Factuur sturen naar het buitenland

Ben je van plan om zaken te doen in het buitenland? Dat vraagt om een goede voorbereiding. De administratieve procedures verschillen namelijk met wanneer je binnen Nederland zakendoet. Ontdek hoe jouw factuur aan internationale standaarden voldoet en hoe je btw verwerkt wanneer je zakendoet binnen en buiten de EU.

Hoe factureer ik naar een klant binnen de EU? #

Je gaat producten of diensten verkopen aan het buitenland. Daar hoort natuurlijk een kloppende factuur bij. In de basis gelden dezelfde factuurregels die van toepassing zijn binnen Nederland, maar er komt nog wel extra tekst erbij (opent in nieuw tabblad), iets wat Moneybird automatisch doet wanneer je het juiste btw-tarief selecteert.

Daarna stel je jezelf de vraag of je de factuur stuurt naar een ondernemer of naar een consument. Het verschil zit in het feit dat andere ondernemers binnen de EU ook btw-aangifte doen, terwijl consumenten (particulieren) dat niet doen.

Als je de factuur verstuurt naar een ondernemer binnen de EU, vermeldt dan altijd je eigen btw-nummer en het btw-nummer van de klant. Je kan het btw-nummer van klanten binnen de EU makkelijk controleren via deze officiële website van de EU (opent in nieuw tabblad).

 • Verkoop je goederen: geef dan aan dat er 0% btw wordt gerekend.
 • Verkoop je diensten: geef dan aan dat de btw wordt verlegd.

Bij levering aan particulieren binnen de EU gelden andere regels. Lees hierover meer onder het kopje ‘Moneybird btw-calculator’.

Hoe factureer ik naar een klant buiten de EU? #

De basisprincipes van facturering blijven gelijk aan die binnen Nederland. 

 • Voor het leveren van goederen buiten de EU vermeld je altijd 0% btw, ongeacht of de klant een particulier of ondernemer is.
 • Bij het leveren van diensten buiten de EU gelden er specifieke regels. De Belastingdienst heeft een handige tool (opent in nieuw tabblad) ontwikkeld waarmee je kan bekijken hoeveel btw je in jouw situatie moet rekenen.

Close-up van handen die op een mobiel een berekening maken van het aantal gereden kilometers met op de achtergrond een routeplanner

Moneybird btw-calculator #

In veel gevallen volstaan de algemene richtlijnen voor het maken van facturen. Maar, er kunnen uitzonderingen zijn. Wil je zeker zijn van het juiste btw-tarief op jouw factuur? Raadpleeg dan de btw-tarief calculator van Moneybird. Vul de vragen in en krijg een passend advies over het toe te passen btw-tarief.

Hoe geef ik buitenlandse btw aan? #

Na het versturen van je facturen, is het belangrijk deze correct te verwerken in jouw btw-aangifte. Dat geldt ook voor aankopen uit het buitenland. Hier volgt een overzicht van handelingen per situatie.

Zaken doen binnen de EU #

De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Check altijd of het land of het gebied waarmee je zakendoet hoort bij de Europese Unie. Landen als Noorwegen en Zwitserland behoren namelijk niet tot de EU. Ook de Canarische eilanden zijn officieel geen onderdeel van de EU.

Btw op verkochte goederen en diensten binnen de EU:

 • Als je iets verkoopt binnen de EU dan verleg je de btw of reken je 0% btw.
 • Je draagt geen btw af aan de Belastingdienst, maar geeft het totaalbedrag van je verkopen wel aan in rubriek 3b van je btw-aangifte.
 • Wanneer je in Moneybird het juiste btw-tarief selecteert, is deze automatisch gekoppeld aan de juiste rubriek van de btw-aangifte en de bedragen daarvan automatisch verschijnen.

Btw op gekochte goederen of diensten uit de EU:

 • Als je iets koopt van een leverancier uit de EU wordt de btw verlegd naar jou.
 • Je betaalt de leverancier het bedrag exclusief btw (bijv. €100).
 • In je btw-aangifte onder rubriek 4b geef je aan dat je voor €100 een product hebt gekocht binnen de EU.
 • Omdat de btw is verlegd, ben jij verantwoordelijk voor de afdracht van de 21% btw (€21). Deze btw kun je terugvragen als voorbelasting, waardoor je effectief 0% btw betaalt. Dit wordt ook automatisch in beide rubrieken op de btw aangifte gezet binnen Moneybird wanneer je het juiste btw-tarief selecteert.

Opgaaf ICP #

Diensten en leveringen naar andere EU-lidstaten worden intracommunautaire prestaties genoemd. Naast btw-aangifte in rubrieken 3b en 4b, dien je een ICP-opgaaf in voor je verkochte goederen en diensten binnen de EU. Hiervoor heb je het totaalbedrag per klant en het btw-nummer van de klant nodig.

Zakendoen buiten de EU #

Als je zakendoet met landen buiten de EU, gelden er weer andere regels. Je vindt ze hieronder in het overzicht. 

Btw op verkochte goederen en diensten buiten de EU

 • Voor verkoop van goederen buiten de EU reken je 0% btw.
 • Je draagt hierover geen btw af aan de Belastingdienst.
 • Het totaalbedrag van de verkopen geef je aan in rubriek 3a van je btw-aangifte.
 • Voor diensten kunnen andere btw-regels gelden. 

Btw op gekochte goederen of diensten buiten de EU:

 • Bij aankopen buiten de EU wordt geen btw aan jou gerekend.
 • Invoerrechten en btw op goederen zijn verschuldigd bij de douane, maar deze btw kun je als voorbelasting terugvragen van de Belastingdienst.
 • Voor diensten buiten de EU betaal je geen invoerrechten en btw bij de douane.
 • In rubriek 4a van je btw-aangifte geef je het bedrag aan van de gekochte goederen en diensten.

Alles op een rij #

Zaken doen met het buitenland werkt net even anders dan wanneer je binnen de landsgrenzen blijft. Vraag je altijd af (1) of je zakendoet met bedrijven of particulieren, (2) of je zakendoet binnen of buiten de EU, en (3) of je goederen of diensten levert. Jouw antwoorden beïnvloeden de factuur en btw-verwerking.

Zorg bij internationale handel voor een correcte btw-aangifte. Als je handelt binnen de EU, zorg dan ook voor een correcte ICP-aangifte. Om zeker te zijn dat je jouw facturen en administratie goed verwerkt, kan je altijd de website van de Belastingdienst raadplegen, de btw-calculator van Moneybird gebruiken of overleggen met een boekhouder.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.