Op naar een financieel gezond bedrijf

Financieel gezond zijn betekent genoeg geld verdienen om je vaste lasten, de belasting en andere kosten te betalen én daarnaast nog genoeg over houden om van te leven. Financiële gezondheid brengt je rust, zekerheid en een onafhankelijke positie. Hoe zorg je als ondernemer voor een financieel gezond bedrijf? We vertellen je graag meer.
E-book je uurtarief bepalen

Download e-book: Je uurtarief berekenen.

Schat jezelf naar waarde in met het juiste uurtarief #

Na het lezen van dit e-book heb je de handvatten om met je uurtarief aan de slag te gaan. Je vindt een berekening hoe je uurtarief berekent, lees je verhalen hoe andere ondernemers met hun uurtarief omgaan en lees je tips van Moneybird Experts.

Download e-book
(opent in nieuw tabblad)

Op weg naar financiele gezondheid

Illustratie - Geld van linker fles neer rechter fles

Financieel inzicht

De eerste stap om te zorgen voor een financieel gezond bedrijf is inzicht in je financiële situatie. Wanneer je weet wat je financiële situatie is, kun je namelijk zien of je financieel gezond bent of niet en wat je financiële ruimte is. Deze informatie kun je gebruiken voor het maken van financiële beslissingen.

Hoe krijg je financieel inzicht in je bedrijf?
Illustratie spaarvarken met bankpas en muntgeld

Verdienmodel

Eén van de belangrijkste elementen om te zorgen voor een financieel gezond bedrijf is je verdienmodel. Hoe verdien jij je geld als ondernemer? En hoe zorg je ervoor dat dit minimaal de kosten dekt? Maar belangrijker nog hoe zorg je ervoor dat je hiervan comfortabel en zonder zorgen van kunt leven.

Veel voorkomende verdienmodellen zijn werken met een uurtarief, pakketprijzen of abonnementen. Je uurtarief kun je doorberekenen in je pakketprijs.

Meer over verdienmodellen
Illustratie blauwe kat

Winst maken

Kort door de bocht gezegd is de winst je omzet minus alle kosten die je maakt. Zorg dat je kosten zo laag mogelijk zijn en je omzet zo hoog mogelijk. Het is een simpele stelregel. Deze gaat overigens niet op als je zit met aanloopkosten of een bepaalde periode veel investeringen doet.

Heb jij nagedacht over je omzetdoelen? Via Moneybird kun je bijhouden wat je grootste kostenposten zijn en wat het meeste oplevert. Gebruik de resultaten om te kijken of je je omzetdoelen haalt en om te sturen op winst.

Bekijk meer over resultaten
Illustratie groene vogel op tak

Financiële ruimte

Inzicht in de financiële ruimte van jouw bedrijf is essentieel. Met dit inzicht kun je beslissingen maken die jou en je bedrijf verder helpen. Voldoende financiële ruimte zorgt voor zekerheid en rust.

Financiële ruimte betekent dat je naast het betalen van je rekeningen ook ruimte hebt voor andere dingen. Zoals geld opzij zetten voor een buffer, investeringen kunnen doen, vooruit kijken naar wanneer extra geld nodig is, opleidingen volgen of investeren in je bedrijf.

Verstandig geld reserveren
Hoeveel punten vink jij af?

Zeven signalen dat jouw bedrijf financieel gezond is

  • Je bedrijf maakt winst
  • Je bent tevreden over het salaris dat je verdient
  • Je hebt minder vreemd vermogen dan eigen vermogen
  • Je kosten, omzet en winst zijn in verhouding
  • Er komt voldoende geld binnen
  • Je hebt een verzameling aan klanten
  • Je hebt een buffer
Ervaringen

Andere gebruikers over hun uurtarief

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Andere ondernemers stonden voor dezelfde vraagstukken als jij staat. Gebruik de ervaringen van ondernemers in jouw voordeel.

Uit de livesessie

Veelgestelde vragen over het berekenen van je uurtarief

Het kan zijn dat je na het berekenen van je uurtarief nog wat vragen hebt. Je bent niet de enige. Tijdens de livesessie "Je uurtarief bepalen (opent in nieuw tabblad)" werden tientallen vragen gesteld. Hier lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.