Facturen: de basis van je boekhouding

Wanneer je start met je eigen bedrijf, is het van belang dat je snel kan beginnen met het sturen van facturen. Je verkoopt nú je producten of je levert nú een dienst waar je in geïnvesteerd hebt, dus daar wil je zo snel mogelijk voor betaald worden. Je zoekt een fijn facturatiepakket en gaat hiermee direct aan de slag. Je stuurt je facturen, de boekhouding komt later wel… Logische gedachte!

Basis #

Je facturen zijn de basis van een goede boekhouding. Je begint met het sturen van facturen en het inboeken van je inkoopfacturen, oftewel het registreren van je omzet en kosten. Dit geeft je overzicht in jouw financiële situatie. Maar als je bijvoorbeeld btw-aangifte wilt doen, is het toch handig om in plaats van facturatiesoftware, voor een (online) boekhoudpakket te kiezen.

Wanneer je voor een online boekhoudpakket kiest, heb je alle informatie op één plek bij elkaar. Als je alleen gebruik maakt van een facturatiepakket, moet er dus ook nog op een andere plek, met dezelfde gegevens gewerkt worden. Dit is niet alleen dubbel werk, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Je moet immers betalen voor twee pakketten! Zonde toch?

Verschil #

Wat is nu precies het verschil tussen een facturatiepakket en een boekhoudpakket? In een facturatiepakket maak je facturen aan en deze verstuur je naar je klanten. Vaak kun je ook je inkoopfacturen hierin boeken, maar hier blijft het bij. Prima voor de ondernemer die zich verder niet druk maakt om zijn financiële situatie en zijn boekhouding laat doen door zijn boekhouder. Maar wil je zelf wel inzicht in jouw situatie? Dan is alleen een facturatiepakket niet voldoende. In een boekhoudpakket lees je ook je banktransacties in. Vaak is er ook een koppeling mogelijk tussen de bank en jouw boekhoudpakket, wat ervoor zorgt dat de banktransacties automatisch in je boekhoudpakket staan. De facturen die je verstuurd of ontvangen hebt, moeten verklaard worden. Dat doe je door de facturen te koppelen aan de ingelezen banktransacties.

Het boekhoudpakket maakt op basis van al deze gegevens automatisch rapporten voor je aan zoals de balans, resultatenrekening, btw-aangifte, debiteuren- en crediteurenoverzicht. Deze rapporten maken precies duidelijk hoe je ervoor staat. Gaat het goed met je bedrijf of moet je bijsturen? Geef je bijvoorbeeld te veel uit of staat er teveel geld open? Je ziet dit direct terug in de rapporten en je kunt hierop anticiperen. Misschien denk je dat zelf je boekhouding doen te ingewikkeld is. Maar dat valt tegenwoordig heel erg mee. Twijfel je aan je eigen boekhoud-skills? Dan kun je altijd je boekhouder toegang geven om met je mee te kijken, zodat je nog tijdig kunt bijsturen.

Meer inzicht #

Gebruik je op dit moment een facturatiepakket, maar wil je meer inzicht in jouw situatie? Dan zou ik aanraden om een volledig boekhoudpakket te gaan gebruiken. Moneybird is van origine een facturatiepakket, maar sinds enkele jaren een volledig boekhoudpakket. Gebruik je Moneybird op dit moment alleen nog voor je facturen, maar wil je meer? Dan kun je op elk moment starten met het volledig bijhouden van je boekhouding. Het enige dat je hoeft te doen is het maken van een correctieboeking, zodat je daarna direct met de juiste gegevens/cijfers verder werkt. Ben je net begonnen met je onderneming en zoek je een programma dat je nu alleen voor je facturen wilt gebruiken, maar in de toekomst wilt uitbreiden naar de gehele boekhouding? Ook dan is Moneybird een goede keuze.

In elk pakket van Moneybird kun je je volledige boekhouding bijhouden. Je hoeft dus geen extra losse modules aan te schaffen, zoals bij veel andere pakketten het geval is. Welk pakket je nodig hebt, hangt af van het aantal banktransacties dat je maandelijks verwerkt. Verkoop je bijvoorbeeld drie schilderijen per maand, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan het 10 euro pakket waarin je twintig transacties kunt verwerken. Stuur je elke dag tien facturen? Dan heb je het pakket van 25 euro per maand nodig. Maar, deze kosten bespaar je weer op je andere pakket of op de werkzaamheden die je boekhouder nu voor je doet!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.