Het verschil tussen ZZP, eenmanszaak en freelance

ZZP’er, eenmanszaak, freelancer. Allemaal soortgelijke termen, maar wat is nou het verschil? De ene ondernemer zegt dat hij een zzp’er is, de ander heeft een eenmanszaak en weer iemand anders zegt dat hij freelancet. In dit artikel leggen we het verschil uit.

ZZP’er #

Iemand die zzp’er is, is Zelfstandig Zonder Personeel. Bij de KVK is het niet een officiële rechtsvorm, zoals de eenmanszaak, bv en vof dat wel zijn. Sterker nog, je kan de zzp’er rekenen onder een eenmanszaak. Je bent dus een zzp’er als je geen personeel in dienst hebt. Als je wel iemand in dienst neemt, kan je jezelf ZMP noemen, zelfstandig met personeel.

Eenmanszaak #

Het grootste verschil met zzp is dat een eenmanszaak bij de KVK een officiĂ«le rechtsvorm is. In het specifiek een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Een ander belangrijk verschil is dat je als eenmanszaak wel personeel in dienst kan hebben. Als ZZP’er dus niet. 

Het is net als een wasbeer. Elke wasbeer heeft een staart. Maar niet elke staart heeft een wasbeer. Elke zzp’er is een eenmanszaak of bv. Maar niet elke bv of eenmanszaak is een zzp’er.

Freelancer #

Net als de zzp’er is een freelancer geen officiële rechtsvorm bij de KVK. En je kan net als een zzp’er een eenmanszaak zijn. Het grootste verschil met een zzp’er is dat een freelancer vaker in opdracht werkt van een andere onderneming. Een freelancer is dus niet in dienstverband bij dezelfde onderneming. Maar een freelancer kan wel naast zijn freelance werkzaamheden in dienst zijn bij een andere onderneming. Dat geldt natuurlijk ook voor een zzp’er of eenmanszaak.

Hoe zit het met een BV? #

Ook als je een bv begint, kan je als enige persoon werken in je onderneming. Toch ben je dan geen zzp'er of freelancer. Hoe zit het dan? Als eigenaar van een bv ben je eigenlijk in loondienst van je bv, omdat de bv nu een aparte rechtspersoonlijkheid is. Je bent dus zowel de eigenaar, ook wel directeur-grootaandeelhouder genoemd (dga), als werknemer. Feitelijk gezien ben je dus geen zzp'er.

Als jij eraan denkt om voor jezelf te beginnen, weet je nu in grote lijnen wat de verschillen zijn. Kijk goed naar welke vorm het beste bij jou past en geef de correcte rechtsvorm aan bij de KVK.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.