Jouw bedrijf en je relatie

Je eigen bedrijf starten heeft invloed op je privéleven. Vooral voor je relatie. We hebben het dan niet over jouw nieuwe rol in het huishouden, maar jouw rol én die van je partner in jouw bedrijf. Zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het bedrijf? Heeft je partner een kleine rol? Of speelt je partner helemaal geen rol? Laten we kijken welke gevolgen dit heeft voor je bedrijf.

De gevolgen van je eigen bedrijf starten is afhankelijk van jouw situatie. De regels voor getrouwde stellen verschillen met de regels voor stellen die samenwonen of niet samenwonen. Kijk wat voor jou van toepassing is en zorg ervoor dat afspraken die je maakt met je partner vastlegt bij een notaris of juridisch adviseur.

Niet samenwonend #

Wel in een relatie, maar nog niet onder één dak? Dan vallen alle overeenkomsten die je aangaat als ondernemer op jou. Als je partner niks te maken heeft met jouw bedrijf, dan zijn er dus ook geen gevolgen voor jouw partner. 

Als jullie samen een bedrijf zijn begonnen, zijn jullie beiden aansprakelijk. Dit geldt ook als een geldverstrekker de risico’s wil beperken en jouw partner mee laat tekenen voor financiering. Als jullie uit elkaar gaan, moet de financiering anders geregeld worden.

Samenwonend, geen samenlevingscontract #

Wonen jullie wel samen zonder samenlevingscontract? Dan gelden dezelfde regels als hierboven. Mocht je schuldeisers hebben, dan kan de deurwaarder wel beslag leggen op spullen die jullie allebei bezitten. Niet de CD van jou of je partner, maar de CD van jullie allebei.

Samenwonend met een samenlevingscontract #

Als je samenwoont of gaat samenwonen, kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract aan te gaan. Hierin zet je afspraken die je nagaat, bijvoorbeeld wie de woonkosten betaalt, maar ook kleine dingen, zoals wie wat doet in het huishouden. Als je een hypotheek afsluit, is een samenlevingscontract verplicht. Voor het starten van jouw bedrijf kan je ook afspraken hierin zetten. Zoals wat er gebeurt met eventuele schulden of het vermogen als jullie uit elkaar gaan. Een notaris kan jullie helpen om alle afspraken over het samenleven vast te leggen.

Twee collega's aan tafel waarbij de één notities maakt en de ander op zijn mobiel zit en koffie drinkt

Getrouwd of geregistreerd partnerschap #

Getrouwde of geregistreerde partners moeten op twee dingen letten. Wanneer jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan (voor of na 1 januari 2018) én welke opgestelde voorwaarden van belang zijn.

Voor 1 januari 2018 #

Heb je geen voorwaarden opgesteld? Dan geldt ‘algehele gemeenschap van goederen’. Hier valt ook jouw bedrijf onder. Dat betekent dus ook dat je partner ondernemersrisico's aangaat. Als je gaat scheiden, wordt er financieel gedeeld. Het kan dus verstandig zijn om alsnog te kijken naar de voorwaarden.

Heb je wel voorwaarden vastgelegd? Dan is het een goed idee om nog eens te kijken naar de voorwaarden. Deze kunnen achterhaald zijn als je een bedrijf begint.

Na 1 januari 2018 #

Vanaf jullie huwelijksdatum is het opgebouwde vermogen gemeenschappelijk, dus van jullie beiden. Tenzij jullie opgestelde voorwaarden dit anders bepalen natuurlijk.

Wat als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? #

Als je jouw bedrijf hebt gestart vóór jullie trouwdatum of geregistreerd partnerschap, blijft jouw bedrijf jouw bezit. Ook in dit geval is het verstandig om je ondernemingszaken in je (vernieuwde) voorwaarden op te nemen. Als je een bedrijf begint en daarna gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, spreek dan met een notaris.

Wat als je gaat scheiden? #

Tja, leuk is anders, maar het is wel goed om duidelijke afspraken vast te leggen. Als je bedrijf onder gemeenschappelijk bezit valt, dan moet je je ex voor de helft uitkopen. Ook als het gaat om de waarde in aandelen. Als je dit moet financieren, heeft dit invloed op de winstgevendheid. Als je van tevoren voorwaarden vastlegt die gaan om persoonlijk bezit, hoef je niet de waarde van je bedrijf aan je (ex-)partner te vergoeden.

Ingezoomde foto van linker hand op stapeltje papieren en rechterhand maakt notities

Per rechtsvorm #

De invloed van je bedrijf op je relatie heeft ook te maken met het type bedrijf dat je hebt. De verschillen en gevolgen leggen we hieronder uit.

Eenmanszaak #

Met een eenmanszaak ben je 100% aansprakelijk. Als je binnen je huwelijk of partnerschap geen voorwaarden hebt vastgelegd, dan hebben jullie samen één privé. Jouw partner loopt dus ook ondernemersrisico. Bij samenwonen is dit niet het geval, tenzij anders aangegeven in het samenlevingscontract.

Vennootschap onder firma (vof) #

Bij een vof ben je als vennoot hoofdelijk aansprakelijk. Je kan apart volledig voor de schulden van een andere vennoot (of andersom) worden aangesproken, ook op het privé van jou en je partner. Je zakelijk partner en jij zijn dus niet de enige die ondernemersrisico lopen, jullie eigen partners dus ook, tenzij dit anders is bepaald in de huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden.

Wil je alles in je vof goed afgesproken hebben met je zakelijke partner? Stel dan samen een vof-contract (opent in nieuw tabblad) op. Hierin kan je allerlei spelregels bepalen.

Man-vrouw firma (vof) #

Als jullie als stel samen een bedrijf beginnen, is een vof een aantrekkelijke keuze, vanwege een aantal fiscale voordelen. Zo mogen jullie allebei gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Jullie werk moet wel gelijkwaardig zijn. Bijvoorbeeld: tandarts en assistent kan niet, maar tandarts en tandarts dus wel.

Besloten vennootschap (B.V.) #

In de rechtsvorm bv ben je als ondernemer en jouw partner niet persoonlijk aansprakelijk. Wanneer je de b.v. op een onjuiste manier bestuurt, bestaat de mogelijkheid dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld in geval van faillissement. Dit geldt ook voor het persoonlijke vermogen dat je deelt met je partner, waardoor ook de partner aansprakelijk kan worden gesteld.

Bij financiering kan het gebeuren dat een geldschieter je vraagt om privé mee te tekenen. Als je geen samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden hebt, delen jij en je partner één privé. Ook dan kan je partner aangesproken worden als er iets misgaat.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.