10 tips bij het overstappen naar Moneybird

“Overstappen van Excel of een ander boekhoudpakket naar Moneybird, dat is voor veel ondernemers toch nog wel spannend. Ze weten dat het anders moet en kan. Sneller, minder frustratie en efficiënter.” Ik leg m’n telefoon neer na een leuk gesprek met een Moneybird Expert. Die spanning, kunnen we dat niet proberen weg te nemen? Ik bel nog een aantal boekhouders die aan ons verbonden zijn en vraag ze naar tips bij het overstappen naar Moneybird. Hier komen ze.

Lees ook: Overstappen van Excel naar een online boekhoudpakket

Zorg dat alles is ingeboekt

Annetje Tielemans: “Zorg dat alle administratie is ingeboekt in Excel of je vorige boekhoudprogramma. Jouw boekhouder heeft de eindbalans van de vorige periode nodig om een beginbalans te kunnen invoeren. Als je een kolommenbalans hebt, lever deze dan aan bij je boekhouder. Dat kan nog meer inzicht bieden in jouw boekhouding.”

Zakelijke bankrekening

Hanneke Boom: “De meeste ondernemers hebben al een zakelijke bankrekening. Toch zie ik dat sommige ondernemers dit niet hebben vanuit kostenoverweging. Zij gebruiken één rekening voor zakelijk én privé. Dat is onhandig. Het is aan te raden om in ieder geval aparte rekeningen te hebben. Voor Moneybird maakt het in principe niet uit of je een zakelijke rekening of een particuliere rekening gebruikt voor je bedrijf. Je bank kan wel als voorwaarde hebben dat je een particuliere rekening niet zakelijk mag gebruiken. Daarnaast bieden banken over het algemeen bij zakelijke rekeningen meer mogelijkheden aan om de banktransacties makkelijk in je boekhouding te verwerken dan bij particuliere rekeningen.”

Maak gebruik van het ‘Vertel een vriend’-programma

Marieke de Oude: “Ken je iemand die al Moneybird gebruikt? Vraag hem om zijn persoonlijke link. Meld je vervolgens via die link aan. Je krijgt dan een langere proefperiode.”

Plan je overstap goed

Thom Stam: “Kies een datum waarop je wilt overstappen. Als je in de laatste paar maanden van het jaar zit, zou ik wachten met overstappen tot januari. Dan begin je met een schone lei in het nieuwe jaar.”

Lees ook: Overstappen op Moneybird? Zo werkt het!

Machtiging van je vorige boekhouder intrekken

Pieter Hoogeland: “Als je vorige boekhouder Serviceberichten Aanslag (opent in nieuw tabblad) van de Belastingdienst ontvangt voor jouw belastingzaken, zorg dan dat je de machtiging intrekt als je overstapt naar een andere boekhouder. Je gebruikt hiervoor het ‘Formulier afwijzen/intrekken machtigingsregistratie’ dat de Belastingdienst meestuurt met de registratiebrief. Je kunt het formulier ook downloaden op logius.nl (opent in nieuw tabblad).

Schakel een expert in

Hanneke Boom: “Bij het starten met Moneybird moet je een beginbalans invoeren. Laat je daarbij ondersteunen door een Moneybird-expert. Je kunt veel zelf. Maar een goede start waarbij iemand even meekijkt, daar heb je nog heel wat jaren profijt van.

Kijk welke processen je nog meer kunt verbeteren

Thom Stam: “Met het overstappen maak je waarschijnlijk een verbeterslag in je administratieproces. Kijk ook eens wat je nog meer kunt verbeteren. Denk hierbij aan het koppelen van een webshop en je salarisadministratie.”

Oude gegevens vanaf januari in je boekhouding

Annemieke Mulder: “Je kunt een overstap op meerdere manieren regelen als je halverwege het jaar overstapt. De eerste mogelijkheid is om met terugwerkende kracht per 1 januari over te stappen, dan kun je de eindbalans van het vorige jaar als beginbalans invoeren en vervolgens alles facturen, inkomend, bank vanaf 1 januari t/m nu invoeren. De tweede mogelijkheid is ook daadwerkelijk halverwege het jaar overstappen, zolang je maar de balans van datum van overstappen hebt. Als je de balans van datum overstappen als beginbalans invoert, hoef je de oudere gegevens in principe niet met terugwerkende kracht invoeren. Nadeel is wel dat dan je resultatenrekening en rapport voor btw-aangifte niet gevuld worden.”

Maak het jaar af bij je vorige boekhouder

Barry Giesberts: “Ik adviseer altijd het jaar af te maken bij je vorige boekhouder. Ook als je intussen een nieuwe hebt gevonden en graag weg wilt bij je vorige boekhouder. Sluit de periode goed af, je hebt ook goede tijden met elkaar gekend. Als je met je vorige boekhouder het jaar wilt afronden en je krijgt in het nieuwe jaar nog een factuur uit de vorige periode, geef dit dan even door aan je vorige boekhouder.”

Volg een livesessie

Marieke de Oude: “Moneybird houdt regelmatig livesessies Hier worden altijd nuttige tips gedeeld die jou helpen om je administratie makkelijker te maken.”

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.