Op naar een financieel gezond bedrijf

Financieel gezond zijn betekent genoeg geld verdienen om je vaste lasten, de belasting en andere kosten te betalen én daarnaast nog genoeg over houden om van te leven. Financiële gezondheid brengt je rust, zekerheid en een onafhankelijke positie. Hoe zorg je als ondernemer voor een financieel gezond bedrijf? We vertellen je graag meer.
E-book je uurtarief bepalen

Download e-book: Je uurtarief berekenen.

Schat jezelf naar waarde in met het juiste uurtarief #

Na het lezen van dit e-book heb je de handvatten om met je uurtarief aan de slag te gaan. Je vindt een berekening hoe je uurtarief berekent, lees je verhalen hoe andere ondernemers met hun uurtarief omgaan en lees je tips van adviseurs.

Download e-book
(opent in nieuw tabblad)
Liesbeth en Loes lachen naar camera tijdens livesessie

Livesessie over pensioen en livesessie over uurtarief

Wat moet je als ondernemer weten over het opbouwen van een pensioen? Op 30 maart om 19:30 uur vertellen we je in een aantal stappen hoe je een pensioen opbouwt en waar je op moet letten. Wil je meer weten over hoe je je uurtarief bepaalt? Meld je dan aan voor 30 mei om 14:00 uur. We leggen onder andere uit wat je uurtarief minimaal zou moeten dekken en hoe je je uurtarief doorberekent naar pakketprijzen. 

Meld je aan

Op weg naar financiele gezondheid

Illustratie - Geld van linker fles neer rechter fles

Financieel inzicht

De eerste stap om te zorgen voor een financieel gezond bedrijf is inzicht in je financiële situatie. Wanneer je weet wat je financiële situatie is, kun je namelijk zien of je financieel gezond bent of niet en wat je financiële ruimte is. Deze informatie kun je gebruiken voor het maken van financiële beslissingen.

Hoe krijg je financieel inzicht in je bedrijf?
Illustratie spaarvarken met bankpas en muntgeld

Verdienmodel

Eén van de belangrijkste elementen om te zorgen voor een financieel gezond bedrijf is je verdienmodel. Hoe verdien jij je geld als ondernemer? En hoe zorg je ervoor dat dit minimaal de kosten dekt? Maar belangrijker nog hoe zorg je ervoor dat je hiervan comfortabel en zonder zorgen van kunt leven.

Veel voorkomende verdienmodellen zijn werken met een uurtarief, pakketprijzen of abonnementen. Je uurtarief kun je doorberekenen in je pakketprijs.

Meer over verdienmodellen
Illustratie blauwe kat

Winst maken

Kort door de bocht gezegd is de winst je omzet minus alle kosten die je maakt. Zorg dat je kosten zo laag mogelijk zijn en je omzet zo hoog mogelijk. Het is een simpele stelregel. Deze gaat overigens niet op als je zit met aanloopkosten of een bepaalde periode veel investeringen doet.

Heb jij nagedacht over je omzetdoelen? Via Moneybird kun je bijhouden wat je grootste kostenposten zijn en wat het meeste oplevert. Gebruik de resultaten om te kijken of je je omzetdoelen haalt en om te sturen op winst.

Bekijk meer over resultaten
Illustratie groene vogel op tak

Financiële ruimte

Inzicht in de financiële ruimte van jouw bedrijf is essentieel. Met dit inzicht kun je beslissingen maken die jou en je bedrijf verder helpen. Voldoende financiële ruimte zorgt voor zekerheid en rust.

Financiële ruimte betekent dat je naast het betalen van je rekeningen ook ruimte hebt voor andere dingen. Zoals geld opzij zetten voor een buffer, investeringen kunnen doen, vooruit kijken naar wanneer extra geld nodig is, opleidingen volgen of investeren in je bedrijf.

Verstandig geld reserveren
Ondernemers Eva en Myriam van MEER collective
Eigenaren marketingbureau
Eva & Myriam

“We zorgen voor een financieel gezond bedrijf door geen uitgaven te doen met geld dat we niet hebben. We houden rekening met belastingaanslagen en kijken we kritisch naar kosten-baten. Verder proberen we ook te kijken naar de investering in tijd en wat het oplevert. Dat hoeft niet per se om geld te gaan.”

Hoeveel punten vink jij af?

Zeven signalen dat jouw bedrijf financieel gezond is

  • ○ Je bedrijf maakt winst #

  • ○ Je bent tevreden over het salaris dat je verdient #

  • ○ Je hebt minder vreemd vermogen dan eigen vermogen #

  • ○ Je kosten, omzet en winst zijn in verhouding #

  • ○ Er komt voldoende geld binnen #

  • ○ Je hebt een verzameling aan klanten #

  • ○ Je hebt een buffer #

Hulp nodig bij het bepalen van je uurtarief?

Hoeveel is jouw tijd waard? Schat jezelf naar waarde in en vraag het juiste uurtarief. Leer hoe je je uurtarief berekent en leer van de ervaringen van andere ondernemers.

Ervaringen

Andere gebruikers over hun uurtarief

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Andere ondernemers stonden voor dezelfde vraagstukken als jij staat. Gebruik de ervaringen van ondernemers in jouw voordeel.

  • Ondernemer

    Ferry Molenaar #

    Podcastmaker #

    Ik heb een behoorlijke tijd gedaan over het vaststellen van mijn uurtarief. Doordat ik mijn uurtarief ingewikkeld vond, ben ik nu heel eerlijke over prijs richting anderen.

  • Ondernemer

    Eva & Myriam #

    Eigenaren marketingbureau #

    Ons begintarief was te laag. We vergaten hoeveel tijd er nog in allerlei randzaken zoals belletjes, mailtjes en vragen van klanten ging zitten en we schatten de uren vaak te rooskleurig in.

  • Ondernemer

    Martijn Marsman #

    ICT'er #

    Klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, zijn vergif voor een ondernemer. Ze kosten veel negatieve energie en je krijgt geen waardering voor je werk.

Uit de livesessie

Veelgestelde vragen over het berekenen van je uurtarief

Het kan zijn dat je na het berekenen van je uurtarief nog wat vragen hebt. Je bent niet de enige. Tijdens de livesessie "Je uurtarief bepalen (opent in nieuw tabblad)" werden tientallen vragen gesteld. Hier lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Joost Diepenmaat - COO
Eigenaar Moneybird
Joost Diepenmaat

“Het moment dat ik wist dat we van Moneybird konden leven, toen dacht ik: Het is gelukt!”

86% van onze gebruikers beveelt Moneybird aan!
Uit 692 beoordelingen scoorden we gemiddeld: 4.4 uit 5 sterren