Hoe hebben onze nieuwe collega's de eerste periode ervaren?

Op 1 mei jl. zijn de nieuwe medewerkers gestart bij Moneybird. In een eerder blog hebben zij zich voorgesteld. Ze zijn nu ruim twee maanden bij Moneybird in dienst en vertellen graag hoe ze de eerste periode als Moneybirder ervaren hebben, van de sollicitatieprocedure tot nu.

Hoe onze sollicitatieprocedure er over het algemeen uit ziet, hebben we hier beschreven. Wij zijn zelf erg tevreden over deze manier van solliciteren en inwerken, maar geldt dat ook voor onze nieuwe medewerkers?

Sollicitatieprocedure

We vragen kandidaten te solliciteren via Homerun (opent in nieuw tabblad). Voor elke functie stellen we een aantal vragen, zodat de kandidaten wat meer aangezet worden tot nadenken waarom ze bij Moneybird willen werken. Hierdoor ontvangen we nooit echt ‘standaardbrieven’ en leren we de kandidaten vast een beetje kennen.

Linda: ‘Ik denk dat ik juist hierdoor goed heb weten over te brengen waarom ik geschikt ben voor de functie en waarom ik zo graag bij Moneybird wil werken.’

Margo: “Bijzonder leuke manier omdat er maar een paar vragen waren die je moest beantwoorden maar wel vragen waaruit meteen blijkt wat voor Moneybird belangrijk is. Daarnaast is het voor Moneybird zelf de perfecte manier om de gewenste informatie op te halen over je sollicitanten.”

Sollicitatiegesprek

Bij Moneybird wordt een hiring team samengesteld per functie en zij bepalen gezamenlijk welke kandidaten er uitgenodigd worden voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek wordt door twee Moneybirders gevoerd. Wie dit gesprek voeren is afhankelijk van de functie en de drukte op dat moment. Omdat er erg veel alternatieve werkplekken zijn op het kantoor van Moneybird, zit er eigenlijk altijd wel iemand die je ontvangt.

Linda: “Eenmaal bij Moneybird aangekomen, werd ik ontvangen door Alieke, die aan de bar zat te werken. Met haar heb ik over koetjes en kalfjes gepraat, dat brak het ijs en nam mijn zenuwen grotendeels weg. Het gesprek was leuk en ontspannen.”

Meeloopdag

Als alle gesprekken geweest zijn, wordt er bepaald wie er uitgenodigd wordt voor een meeloopdag. Tijdens de meeloopdag leer je de functie en collega’s kennen en kun je laten zien waarom jij de geschikte kandidaat bent. Er wordt van te voren een opdracht bedacht waar de kandidaat die dag mee aan de slag gaat. Een voorbeeld van zo’n opdracht, kun je terugvinden in dit blog.

Margo: “De meeloopdag was heel gezellig en relaxt maar toch een beetje spannend omdat in principe het hele team dan pas beslist of je echt wordt aangenomen.”

Sybe: “Het opvallendste aan de sollicitatieprocedure vind ik de meeloopdag. Dit is toch wel een leuke manier van solliciteren, omdat je een veel beter beeld van een bedrijf krijgt dan tijdens een gesprekje van een uurtje met twee personen.”

Inwerkperiode

Wanneer je bent aangenomen, volgt er natuurlijk een inwerkperiode. We willen graag dat onze nieuwe medewerkers zo snel mogelijk meedraaien in het normale proces. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de functie.

Ria: “Over de inwerkperiode heb ik niets anders dan lof, collega’s waren erg geduldig en bleken een onuitputtelijke bron van kennis te zijn. De inwerkperiode was erg fijn opgezet, in plaats van een periode droge theorie mochten we direct aan de slag. Uiteraard gebeurde dit onder begeleiding van een ervaren collega.”

Margo: “Het inwerken verliep gezellig en rustig. Maar er is zoveel informatie, er gebeuren zoveel verschillende dingen. Veel werkzaamheden waren bekend voor me maar nog steeds loop ik ook tegen veel nieuwe dingen aan.”

Sybe: “Het inwerken met een “buddyprogramma”, waarbij één iemand eigenlijk mijn vaste aanspreekpunt was voor vragen, was erg prettig. Het is fijn om één vast aanspreekpunt te hebben. Maar ook als hij er niet was, kon ik vragen altijd in de groep gooien en was er wel iemand met een antwoord.”

Casper: “Na een erg leuke eerste dag, waar we met alle nieuwe collega's ongeveer dezelfde inwerkdag hebben gedaan, heb ik in korte tijd ongeveer iedereen wel leren kennen. Zelfs als parttimer, met maar een paar uren in de week, kan ik al erg genieten van de sfeer die er hangt. Het is altijd erg vriendschappelijk, en alles gebeurt in overleg via Slack (opent in nieuw tabblad). Hierdoor hoef je in het kantoor geen koptelefoon op om je te kunnen concentreren, want het is gewoon vrij stil. Dat maakt ook dat je de productiviteit van het team als het ware in de lucht kan proeven - en dat is erg aanstekelijk!”

Dex: “Alles bij elkaar - een nieuwe omgeving, het team leren kennen, inlezen in de code, bedrijfscultuur observeren, werkplek inrichten - is een eerste maand toch hectisch. Voorzien van een goede werkplek, stevige lunch en fris appeltje tussendoor geeft Moneybird gelukkig alle mogelijkheid om rustig je plek te vinden binnen het bedrijf.”

Conclusie

We kunnen concluderen dat ook de nieuwe medewerkers het sollicitatietraject en de inwerkperiode als positief ervaren hebben. We zijn benieuwd naar andere manieren van solliciteren. Dus ziet jullie proces er heel anders uit en is het de moeite waard om te delen? Of heb je misschien tips waardoor wij ons traject nog kunnen verbeteren? Reageer dan gerust!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.