Waarom heb je een boekhouder nodig?

Je kunt je boekhouding uitbesteden aan een administratiekantoor, maar je kunt je financiële documenten ook zelf verwerken. Als je de boekhouding zelf voert ben jij in de lead! Je hebt meer grip en je bent bewuster van veel zaken. De cijfers komen niet achteraf, je weet precies hoe je ervoor staat en het werk valt vaak best mee. Maar als het zo veel voordelen heeft om het zelf te doen, waar heb je dan nog een boekhouder voor nodig? We geven je zes situaties waarin het handig kan zijn dat er iemand met je meekijkt.

1. Administratie goed inrichten bij de start #

Als je begint met je administratie kan een boekhouder, belastingadviseur of accountant je helpen om je boekhouding goed in te richten. Een goede inrichting van bijvoorbeeld je categorieën en een paar richtlijnen voor de verwerking van je boekhouding zijn goud waard. Als je direct weet dat je btw bij horeca-bestedingen niet mag aftrekken, voorkomt dat veel correcties achteraf. Daarnaast is het belangrijk dat jouw boekhouder zich verdiept in jouw business. Hoe werk je en waarom doe je dat op die manier? Dat zorgt voor meer begrip en inzicht. Zo kan jouw boekhouder jou ook voorzien van advies of feedback dat binnen jouw manier van werken past.

2. Salarisadministratie toch uitbesteden #

Heb je personeel? Besteed dan in ieder geval de salarisadministratie uit. Er zijn teveel regeltjes en wetten om rekening mee te houden. Zelfs vele administratiekantoren besteden de salarisadministratie uit aan gespecialiseerde kantoren. Er zijn verschillende manieren van uitbesteden van je salarisadministratie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf nieuwe medewerkers in te voeren en correcties door te kunnen voeren. Je kunt er ook voor kiezen om alleen maar de salarisstroken te ontvangen en de rest uit te besteden.

3. Periodieke controle van je administratie #

Als je boekhouder eens per maand/kwartaal/jaar de boekhouding doorloopt en deze controleert, dan weet je zeker dat je een deugdelijke boekhouding hebt. Belangrijker nog, hij kan jou uitleggen wat je fout doet, dan is de volgende periode de boekhouding meteen al beter. Daarbij kun je enkele bijzondere boekingen goed aan je boekhouder overlaten, zoals afschrijvingen en het openen en het afsluiten van een boekjaar.

4. Officiële jaarcijfers voor de bank #

De jaarrekening, deponeringen en de diverse aangiften kun je zelf doen of door je boekhouder laten verzorgen. Het voordeel als je deze door je boekhouder laat opmaken is dat de bank deze ook accepteert bij de aanvraag van een hypotheek of bedrijfsfinanciering. Sommige banken accepteren alleen stukken die zijn opgesteld door een kantoor met een keurmerk, bijvoorbeeld de NOAB.

5. Belastingregelingen, de hoed en de rand #

Waarschijnlijk ken je de grote lijnen wel, maar de belastingwetten vormen samen een behoorlijk boekwerk. Bovendien zijn de teksten voor diverse interpretaties vatbaar. Daarom is de kans dat je een regeling over het hoofd ziet of er eentje verkeerd toepast erg groot.

Enkele voorbeelden uit de praktijk waar het vaak misgaat:

- Een B.V. die de kleine ondernemersregeling voor de btw toepast. Deze regeling is alleen voor een eenmanszaak, vof en dergelijke.

- Er is flink geïnvesteerd in een nieuwe website, maar er is geen investeringsaftrek geclaimd.

- Er is een flink schommelend inkomen over de jaren heen, maar er is geen middeling toegepast.

6. Klankbord over financiële zaken #

De boekhouder presenteert zich vaak als jouw sparringpartner. Dat kan wat overdreven voelen, maar zoals ik al eerder noemde is het van belang dat jouw boekhouder zich verdiept in jouw bedrijf, zodat hij de kern van jouw onderneming begrijpt. Hij heeft al veel bedrijven van binnen gezien, dus hij weet waar het mis kan gaan. Ook kan hij je uitstekend adviseren of je je auto op de zaak moet zetten of privé. En eigenlijk is het ook wel goed dat je boekhouder jou attendeert op de toekomst, misschien moet je toch eens over je pensioen nadenken.

Bonus: Klankbord over software #

Efficiënt je administratie doen wordt voor een groot deel bepaald door de software die je gebruikt en hoe de verschillende softwarepakketten elkaar aanvullen. Nog weinig financiële adviseurs hebben zich hier goed in verdiept. Heb jij een boekhouder gevonden die je hierbij wel goed kan helpen, dan heb je goud! Uiteraard is het belangrijk dat je boekhouder in ieder geval jouw software beheerst. Op deze pagina kun je een boekhouder vinden die ervaring heeft in het gebruik van Moneybird.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.