Haal inzicht uit je
rapporten

Als je een boekhouding bijhoudt, dan wil je inzicht hebben om beslissingen voor je onderneming te kunnen maken. Rapporten zoals de resultatenrekening en de balans helpen je hierbij. We leggen je uit welke informatie je uit rapporten in een boekhoudpakket haalt.
Illustratie rekenmachine en factuur

Resultatenrekening

De resultatenrekening wordt ook wel winst- of verliesrekening genoemd en geeft je een overzicht van je omzet en kosten. Je ziet per categorie wat de belangrijkste inkomsten zijn en waar je grootste kostenposten zitten. Ook je winst wordt weergegeven, je omzet min je kosten is je winst. Dit is natuurlijk informatie die je als ondernemer graag wilt zien!

Lees meer over de resultatenrekening
Illustratie papier passer potlood en gum

Balans

De balans geeft een overzicht weer van je bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf. Een balans bestaat uit twee kolommen met meerdere onderdelen. Aan de debetkant (links) staan je bezittingen en aan de creditkant (rechts) je schulden. Een balans moet altijd in balans zijn. Het totaal van de debetkant is gelijk aan het totaal van de creditkant.

Lees meer over de onderdelen van de balans
Illustratie blauwe map met papier met grafieken

Btw-overzicht

Als ondernemer bereken je vaak btw over de producten of diensten die je verkoopt. Ook betaal je btw aan je leveranciers. Dit kunnen verschillende tarieven zijn en als je een boekhoudpakket hebt, wordt dit automatisch voor je bijgehouden in een btw-overzicht. De btw die je selecteert op je verkoop- of inkoopfacturen op een bepaalde factuurdatum, is daarvoor leidend. Het is natuurlijk ideaal als je dit niet zelf hoeft bij te houden. Je gebruikt het btw-overzicht voor je btw-aangifte. Deze kun je vanuit Moneybird zelfs automatisch versturen!

Lees meer over het btw-overzicht (opent in nieuw tabblad)
Illustratie opgehouden hand met vallend muntgeld

Debiteuren en crediteuren

Wanneer je facturen verstuurt, worden deze niet altijd direct betaald. Een debiteurenoverzicht geeft je een overzicht van je openstaande verkoopfacturen. Als je zelf nog inkoopfacturen moet betalen aan je leveranciers, zie je deze terug in het crediteurenoverzicht. Dit zijn twee losse rapportages waarin bij beiden per contact wordt weergeven wat er nog betaald moet worden en wat je nog moet betalen.

Lees meer over het debiteuren- en crediteurenoverzicht (opent in nieuw tabblad)

Veelgestelde vragen over rapporten