal niemand geconcentreerd kunnen werken. Collega’s met wilde verhalen, luid gelach, die slechte radiozender en continu de telefoon die gaat, je zult het misschien herkennen. Daar gaat naar mijn mening niemand de concentratie vinden die nodig is om complexe taken af te ronden.

Uiteindelijk gaat het om balans. En balans creëer je door het kantoor slim in te delen en duidelijke afspraken te maken. Bij Moneybird is die afspraak heel simpel: in het Kwetternest is lawaai, hoe verder je het kantoor in loopt, des te stiller het is.

Op de bank vliegt de tijd en is het alweer tijd om naar huis te gaan. Ik wens iedereen een fijne avond en doe stil de deur achter me dicht.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.