Nathalie den Besten

Nathalie kijkt lachend in de camera

“Kinderen zijn ongedwongen, gewoon zichzelf. Ze maken zich niet druk over hoe ze eruit zien. Met grapjes en spelletjes leg ik de echte lach van kinderen vast. Die momenten wil ik vangen. Ouders zeggen na afloop vaak: Ze staan er echt op zoals ze zijn!”

In haar mobiele studio of op locatie, kinderen fotograferen is wat Nathalie den Besten het liefst doet. “Na de geboorte van mijn dochter wilde ik mooiere foto’s maken. Ik vond het zo leuk, dat ik daar meer mee wilde gaan doen. Ik werd af en toe gevraagd om een fotoshoot te doen. Ik leerde door cursussen veel over fotografie. Daarna begon ik mezelf vragen te stellen als: wat heb ik nodig om ondernemer te kunnen zijn? Wat moet ik weten? In 2017 durfde ik mezelf echt fotograaf te noemen en ben ik gestart als ondernemer.”

Nathalie maakt een foto van een model

Werkweek #

Inmiddels vult Nathalie haar werkweek met 80% fotografie. Daarnaast werkt ze nog een aantal uur als gastouder. Haar werkweek is afwisselend. “Ik plan afspraken in, ga locaties spotten, met klanten in gesprek over hun wensen. En natuurlijk heb ik wekelijks shoots die ik vervolgens nabewerk en verstuur. Maar ik spreek ook regelmatig af met een groepje fotografen uit de buurt met wie ik kan sparren. We fotograferen dan samen om van elkaar te leren.”

Kennis delen #

De kennis die ze opdeed bij de cursussen Moment Design fotografie, fine art fotografie en online fotobewerking, deelt ze ook met fotografen in workshops. In die groeps- of 1-op-1 workshops legt ze de basis van fotografie uit. “Dat is ook heel leuk om te doen. Als mensen na een dag ineens snappen hoe hun camera werkt en dat ze zelf controle hebben over wat en hoe ze dingen fotograferen. Dat is geweldig!”

Nathalie kijkt lachend in de camera

Klanten #

“De meeste klanten komen via mond-tot-mond reclame of Facebook bij mij terecht. Ik vraag mensen altijd om een review te schrijven, die kan ik dan weer delen. Ik heb een tijdje Facebook-advertenties ingezet, dat werkte goed maar het kostte ook erg veel. Dat was de reden om er toch mee te stoppen en me alleen te richten op de posts.”

Nathalie wijst iets aan wat haar dochter fotografeert

Van Excel naar Moneybird #

Eerder vertelde Nathalie al hoe en waarom ze de overstap maakte naar Moneybird. “Dit past beter bij me dan Excel, naar klanten vind ik het professioneler ogen. En voor mezelf geeft het meer overzicht. Het is een mooi programma.” Nathalie wordt begeleid door boekhouder Bertha Baas. “Het is fijn dat Bertha er is om me door de eerste periode heen te loodsen. Ze denkt echt met me mee. Ze is super leuk, maar ook serieus. Je legt iets van jezelf bij een ander neer, dan is vertrouwen belangrijk.”