Tips bij het kiezen van een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is één van de eerste dingen die je als ondernemer graag wilt regelen. Voor ons is het vanzelfsprekend. Net zoiets als twee keer per dag je tanden poetsen. Het openen van een rekening heeft veel voordelen. Je begint direct goed en het scheelt je op lange termijn veel tijd als je je administratie direct goed inricht.

Wist jij al dat wij een betaalrekening hebben geïntegreerd in Moneybird? Vanaf nu hoef je dus niet meer naar een traditionele bank voor het openen van een zakelijke rekening. Alles zit in Moneybird. Je opent een Moneybird Betaalrekening snel en makkelijk. Je krijgt een Nederlandse IBAN en alle betalingen die je doet met je Moneybird Betaalpas worden direct in je administratie verwerkt. Wel zo handig, alles op één plek!

Jij hebt bedacht wat je het liefste doet en daar ga je geld mee verdienen en waar laat jij je geld? Is een zakelijke rekening verplicht? Wat zijn de kosten? En moet je perse naar een traditionele bank? In het kort komt het hierop neer. 

Zodra Giel achttien werd, registreerde hij zich gelijk bij de KVK. Ik weet nog dat ik op de fiets richting de Kamer Van Koophandel ging. Twintig kilometer fietsen. Ik heb het rondje gelijk afgemaakt en fietste door naar een ander dorpje om een zakelijke rekening te openen.

Is het verplicht?  #

Het is niet direct verplicht om een zakelijke rekening te openen als je start met ondernemen. Maar wel slimmer!

Er zijn misschien ondernemers die een persoonlijke rekening gebruiken voor hun bedrijf. Maar in de praktijk loop je dan tegen veel onhandigheden aan. De Belastingdienst wil bijvoorbeeld inzicht in jouw zakelijke inkomsten en uitgaven. Het scheelt je dus een hoop tijd als je die al apart hebt staan. En je wilt niet dat de Belastingdienst inzicht heeft in jouw privé-uitgaven. Daar kun je natuurlijk een aparte privérekening voor openen bij de bank. Dat is goedkoper dan een zakelijke rekening. Let wel goed op: dit is bij veel banken niet toegestaan. Je mag bij die banken geen zakelijke betalingen doen of ontvangen op een persoonlijke rekening. 

En een privérekening staat op jouw eigen naam en niet die van je bedrijf. Jouw klanten maken dan ook geld over naar een persoon. Hoe professioneel staat dat? 

Bovendien een persoonlijke rekening kun je niet overzetten naar een zakelijke rekening.

Direct een rekening openen #

Als je een zakelijke rekening opent, begin je direct goed. Achteraf je administratie bijwerken en weer op orde brengen kost je veel tijd en moeite. We zien het bij zoveel startende ondernemers gebeuren. Het scheelt tijd en geld als de praktische zaken bij de start van je bedrijf regelt. Het openen van een zakelijke rekening is er daar één van. 

  • Je bent minder tijd kwijt aan de administratie
  • Het staat professioneel want je bedrijfsnaam staat op het afschrift van een betaler/ontvanger
  • Je privé- en zakelijk betalingsverkeer zijn gescheiden
  • Je hebt meer inzicht in de financiën van je bedrijf
  • De kosten voor de zakelijke rekening kun je aftrekken van de inkomstenbelasting
  • Je kunt gebruik maken van alle andere zakelijke producten die een bank aanbiedt. Dan kun je bijvoorbeeld van je smartphone een pinapparaat maken.

Welke bank kies je?  #

Voor het openen van een zakelijke rekening heb je een bank nodig. Daar zijn er veel van met allemaal verschillende mogelijkheden. Via Google vind je verschillende vergelijkingswebsites waar je kosten en opties met elkaar kunt vergelijken. Er zijn meerdere banken die bijvoorbeeld een zzp-pakket aanbieden. Dan betaal je alleen voor de transacties die gemaakt worden. Dat maakt het financieel een stuk aantrekkelijker wanneer jij net start met ondernemen en de kosten laag wilt houden. 

Maak een koppeling met jouw bank en Moneybird

In Moneybird kun je met vier banken direct een koppeling maken (opent in nieuw tabblad). En met de andere banken is het mogelijk via Ponto een koppeling te maken.

Begin je net met ondernemen? Dan kun je bij veel banken ook gebruik maken van starters-voordelen bij het openen van een zakelijke rekening. Je kan korting krijgen op transacties of op het pakket wat je kiest.

Let ook op de extra zakelijke producten die een bank aanbiedt. Kun je bijvoorbeeld makkelijk een koppeling maken met een boekhoudpakket? Wat zijn de mogelijkheden voor online betaalverzoeken naar klanten? Vergeet ook niet te checken wat de mogelijkheden voor een financiering zijn. Bij veel banken is dat niet altijd vanzelfsprekend of snel beschikbaar. 

Ben je net gestart met ondernemen en wil je meer weten?

We hebben veel artikelen over starten met boekhouden om je op weg te helpen.

Nog aan het twijfelen over je uurtarief? Zo bereken jij het juiste uurtarief

Heb je al een boekhoudpakket gekozen? Of ben je nog aan het boekhouden in Excel?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je administratie? Wij hebben Moneybird-adviseurs die je graag verder helpen.

Misschien vind je dit ook interessant ...

85% van onze gebruikers beveelt Moneybird aan!
Uit 707 beoordelingen scoorden we gemiddeld: 4.4 uit 5 sterren