• 21 april 2020
  • Leestijd: 5 minuten

Coronaregelingen ondernemers: 14 tips van Moneybird-adviseurs

Veel ondernemers zitten in zwaar weer en zien soms door de bomen het bos niet meer. Het is een pittige tijd waarin we ze graag helpen met de juiste keuzes. Dit is een veelgehoorde uitspraak van Moneybird-adviseurs als we ze vragen naar de gevolgen van de coronacrisis. Ik sprak met een aantal boekhouders om tips voor ondernemers te verzamelen.

Lees ook: Coronacrisis: relevante vragen en antwoorden voor je administratie

Kijk welke regeling op jou van toepassing is #

Robert van Geffen: “Je moet goed bij jezelf ten rade gaan welke regelingen voor jou van toepassing zijn. Je kunt dit bij de KVK, het UWV of de Belastingdienst checken. Luister ook niet teveel naar andere ondernemers, iedereen heeft ergens anders recht op. De kappersbranche stuurt bijvoorbeeld elke dag een mail met de stand van zaken, er zijn veel brancheorganisaties die dit doen. Zij zoeken veel uit voor hun leden.”

Bekijk of vaste lasten omlaag kunnen #

Mathijs Lenselink: “Ga eens goed door je uitgaven heen en kijk welke vaste kosten je nu echt hebt. Meestal is dit een klusje dat ik in de vakantie bij het zwembad doe, maar in quarantaine tijd is dat ook een goed moment. Soms lijken kosten vast, maar als je onderzoek doet kan je deze vaak wel verlagen.”

Verstuur en betaal je facturen zo snel mogelijk #

Dauriard van Noord: “Probeer collega-ondernemers altijd zo snel mogelijk te betalen. Krijg je een factuur, betaal die meteen als je de mogelijkheid hebt. Dat is de beste stimulans voor de economie op dit moment. Help elkaar daarin. Hetzelfde geldt voor jouw facturen: factureer zodra jouw opdracht klaar is. Je kunt eventueel een betalingsregeling afspreken met jouw klant, een deel betaald krijgen of andere afspraken maken. Overleggen en communiceren met elkaar is hierin heel belangrijk.”

Lees ook: Waarom op tijd je facturen betalen nu juist zinvol is, als je voldoende bezit

Toeslagen #

Harry Veen: “Op het moment dat je minder inkomen hebt, kijk dan of je recht hebt op toeslagen of een verhoging daarvan. Ik merk dat veel ondernemers het niet durven aanvragen omdat ze angstig zijn om het terug te moeten betalen. De kinderopvangtoeslag-affaire heeft daaraan bijgedragen. Iedereen kan via toeslagen.nl eenvoudig zien of je er recht op hebt. Je kunt toeslagen nu nog aanvragen over 2019 en 2020.”

Iemand werkt aan tafel op kantoor

Doe wat bij je past #

Jolien Wientjes-Luttikhold: “Blijf dichtbij jezelf. Je hoort en ziet veel mensen online hun diensten aanbieden. Maar dat moet bij je passen. Als je het geld hebt om het te overbruggen en iets niet ziet zitten, doe het dan niet.”

Gebruik beschikbare tools #

Mathijs Lenselink: “Gebruik de tools die Moneybird heeft om facturen op tijd te laten betalen. Wellicht maakte je hier voorheen geen gebruik van, maar het herinneringsproces dat Moneybird heeft met betrekking tot verkoopfacturen is heel handig en zorgt ervoor de je afnemer op tijd en automatisch een herinnering van openstaande facturen krijgt.”

Neem contact op met je verhuurder #

Robert van Geffen: “Als je een werkplek of bedrijfspand huurt, zoek dan contact met je verhuurder. Hij of zij is er niet bij gebaat dat jij failliet gaat. Misschien kun je samen afspraken maken.”

Gebruik maken van regelingen #

Mathijs Lenselink: “Maak gebruik van de regelingen die de overheid aanbiedt, maar houdt wel rekening met de toekomst. Het klinkt verleidelijk om de inkomstenbelasting, loonbelasting en/of omzetbelasting uit te stellen, maar denk eraan dat vroeg of laat dit toch betaald moet worden. Mocht je gebruik maken van de regeling, omdat je middelen wilt behouden gezien de onzekerheden de komende maanden, dan is het toch verstandig om dit wel apart te zetten. Maak dus een spaarpotje van het geld dat je nu uitstelt, zodat er een drempel is om dit uit te geven. Wanneer je de uitgestelde belastingen moet betalen heb je het nog op je rekening staan en is het niet van de betaalrekening uitgegeven.”

briefjes geld

Uitbetaling van de regeling #

Robert van Geffen: “Als de regeling eenmaal is uitbetaald, stem dan met je administrateur, boekhouder of accountant af hoe je dit moet boeken. Ga er niet zelf mee aan de slag.”

Als je na uitstel toch eerder wilt betalen dan de Belastingdienst vraagt #

Dauriard van Noord: “Als je uitstel hebt aangevraagd voor de loonbelasting, inkomstenbelasting en/of de btw-aangifte kan het zijn dat je het toch eerder wilt betalen. Maakt dit bedrag dan over met vermelding van het betalingskenmerk aan de Belastingdienst zoals je gewend bent.”

Praat met je klanten waar zij behoefte aan hebben #

Angeline Evers: “Als je jouw dienst of product niet meer kunt leveren in de vorm zoals je dat deed, kijk dan hoe je dat om kunt denken naar iets nieuws. Wat is er online mogelijk? Welke apps en tools kunnen jou helpen? En praat ook met je klanten. Voor hen is het ook belangrijk dat jij over een aantal maanden nog steeds bestaat. Vraag hen waar ze behoefte aan hebben. Kijk of je samen een oplossing kunt zoeken waardoor de klant jouw service krijgt en jij van waarde kunt zijn.”

Kleine ondernemersregeling #

Robert van Geffen: “Als de omzet daalt en je ziet dat dit blijvend is, kijk dan of je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling. Als je vorig jaar bijvoorbeeld twijfelde zou de regeling nu op jou van toepassing kunnen zijn. Je kunt dit aanvragen over het volgende kwartaal, in dit kwartaal heb je mogelijk al facturen verstuurd of producten verkocht met btw.”

TOZO-regeling aangevraagd, maar onzeker of je het echt nodig hebt #

Dauriard van Noord: “De TOZO-regeling is een aanvulling tot bijstandsniveau. Als je nog opdrachten hebt, bestaat de kans dat je geen aanspraak meer kunt maken op de regeling. Je moet het terugbetalen als je er achteraf gezien geen recht op hebt. Mijn advies is om het bij twijfel aan te vragen en het geld te parkeren op een spaarrekening.”

Werk je administratie dagelijks bij #

Harry Veen: “Moneybird voert veel taken automatisch uit. Dat is een kwestie van handig inrichten. Door de inzichten die dan ontstaan kun je snel schakelen, bijvoorbeeld als je een beroep moet doen op crisismaatregelen door het coronavirus. De overheid geeft aan dat deze regelingen gebruikt mogen worden als je in de knel zit. Als je administratie is bijgewerkt dan kan een adviseur samen met jou een verantwoorde keuze maken welke regelingen je kunt aanspreken.”

Heb je vragen over jouw situatie? Neem contact op met een Moneybird-adviseur of onze supportafdeling.

We wensen je het allerbeste!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.