Vakantie als ondernemer

Laptop dicht, zonnebril op en de beentjes omhoog. Tijd voor vakantie! Maar hoe neem je vakantie op als ondernemer? Heb je vakantiedagen als zzp’er? Als je in loondienst bent, staat de verlofregeling vaak duidelijk beschreven in je arbeidsvoorwaarden of in een personeelshandboek. Als zzp’er of beginnend ondernemer is dat waarschijnlijk minder duidelijk. In dit artikel geven we je tips over hoe je als ondernemer vakantie kan nemen.

Een groot voordeel als zelfstandig ondernemer is dat je van veel vrijheid geniet. Je bepaalt vaak zelf je uren, je werkplek, de opdrachten, je werk, en dus ook je vrije tijd. Het kan als ondernemer makkelijk zijn om toch maar even door te werken. Of toch nog die ene opdracht aan te nemen. Hoe gemotiveerd je ook bent, even wat tijd vrij nemen is belangrijk. Bijvoorbeeld om even bij te laden, na te denken over je werk of gewoon leuke dingen te doen.

Aantal uren vakantie #

Als ondernemer ben je helemaal vrij in hoeveel vakantie je opneemt. Dat betekent niet dat je elke week vakantie moet opnemen of geen enkele week vrij neemt. Kijk naar wat voor jou goed voelt. De ene ondernemer is eerder toe aan vakantie dan de ander. Wettelijk gezien krijgen mensen in loondienst 20 vakantiedagen. Veel bedrijven gooien daar nog meer dagen bovenop, de zogenoemde bovenwettelijke verlofuren, vaak 5 dagen tot 10 dagen extra. Als je niet weet hoeveel vakantie je wilt opnemen, kan je 25 dagen per jaar als leidraad nemen.

Probeer vervolgens te bij te houden of dit in jouw situatie reëel is. Houd je te weinig dagen over en kom je in de knel met je opdrachten? Of houd je juist te veel dagen over? Kan je genoeg uitrusten of kom je nog steeds gestrest terug van vakantie? Houd dit goed in de gaten en pas je vakantiedagen aan waar dat nodig is.

Iemand die zijn laptop open wil gaan klappen met koffie, notitieblok en telefoon op tafel

Ruim op tijd plannen #

Om er zeker van te zijn dat je op vakantie kan, is het handig om ruim op tijd te zijn met het plannen van je vakantie. Niet alleen voor vroegboekkortingen of goedkope tickets, maar ook voor je opdrachten, klanten en administratie. Als je op tijd je vakantie plant, kan je jouw werk daar goed omheen plannen. Je weet precies waar je aan toe bent, zodra het bijna tijd is om je koffer in te pakken.

Nieuwe en lopende opdrachten #

Je hebt ongetwijfeld een aantal opdrachten lopen voordat je op vakantie gaat. Om met een gerust gevoel op vakantie te gaan, is het fijn als je deze lopende opdrachten kan afronden. Je kan dan ook meteen de factuur sturen, zodat je op tijd je geld krijgt. Mocht het niet lukken, laat het dan je klanten op tijd weten. Ook zij gaan weleens op vakantie.

Let er wel op dat je vlak voor je vakantie geen nieuwe spoedopdrachten of taken opneemt. De kans bestaat dat je deze taken niet kan afronden voor je vakantie en dan zitten zowel jij als je klant met de gebakken peren.

Uitsnede van persoon met laptop en koffie in de hand terwijl hij achter een hoge tafel staat met zijn laptop voor zich

Laat het je klanten weten #

Als ondernemer kan je niet zomaar last minute een out-of-office aanzetten. Vooral niet als zzp’er die opdrachten uitvoert. Wees daarom op tijd met het melden van je vakantie aan je klanten en andere partijen. Vertel wanneer je afwezig bent, hoe lang, wanneer je weer terug bent en of je bereikbaar bent. Stuur ze van tevoren een berichtje of mail, bel ze op of plaats een bericht op je social media kanalen. Zo weten zij waar ze aan toe zijn. Wel zo netjes!

Bouw een buffer op #

Om zeker te zijn dat je genoeg geld overhoudt, kan je alvast een vakantiebudget opbouwen. Zo kan je een percentage van je inkomsten naar een spaarpotje overboeken en de komende periode verder sparen. Dit kan je ook automatisch doen, zodat je er geen omkijken naar hebt. Bovendien werk je naar een mooi, persoonlijk doel toe. Extra motivatie dus!

Boekhouding #

Ja, ook voor je boekhouding moet je het een en ander geregeld hebben voordat je op vakantie gaat. Het is misschien niet het leukste werk zo vlak voor een vakantie, maar het geeft je wel veel rust.

Btw-aangifte #

Valt je vakantie samen met de einddatum van een btw-aangifte? Doe dan zo snel mogelijk je btw-aangifte, ook als je over dat kwartaal geen omzet hebt gemaakt. Je weet dan zeker dat je op tijd bent en voorkomt vervelende boetes.

Factureren vóór je vakantie #

Er zit altijd wat tijd tussen het moment dat je een factuur hebt gestuurd en het moment wanneer de klant betaalt. Bij de ene klant moet je langer wachten dan de ander, dus als je voor je vakantie al je facturen stuurt, neemt de vakantie wat van die ‘wachttijd’ weg. En jij hebt netjes je facturen gestuurd.

Zelf facturen betalen #

Aan de andere kant is het ook zo fijn om openstaande facturen te betalen. Jij weet als geen ander dat een onbetaalde factuur vervelend kan zijn. Regel al deze boekhoudkundige taken en je kan met een relaxt gevoel op vakantie.

Handen die een qr-code scannen van een laptop scherm om een factuur te betalen

Werken tijdens vakantie #

Vakantie is om uit te rusten met de benen omhoog. Toch kan het zo zijn dat je ondernemersdrang uit de voegen barst. Of je moet toch nog een mailtje sturen om een klant te informeren over de status van een opdracht. Liever wil je niet bezig zijn met werk tijdens je vakantie. Toch even snel een berichtje sturen moet geen probleem zijn, maar laat het niet je vakantie vullen. Laat daarbij ook duidelijk weten aan je klanten of contacten dat je op vakantie bent.

Mocht je toch nog willen werken, gebruik dan een klein deel van de dag om je taken te doen. Bijvoorbeeld twee uurtjes in de ochtend na je ontbijt. Klap daarna de laptop weer dicht en zet je (werk)telefoon uit!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.