Alex Zonneveld

Alex kijkt langs de camera terwijl hij kerstbomen verkoopt
Alex kijkt langs de camera terwijl hij kerstbomen verkoopt

Wat begon als twee weken kerstbomen verkopen op een plein in Amsterdam, is uitgegroeid tot een volledig bedrijf.

Langs de grachten van Amsterdam baant een fietser zich tussen het verkeer door. Onder zijn arm balanceert een grote kerstboom gehuld in een net. Hij fietst weg van de verzamelplaats. Waar de bomen als kleine bosjes bij elkaar aan de kant staan, wachtend op een nieuw huis. Nu Sinterklaas voorbij is, zijn verschillende plekken in de stad omgetoverd tot kleine kerstfeestjes. “Mensen uit de buurt komen met de metro, op de fiets of op de scooter de mooiste boom voor hun woonkamer uitkiezen. Dan gaat de boom door de verpakkingskoker en wordt de boom naar zijn nieuwe thuis gebracht.” Alex Zonneveld verkoopt al twaalf jaar kerstbomen in Amsterdam. Hij vertelt hoe zijn kleine onderneming op een plein in Amsterdam uitgegroeid is tot het bedrijf Kerstbomen Amsterdam met meerdere locaties en medewerkers.

Geen verstand van bomen #

“Rond mijn 21ste ben ik voor het eerst kerstbomen gaan verkopen in Amsterdam. Ik werkte al een tijdje in een magazijn met collega’s die allemaal hun werk niet leuk vonden. Ik dacht: wat ben ik aan het doen joh? In de angst om ook zo te eindigen, ging ik weer studeren (Small Business and Retail Management). Ik wist alleen niet zo goed waar mijn interesses lagen. Mijn oom zei, kom hier in Brabant kerstbomen halen en verkoop die in Amsterdam.” Alex vroeg een vergunning aan om bomen te mogen verkopen op een groot plein in Amsterdam. “We hadden bomen voor een goed prijsje op de kop weten te tikken. Iedereen in de buurt vond het een geweldig initiatief! Er was één ding, de kwaliteit van de bomen. Dat kon vele malen beter. Wij verkochten karige sparretjes terwijl onze klanten in Amsterdam kwaliteit verwachten en best willen betalen voor een mooie boom.”

Kerstbomen worden verpakt

Groeien als bedrijf #

Het jaar daarop zijn Alex en zijn partner naar Denemarken gegaan om mooie bomen uit te zoeken. “Na verschillende plantages te hebben bezocht, kwamen we uit bij een goede kwekerij. We werken er nog steeds mee samen. We dachten: met deze bomen zijn we echt binnen! Mooie volle kerstbomen, van goede kwaliteit en duurzaam gegroeid. We hebben een grote partij van de volste bomen gekocht. Na de kerst hadden we alleen de helft van de bomen niet verkocht.” Dit was voor Alex een goede indicatie hoeveel bomen ze het jaar daarop nodig zouden hebben. “En vanaf toen is het echt gaan lopen.”

Elk jaar verkochten ze meer bomen. Tot na een aantal jaar de omzetgroei stopte. “We wilden verder groeien. Maar mensen gaan natuurlijk niet de hele stad door voor een boom. De mensen in de buurt kochten hun boom al bij ons. Daarom zijn we het online gaan proberen.“ Op de website van Kerstbomen Amsterdam kunnen klanten kiezen wat voor boom ze willen en hoe groot deze moet zijn. Ook kunnen klanten hun boom laten bezorgen. “Een kerstboom bezorgen, die service bestond toen nog niet echt. We hoopten hiermee bedrijven te trekken. Maar ook particulieren hadden interesse. Dat jaar bezorgden we zelf op rustige momenten de bomen. Inmiddels rijden er meerdere mensen voor ons door de stad om bomen af te leveren.”

“Het begon als twee weken op straat kerstbomen verkopen,” blikt Alex terug. “Inmiddels runnen we een volledig bedrijf. Elk jaar in september gaan we naar Denemarken om de bomen uit te zoeken. In oktober komen de eerste bestellingen binnen. In december staan we aan straat en bezorgen we de bomen. Sommige bomen verkopen beter online, bijvoorbeelde de bomen van een aantal meter. Die zetten we niet aan straat! Vooral bedrijven bestellen zo'n grote boom. In januari halen we bij bedrijven de kerstbomen weer op.”

De kerstbomenkraam in Amsterdam

Kerstbomen verkopen is seizoensgebonden. Daarom verkoopt Alex in de lente asperges en werkt hij in de zomer op festivals. “Asperges verkopen was ook een idee van mijn oom. De asperges die je in Amsterdam kunt kopen zijn gewoon niet van zulke goede kwaliteit en totaal niet vers.”

De stam wordt bijgesnoeid met een kettingzaag

Van Excel naar Moneybird #

Voordat Alex Moneybird gebruikte, werkte hij in Excel. “Mijn boekhouding is er wel een stuk op vooruit gegaan sinds ik Moneybird gebruik. Het is gewoon eenvoudiger. Er ging wel een wereld voor me open. Ik dacht: Wow, dat gaat ineens soepel! En ik heb ook geld bespaard, omdat ik nu veel dingen zelf kan heb ik mijn boekhouder minder nodig. Die kijkt nog wel met me mee en doet de jaaraangifte voor me.”

Alex gebruikt Moneybird nu Ă©Ă©n jaar. “Ik stuur facturen, maak offertes, doe de btw-aangifte. Alle bedrijven waar ik mee werk, krijgen een factuur en offertes zijn makkelijk bij te houden. Ook het versturen van eventuele herinneringen verloopt soepel. Ik vraag me wel af of ik alles uit mijn boekhouding haal. Ik zag dat Moneybird livesessies (opent in nieuw tabblad) host. Daar wil ik wel Ă©Ă©n van volgen. Er zullen vast functies zijn waar ik nu nog overheen kijk.”

Iemand laadt een kerstboom in een bakfiets