Ondernemen zonder kantoor

Je bent begonnen met je eigen bedrijf, leuk! Ondernemersplan? Check. Bedrijfsnaam? Check. Eigen website? Check. Eerste opdracht of klant? Check. Ingeschreven bij de KVK? Check. Kantoor? Oei, dat niet. Je eigen bedrijf, maar geen werkplek, wat doe je dan? In dit artikel laten we zien wat je kunt doen als je geen eigen kantoor hebt en wat je opties zijn.

Als je ooit in loondienst hebt gewerkt is het haast vanzelfsprekend dat je werkgever een bedrijfspand of kantoorruimte heeft waar je kunt werken. Als je voor jezelf begint is dat niet zo vanzelfsprekend. Kijk eens om je heen. Misschien ga je weleens naar een kapper, tandarts of coach met een praktijkruimte aan huis. Dat kan ook voor jou een optie zijn.

Alieke loopt door klapdeuren en Sybe werkt op de gang in een met hout gebouwd, open vogelhuisje

Bedrijf aan huis #

De makkelijkste optie is om je bedrijf aan huis te beginnen. Uit je bed stappen en aan je bureau schuiven om te beginnen, relaxt toch? Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Jouw woning heeft een bestemmingsplan van de gemeente en dat is waarschijnlijk een woonbestemming. Dat betekent dat je er moet wonen. Een fysieke winkel of horecagelegenheid mag dus niet. 

Wat mag dan wel? De gemeente moet je toestemming geven om een bedrijf aan huis te beginnen en dat verschilt per branche. Bij een vrij beroep heb je geen toestemming nodig. Dat zijn vaak beroepen die iemand zelfstandig kan doen met de juiste kennis, ervaring en opleiding. In vele gevallen kan je dan gewoon aan huis ondernemen. Je moet daarvoor wel naar de gemeente.

Flexwerkplek #

Tegenwoordig is het niet meer nodig om een geheel eigen ruimte te hebben om te kunnen werken. Corona heeft laten zien dat bedrijven prima hybride of zelfs volledig op afstand kunnen werken. Bij Moneybird deden we dat al voor corona. Zo zijn er collega’s die regelmatig vanuit het buitenland werken.

Je hoeft als ondernemer niet per se naar het buitenland te gaan natuurlijk. In vele plaatsen kan je kleine werkplekken huren die volledig zijn ingericht met bureau en bureaustoel. Deze flexwerkplekken zijn overal te vinden én goedkoop. In sommige gevallen kan je zelfs ergens gratis werken. Op een website zoals flexplekwerk.nl kan je eenvoudig in je omgeving naar een werkplek, vergaderruimte of privé kantoor zoeken.

Uitsnede van persoon met laptop en koffie in de hand terwijl hij achter een hoge tafel staat met zijn laptop voor zich

Houd wel rekening dat er ook andere mensen hier aan het werk zijn. Collega ondernemers of mensen die hier komen om in stilte te werken. Het biedt je dan dus de mogelijkheid om andere ondernemers te leren kennen en te gaan netwerken. Uiteraard moet dit wel passen binnen de huisregels van de ruimte.

Kantoor huren #

Het ligt misschien voor de hand, maar als je de middelen hebt, kan je een kantoor huren. Dit is niet voor iedereen een optie, maar het voordeel is dat je een volledig eigen ruimte hebt voor je onderneming. Kijk maar eens rond op Funda Business. Er zijn verschillende soorten bedrijfspanden beschikbaar. Van kantoor tot horeca en van praktijkruimte tot bedrijfshallen. Als je echt genoeg middelen hebt, kan je natuurlijk ook een bedrijfsruimte kopen.

Het grote nadeel is dat huren en kopen duur kan zijn. De huur of maandelijkse hypotheeklasten van een bedrijfspand kunnen oplopen tot duizenden euro's per maand. Daarnaast heb je ook te maken met andere hoge kosten, zoals belasting, gas/water/licht, internet en meer. Maar als je koopt, kan je het net als het kopen van een woning zien als een investering.

Er zijn genoeg opties om aan de slag te gaan als je in eerste instantie denkt geen eigen werkplek te hebben. Thuis, een flexwerkplek of een eigen bedrijfspand, het zijn allemaal opties met voor- en nadelen en regels. Een werkplek is hoe dan ook nooit ver weg.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.