Missie en visie opstellen

Browse op een website van een willekeurig bedrijf en je komt uiteindelijk op een pagina met daarop de missie en visie. De een is abstract, de ander pragmatisch. Zoals elke ondernemer uniek is, is hun missie en visie dat ook. Waarom zou je hieraan beginnen? En hoe doe je dat? We leggen het je uit.

Missie #

Een missie is niet zoals je dat kent van een spannende spionnenfilm. De missie kan je meer zien als een uitleg waarom je bedrijf bestaat. Je legt uit waarom je met je bedrijf bent begonnen en wat je wilt doen. Jij hebt als ondernemer waarschijnlijk een mooi product of dienst dat iets kan betekenen voor je (potentiële) klanten. Je legt bijvoorbeeld uit welke problemen jouw product kan oplossen. En wie daar baat bij heeft. In je missie vertel je ook wat jou en je onderneming uniek maakt.

Visie #

Je missie richt zich op de korte termijn en het heden. Je visie richt zich op de toekomst. Je legt hierin uit hoe je de toekomst van je bedrijf ziet en hoe je bedrijf zich gaat ontwikkelen. De visie van je bedrijf is gelijk een beetje filosofisch, want hierin kan je ook vertellen hoe jouw bedrijf de wereld verbetert en hoe jouw bedrijf bijdraagt aan een betere toekomst.

Moet je dan altijd je missie en visie laten zien? Dat ligt een beetje aan wat voor een onderneming jij hebt. Het is goed voor te stellen dat de bakker om de hoek niet gaat pronken met zijn visionaire toekomstplannen. Het gaat de bakker vooral om dat hij brood kan bakken en dit vers over de toonbank kan verkopen. En laten we eerlijk zijn, als klant ben je ook niet actief op zoek naar de missie en visie van de bakker. Het kan wel, de bakker hoeft het niet missie en visie te noemen.

Je weet nu wat een missie en visie inhoudt. Heb je inspiratie nodig voor je missie en visie? Kijk eens rond op de websites van andere bedrijven. Het opstellen kan moeilijk zijn. Kort gezegd gaat het hierom.

  • Missie: dit is wat ik nu wil doen en betekenen met mijn bedrijf
  • Visie: dit is wat ik in de toekomst wil gaan doen met mijn bedrijf

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.