Moneybird neemt geen PSD2-vergunning voor bankkoppelingen

In maart schreven we over de nieuwe wetgeving voor betaalverkeer in Europa genaamd PSD2. We hebben besloten vanuit Moneybird geen PSD2-vergunning aan te vragen. Een vergunning heeft namelijk grote gevolgen voor ons bedrijf en product. Daarnaast zien we veel kansen voor uitgebreidere samenwerkingen met banken. Dat we geen vergunning nodig hebben, wordt bevestigd door een Q&A van De Nederlandsche Bank (DNB). Zonder vergunning kunnen we dus nog steeds koppelingen met andere banken maken.

In dit blog lichten we onze keuze toe en we leggen uit hoe we in de toekomst verwachten met andere banken een boekhoudkoppeling te maken.

Vragen aan DNB #

In maart schreven we over het juridische onderzoek dat we aan het doen waren rondom PSD2. Samen met een jurist bestudeerden we de wetgeving rondom PSD2.

Het werd ons snel duidelijk dat het aanvragen en onderhouden van een vergunning voor betaaldiensten een grote inspanning is:

  • We moeten nieuwe procedures introduceren, extra mensen aannemen en veel wijzigingen aan de software maken.
  • We moeten de identiteit van al onze klanten, zelfs die Moneybird alleen gebruiken voor het maken van facturen, uitgebreid controleren.
  • We moeten klanten en transacties controleren op witwassen en andere vormen van fraude.

Dit brengt veel extra werk met zich mee. Natuurlijk zijn we bereid deze investeringen te doen als dat nodig is. Maar we kijken ook kritisch naar het extra werk dat we in huis halen en welke gevolgen dat heeft voor Moneybird.

Tegelijkertijd ontstonden er vragen over hoe we de wetgeving moeten interpreteren. We ontvangen namelijk al jaren banktransacties van ondernemers, ook automatisch via boekhoudkoppelingen. We gaan uiterst zorgvuldig met die informatie om en moeten daarvoor ook aan de privacywetgeving voldoen. Als we diezelfde transacties via PSD2 zouden ontvangen, moeten we opeens ook onze klanten en hun transacties actief gaan controleren. Wij vinden dat dit een taak is voor de bank van onze klant en niet voor de boekhoudpakketten.

Samen met onze jurist stuurden we daarom een reikwijdteverzoek naar De Nederlandse Bank. In dit verzoek legden we uit hoe onze dienstverlening eruit ziet en stelden we een aantal vragen over de wetgeving. DNB reageerde hierop met een Q&A over boekhoudkoppelingen (opent in nieuw tabblad) op hun website. Hierin staat dat we als boekhoudpakket geen PSD2-vergunning nodig hebben om boekhoudkoppelingen met banken te maken.

Onze keuze #

We weten nu dus zeker dat we geen vergunning nodig hebben voor boekhoudkoppelingen. Dat heeft grote voordelen voor ons, maar er is ook een nadeel.

Alle banken bouwen op dit moment PSD2-koppelingen via speciale API's omdat ze dit wettelijk verplicht zijn. Je krijgt alleen toegang tot deze API's als je een PSD2-vergunning hebt. Zonder vergunning kunnen we met die API’s dus geen nieuwe boekhoudkoppelingen maken. Onze bestaande koppelingen gebruiken niet de nieuwe API’s en blijven dus gewoon werken.

Tijdens ons technisch onderzoek naar PSD2 kwamen we er ook achter dat de PSD2 API's tekortkomingen hebben voor boekhoudkoppelingen. De banken met wie we daarover spraken, bevestigen dit: naast de PSD2 API's verwachten zij altijd ook nog aparte boekhoudkoppelingen te blijven aanbieden.

Voor Moneybird was dat de bevestiging dat we in de toekomst gewoon boekhoudkoppelingen kunnen blijven bieden aan onze ondernemers. Zonder dat we daarbij grote investeringen moeten doen om een vergunning van DNB te krijgen.

Nieuwe boekhoudkoppelingen #

Eén van de redenen waarom we uitgebreid naar PSD2 gekeken hebben, is de mogelijkheid zelf nieuwe koppelingen te maken zonder medewerking van een bank. Door geen vergunning aan te vragen, zijn we afhankelijk van banken die een koppeling met ons willen maken. Toch zien wij de toekomst rooskleurig in voor ondernemers die bij een bank zonder Moneybird-koppeling zitten.

Vanuit de banken met wie we contact hebben, horen we mooie plannen voor de toekomst van de boekhoudkoppeling. Door de technische stappen die nu gemaakt worden voor de PSD2 API's, komen ook andere koppelingen in een stroomversnelling. Daarnaast komt de wens om samen te werken met partners zoals boekhoudpakketten steeds vaker naar voren.

Er blijven helaas altijd banken die geen uitgebreide boekhoudkoppeling met Moneybird willen bouwen. Voor ondernemers bij die banken hebben we een alternatieve oplossing gevonden waarmee de bankrekening wel automatisch bijgewerkt wordt in de boekhouding. Deze oplossing heet Ponto.

Samenwerking met Ponto #

Ponto (opent in nieuw tabblad) is een oplossing van de Belgische Isabel Group en heeft van de Nationale bank een vergunning gekregen om banktransacties te verwerken. Op dit moment koppelt Ponto met ABN AMRO en een groot aantal Belgische banken (opent in nieuw tabblad). Andere banken volgen hopelijk snel! Meer informatie vind je in ons blog over de koppeling met Ponto.

Mocht je vragen hebben, stuur gerust een e-mail naar support@moneybird.com!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.