Je eigen bedrijf starten, wat kost dat?

Geld muntgeld en briefgeld

Je staat op het punt om je vleugels uit te slaan en vraagt je af: "Hoeveel kost het om mijn eigen bedrijf te starten?" Een slimme vraag. Of je nu een eenmanszaak begint, een startup, of iets daartussenin, het starten van je eigen bedrijf is een spannend avontuur. En eerlijk is eerlijk, geld speelt altijd een rol. Laten we eens kijken naar welke kosten je hebt bij de eerste stappen van het ondernemerschap!

Inschrijfkosten voor je bedrijf #

Een grote en belangrijke stap voor het starten van je bedrijf is relatief goedkoop. Het inschrijven bij de KVK kost €75, zowel voor een eenmanszaak als een vennootschap onder firma. Wil je een besloten vennootschap beginnen, dan moet je naar een notaris. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de notaris en schommelen ergens tussen de €300 en €1100. Tip: de kosten voor het inschrijven kan je aftrekken van de winst bij de aangifte inkomstenbelasting.

Lees ook: waar begin je met je eigen bedrijf?

Kosten om te kunnen ondernemen #

Zelfs vóór je inschrijving bij de KVK kan je al kosten maken of investeringen doen. Afhankelijk van jouw situatie en je wensen zijn dit verschillende dingen. Begin je een fysieke winkel, dan heb je te maken met de kosten van het pand, zoals huur. Bied je online producten aan, dan heb je te maken met de kosten voor een website maken en onderhouden. Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt. 

Je hebt ook kosten waar je misschien niet snel aan denkt, zoals reiskosten, telefoonkosten, juridische kosten, een werkplek en natuurlijk administratiekosten. Je bent namelijk als ondernemer verplicht om administratie te doen.

Verzekeringen voor ondernemen #

Als fulltime ondernemer kan je geen beroep doen op werknemersverzekeringen, zoals de Ziektewet, WW, WAO of de WIA. Maar bij de inkomstenbelasting hoef je er ook niet voor te betalen.

Denk je dat je om wat voor reden dan ook niet kan ondernemen of wil je zekerheid, overweeg dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. De kosten hiervoor liggen niet vast en zijn vaak afhankelijk van jouw situatie en wat je nodig hebt qua aanvullende verzekeringen. Laat je hierdoor goed informeren bij een verzekeringsadviseur en doe onderzoek op vergelijkingswebsites. Je kan ook een financiële buffer opbouwen en daarmee het zekere voor het onzekere nemen.

Ondernemingsplan #

In je ondernemingsplan staat je hele plan voor het starten van je bedrijf. Neem hierin ook je kostenplaatje mee. Dat is niet alleen handig voor jou, om bijvoorbeeld het overzicht te bewaren, maar ook voor eventuele investeerders of geldverstrekkers. 

Ondernemen hoeft dus niet duur te zijn. Met €75 heb je je onderneming al ingeschreven bij de KVK. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook aanloopkosten. Die zijn dus afhankelijk van jouw situatie. Heb je alles op een rijtje? Tijd om je in te schrijven!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.