Hugo Melis

Ondernemersverhaal
· 10-03-2020
We zitten aan de ovale tafel in het kantoor in hartje Eindhoven. Hugo pakt zijn telefoon uit zijn jasje en laat een app zien. “Kijk, zo kan ik straks mijn ventilatiesysteem vanaf de bank in huis bedienen. Het systeem meet de CO2 waarde in huis. Als die waarde te hoog wordt, gaat automatisch de ventilatie aan. Via de door ons ontwikkelde app kan ik straks het ventilatiesysteem bedienen, beheren en statistieken uitlezen.”

Apps bouwen #

Hugo Melis is opgeleid als software-ontwikkelaar. Hij bouwde apps en zo ontstond zijn bedrijf Glamorous Goat. “Al snel zag ik dat andere mensen beter konden programmeren dan ik. Zo schoof ik op naar projectleiding. En ook daar zag ik dat andere mensen dat weer beter konden. Ik ging me steeds meer focussen op de strategie, marketing en sales. Glamorous Goat is nu een bedrijf waar 15 mensen werken. We zijn nu een nieuw bedrijfsonderdeel aan het opzetten, Applyanze (opent in nieuw tabblad). Hierin ontwikkelen we apps die producten en hardware bedienen. Dit deden we al, maar we gaan hier nu vol op inzetten.”

Bedrijfsstrategie #

Als Hugo het over strategie heeft, begint hij te stralen. “Een bedrijf opbouwen, dat goed in de markt zetten, er iets moois van maken. Daar krijg ik echt energie van. Ik vind het fantastisch om onze propositie te delen en zo mensen mee te krijgen. Het geeft ook de kans om de propositie te blijven toetsen en bij te schaven. Ik lees vaak oudere boeken over business development, persoonlijke ontwikkeling en strategie, dat vind ik erg interessant. Laatst las ik bijvoorbeeld “The richest man in Babylon” opnieuw van George S. Clason. Een ouder boek, met inzichten die vaak juist nog heel relevant zijn. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld als doel alleen maar boeken te lezen die minimaal vijf jaar oud zijn.”

Hugo kijkt met een collega mee

Interne organisatie #

Bij het opzetten van zijn bedrijf heeft Hugo niet alleen z’n blik naar buiten gericht, ook de interne organisatie vraagt om een gedegen visie en aanpak. “Hoe eerder de collega’s betrokken worden bij de keuzes die we maken, hoe sneller het gaat. Ik probeer een organisatie te runnen vanuit radical honesty en radical transparency. Dat komt uit het boek Principles van Ray Dalio. Het betekent dat je een organisatie zo opzet dat iedereen intern alles tegen elkaar kan zeggen; dat er een cultuur heerst dat een stagiair de baas kan aanspreken op zijn gedrag. Ik vind het belangrijk om een organisatie neer te zetten waar mensen graag werken.”

Proces #

Bij een nieuwe opdracht van een klant starten Hugo en zijn team met de strategiefase. “Welk probleem moet worden opgelost? Hebben gebruikerstesten waardevolle informatie opgeleverd? Bij een groot project is er vaak ruimte voor gebruikersinterviews. Vervolgens gaan we vanuit user interface- en user experience-design kijken hoe de app eruit komt te zien en moet werken. Aan de hand van die schetsen gaan we valideren of dit het eindresultaat moet zijn. We werken op basis van Agile Scrum, in tweewekelijkse sprints. Dat proces zorgt ervoor dat je continu blijft schaven. Dat is voor ons de meest optimale manier van werken. Het vraagt goede communicatie van de ontwikkelaars en het zorgt voor zeggenschap en eigenaarschap van het eindresultaat.”

Hugo kijkt op een app

Online boekhouden #

Nadat het project is afgerond, verstuurt Hugo de factuur (opent in nieuw tabblad) via Moneybird. “Ik vind het prettig dat een tool er goed uitziet, dan gebruik je het ook makkelijker. Er wordt veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid, dat past bij ons. Een app moet je ook kunnen gebruiken zonder handleiding.” Hij gebruikt Moneybird voor de facturen en de bonnetjes (opent in nieuw tabblad). “Bernice ten Heuw doet de boekhouding voor ons, net als de loonadministratie. Ik was er een dag in de maand mee bezig, dat kostte me teveel tijd. Ik snap boekhouden, het programma en kan de resultaten eruit halen. Want ik vind het belangrijk dat je de cijfers kent en snapt. Ik kijk elke twee weken naar het resultaat.”

Probeer mensen om je heen te verzamelen die dingen beter doen dan jij.

Ondernemerstip #

Tot slot vragen we of Hugo nog een tip heeft voor collega-ondernemers. “Probeer mensen om je heen te verzamelen die dingen beter doen dan jij. Als je teveel dingen zelf blijft doen, kan dat je groei in de weg staan. De mensen die je om je heen verzamelt, moeten passen in je cultuur en bedrijf. Je moet geen concessies doen op je cultuur.”