Hoe bepaal je het juiste aantal vrije dagen?

Bij Moneybird wordt er altijd veel gedaan om het personeel veel flexibiliteit te geven en zo een goede worklife balance te creëren voor iedereen. Toch is er één punt waar we niet voor de uiterste vorm van flexibiliteit zijn gegaan, de vakantiedagen. We geven graag inzicht in onze huidige opzet en zijn benieuwd of er mensen/bedrijven zijn met andere ervaringen.

In de begindagen van Moneybird, toen het bedrijf nog bestond uit alleen de drie co-founders, bestond er geen afspraak hoeveel vakantiedagen er opgenomen werden. Eenieder nam ongeveer hetzelfde aantal dagen op en ze vertrouwden elkaar hierin. Toen er personeel aangenomen werd, moest er een standaard opgesteld worden, zodat iedereen wist waar hij aan toe was. Dit werd bepaald op 25 dagen. Echter ontstond er een soort hamstereffect van dagen, je wist tenslotte nooit of je die later in het jaar nog nodig ging hebben. Omdat er 5 dagen meegenomen mochten worden naar het nieuwe jaar, had dit als resultaat dat een groot aantal collega’s noodgedwongen in december de rest van de overgebleven vrije dagen op wilde nemen. Maar het was natuurlijk niet mogelijk om iedereen tegelijk vrij te geven en Moneybird goed te laten draaien.

Bij Moneybird is er daarom wel eens nagedacht om te experimenteren met het toekennen van onbeperkt vrije dagen. Het is een methode dat overgekomen is uit Amerika en daar schijnt het goed te werken, al zijn de meningen er wel over verdeeld.

Als ik dit hoor, ben ik altijd benieuwd hoe dit in zijn werk gaat. Zijn er echt mensen die hier volledig gebruik van maken en een paar maanden vakantie nemen? Of zorgt het niet stellen van grenzen juist voor angst en durven mensen hierdoor geen vakantiedagen meer op te nemen?

Enkele jaren geleden wilde ik een aantal maanden op reis. Bij mijn toenmalige werkgever was het niet mogelijk om een half jaar onbetaald verlof op te nemen en heb dus ontslag genomen om deze reis te kunnen maken. Maar als ik toen onbeperkt vrije dagen had gehad, zou ik daar dan gebruik van gemaakt hebben? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Ik zou het niet fair hebben gevonden tegenover mijn collega’s om een half jaar te genieten van mijn vrijheid, terwijl zij al het werk moeten doen.

Uit onderzoek blijkt ook dat er een cultuur kan ontstaan waarin mensen die onbeperkt aantal vrije dagen hebben, juist veel minder vrije dagen opnemen. En het opnemen van vrije dagen vinden we bij Moneybird juist heel belangrijk. Je neemt afstand van je werk, komt zo tot rust en de beste ideeën ontstaan. Zo blijkt dat bijvoorbeeld Instagram op een strand in Mexico bedacht is (opent in nieuw tabblad)!

Daarom zijn we enkele jaren geleden een proef gestart. Moneybirders moeten (lees: worden vriendelijk verzocht ;-) ) het wettelijke minimum van 20 vrije dagen opnemen en mogen maximaal 30 dagen per jaar vrij nemen (bij fulltime dienstverband). Je kunt dus het aantal dagen opnemen wat jij dat jaar nodig hebt. Aan het begin van elk kalenderjaar staat de teller weer op 0, je neemt dus geen dagen mee naar het volgende jaar. Dit resulteerde onder andere in een betere verdeling over het hele jaar in de opname van vrije dagen, waardoor we meer continuïteit kunnen bieden.

Voor het registeren van onze vrije dagen gebruiken we Verlofapp (opent in nieuw tabblad). We overleggen eerst met onze directe collega’s wanneer we vrij willen nemen. Als dit besproken is, vragen we de vakantie aan via Verlofapp en keuren we de aanvraag zelf goed. Hier is geen verdere toestemming van ‘hogerhand’ voor nodig. De applicatie koppel je eenvoudig aan je Google agenda, zodat het daarna direct voor iedereen zichtbaar is.

Tot nu toe bevalt dit experiment erg goed, maar wellicht zijn er andere goede manieren die ook de moeite van het proberen waard zijn. Of misschien heb je positieve (of negatieve) ervaringen met onbeperkt vrije dagen? Laat dan gerust een bericht achter, wellicht kunnen wij hierdoor ons experiment verder scherpstellen!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.