ICP-aangifte doen

Doe je als Nederlandse onderneming zaken met klanten uit andere EU-landen? En moeten jouw klanten in deze EU-landen ook btw-aangifte doen? Dan moet je naast de btw-aangifte ook de ICP-aangifte doen. Hieronder lees je wat de opgaaf ICP inhoudt en wanneer je het moet invullen.

Wat is een ICP-aangifte? #

ICP staat voor 'intracommunautaire prestaties'. Dit zijn leveringen en diensten naar andere EU-landen. De ICP-aangifte is een aangifte die je doet wanneer je als ondernemer in Nederland goederen of diensten levert aan een btw-plichtig bedrijf in een ander EU-land. De aangifte bevat informatie over de totaalprijs en de btw die in rekening is gebracht. 

Waarom opgaaf ICP? #

Je hoeft in principe geen btw te betalen over EU omzet. Omdat EU-landen informatie uitwisselen over zakelijke transacties tussen elkaar moet dit gecontroleerd worden. De Belastingdienst wil daarom aan de hand van de opgaaf ICP controleren of de informatie die bij andere EU belastinginstanties binnenkomt kloppend is. Het doen van ICP-aangifte over jouw intracommunautaire prestaties is verplicht.

Wie moet ICP aangifte doen? #

De opgaaf ICP is voor btw-plichtige ondernemers die leveren aan andere EU-landen. ICP transacties worden ook wel ‘btw verlegde’ transacties genoemd. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen twee soorten prestaties:

  1. Intracommunautaire leveringen: je levert goederen aan bedrijven in andere EU-landen. Verkoop je fruit en krijg je bestellingen van bedrijven uit Duitsland? Dan zijn dit intracommunautaire leveringen.
  2. Intracommunautaire diensten: je verleent diensten aan bedrijven in andere EU-landen. Geef je adviezen aan ondernemers in België? Dan is dit een intracommunautaire dienst.

Wanneer moet je ICP-aangifte doen? #

Je doet alleen opgaaf ICP als je in een kwartaal diensten of producten aan een ander EU-land hebt geleverd. Het moment van de ICP-aangifte valt meestal samen met de btw-aangifte. Bij die laatste aangifte geef je namelijk aan welk deel van jouw prestaties aan andere EU-landen gericht waren. Daarna doe je de ICP-aangifte.

Alleen goederen #

Wanneer je de opgaaf ICP precies doet, is afhankelijk van jouw situatie. Als je alleen goederen levert, dan moet je in één van deze tijdvakken (opent in nieuw tabblad) de aangifte invullen. Let op: de ICP-aangifte moet je maandelijks indienen als je meer dan €50.000 aan goederen aan bedrijven in andere EU-landen verkoopt. Dit begint vanaf de maand waarin je het drempelbedrag overschrijdt. Als je vier kwartalen achter elkaar onder het drempelbedrag zit, kan je weer per kwartaal de aangifte indienen.

Alleen diensten #

Als je alleen diensten verleent, mag je zelf kiezen hoe vaak je de ICP-aangifte doet. Dit kan maandelijks, per kwartaal of per jaar. Let op: als je de ICP-aangifte jaarlijks wilt doen, moet je hiervoor een vergunning aanvragen (opent in nieuw tabblad).

Goederen en diensten #

Als je goederen én diensten levert aan het buitenland, mag je apart ICP-aangifte doen over de goederen en diensten. Wil je alles in één keer doen, volg dan de regels die gelden voor de ICP-aangifte over goederen.

Blauwe envelop van de Belastingdienst

Hoe moet je aangifte ICP indienen? #

Het formulier ‘Opgaaf ICP’ vind je op de website van de Belastingdienst. Je gaat hiervoor naar ‘Inloggen voor ondernemers (opent in nieuw tabblad)’. Je kan ook administratiesoftware of een fiscaal dienstverlener inschakelen voor het doen van de ICP-aangifte. Voor de ICP-aangifte heb je altijd het buitenlandse btw-nummer van je klant nodig. Het is dus slim om direct het btw-nummer op te vragen als je zaken gaat doen met een buitenlandse partner. Wil je zeker weten dat het btw-nummer klopt, dan kan je dit controleren in deze Europese database (opent in nieuw tabblad). Heb je geen btw-nummer, dan kan je geen opgaaf ICP doen.

Je doet als volgt de ICP-aangifte:

Stap 1: in rubriek 3b (‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’) vul je het totaalbedrag in aan intracommunautaire prestaties. Dit zijn de producten of diensten die je hebt geleverd binnen de EU. Let op: het gaat hier alleen om leveringen aan ondernemers in het buitenland. Dit geldt niet voor particulieren.

Stap 2: in rubriek 3 van de ICP-aangifte specificeer je het bedrag dat je hebt ingevuld in rubriek 3b van de btw-aangifte. Je geeft het btw-nummer en het totaalbedrag van de levering en/of dienst aan het buitenland op. Dit doe je voor elke verkoop aan een zakelijke EU relatie. 

Controleer altijd of het bedrag van de ICP-aangifte gelijk is aan het bedrag dat je hebt ingevuld bij de btw-aangifte. Zit hierin een verschil, bekijk dan waar het is misgegaan en corrigeer dit.

Kan ik een ICP-aangifte corrigeren? #

Kom je na het indienen van de ICP-aangifte erachter dat je een foutje hebt gemaakt? Dat kan uiteraard een keer gebeuren. Je corrigeert dit door in de volgende ICP-aangifte de juiste gegevens in te voeren. Het kan ook voorkomen dat jouw klant de goederen niet accepteert en retourneert. Op de website van de Belastingdienst wordt stap voor stap uitgelegd hoe je in dit geval de ICP-aangifte corrigeert (opent in nieuw tabblad).

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.